Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem zupełny świeżak w temacie RC i to mój pierwszy post o lataniu.

Poczytałem sporo o mechanice lotu i innych sprawach aero i nie mogę znaleźć info, jaki ma wpływ na lot samolotu RC odległość usterzenia tylnego względem profilu skrzydła.

Domyślam się, że na pewno sterowność poprawia się lub pogarsza, zależy gdzie i jak daleko.

Tyle wiem, aby usterzenie wysokości nie było w strefie spływu powietrza ze skrzydła, co akurat wydaje się intuicyjne.

Buduję sobie mały motoszybowiec (poniżej 250g) i gdzie można dać najbliżej skrzydła usterzenie wysokości (jakieś procentowe proporcje i położenie?), aby to było sterowne?

image.thumb.jpeg.0e86c5e422971815dc330e5f23a51627.jpeg

Opublikowano

Jeżeli jesteś na początku modelarskiej drogi, buduj modele z gotowych planów. Kolejnym krokiem jest rysowanie własnych pomysłów na podstawie kilku podobnych konstrukcji. Trzeba zebrać charakterystyczne wymiary, wyciągnąć średnią i zrobić coś swojego. Wiedza i doświadczenie pozwalające świadomie projektować dobrze latające modele przyjdzie później.

W temacie motoszybowców raczej trzeba mówić o stateczności. Sterowność to coś zupełnie przeciwnego i ma zastosowanie raczej w samolotach akrobacyjnych. Zgłębiając temat szukaj w literaturze pod hasłem "cecha objętościowa usterzenia". Są wyznaczone zależności wymiarów skrzydła, powierzchni statecznika i odległości jednego od drugiego, z których wylicza się współczynniki. Aby model dobrze latał, wartości muszą się mieścić w określonych przedziałach. Tutaj znajdziesz prosty arkusz, który to wylicza: https://charlesriverrc.org/articles/design-and-construction/aircraft-design/software/sailplane-calc/SailplaneCalc2005-05-04.xls

Zmieszczenie się z motoszybowcem do 250g to spore wyzwanie. Powodzenia!

• Lubię to 3
Opublikowano
21 godzin temu, Czaro napisał:

Jeżeli jesteś na początku modelarskiej drogi, buduj modele z gotowych planów. Kolejnym krokiem jest rysowanie własnych pomysłów na podstawie kilku podobnych konstrukcji. Trzeba zebrać charakterystyczne wymiary, wyciągnąć średnią i zrobić coś swojego. Wiedza i doświadczenie pozwalające świadomie projektować dobrze latające modele przyjdzie później.

W temacie motoszybowców raczej trzeba mówić o stateczności. Sterowność to coś zupełnie przeciwnego i ma zastosowanie raczej w samolotach akrobacyjnych. Zgłębiając temat szukaj w literaturze pod hasłem "cecha objętościowa usterzenia". Są wyznaczone zależności wymiarów skrzydła, powierzchni statecznika i odległości jednego od drugiego, z których wylicza się współczynniki. Aby model dobrze latał, wartości muszą się mieścić w określonych przedziałach. Tutaj znajdziesz prosty arkusz, który to wylicza: https://charlesriverrc.org/articles/design-and-construction/aircraft-design/software/sailplane-calc/SailplaneCalc2005-05-04.xls

Zmieszczenie się z motoszybowcem do 250g to spore wyzwanie. Powodzenia!

Pełna zgoda, ale nie katuj ludzi arkuszem w calach :D 

http://www.tailwindgliders.com/files/Sailplane Calc Cruciform Tail May 2016.zip

Tu jest ten sam arkusz w nowszej wersji i z metrycznymi jednostkami

Opublikowano

Mogę  Ci polecić lekturę W. Niestoj "Zdalnie sterowane modele szybowców". Do dostania w antykwariatach lub na Allegro. Szczególnie rozdział 3 "Projekt aerodynamiczny modelu szybowca". Rzecz tyczy bezpośrednio szybowców klasy F3B, nie mniej znajdziesz tam sporo materiału m.in. dotyczącego doboru powierzchni i ramienia stateczników. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.