krzysiek.riese Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Cześć! Przedstawiam moje poczynania z modelem Higer-Hai II. Jest to poprawiona wersja znanego już od lat modelu. Zmianom uległ kadłub a właściwie jego sposób składania oraz delikatnie kształt. Elementy składowe kadłuba: Najpierw wklejamy magnesy neodymowe 7 X1 do wręgi poziomej oraz wręgi kabiny. Następnie poziomą wręgę oraz wręgę numer 3 ustawiamy na sucho i punktowo w narożniku łapiemy na CA. Później wstawiamy wręgę numer 2 i wyginamy boczki żeby polegały do wczesniej wpasowanych wręg. Całość połączenia zalewamy CA. Następnie kolej na wręgę silnikowa. Grawerem z wyznaczonym środkiem na zewnątrz. Ułatwi to później montaż silnika. Kolejny krok to wręga 4 i 5. Potem kolej na wzmocnienia boczków pod skrzydłami. Te elementy wsuwamy wcześniej posmarowane klejem typu wokół. Zakładamy ściski i odkładamy do schnięcia. Kolej na statecznik. Na początek rdzeń że sklejki lipowej 2 mm wyciągamy z formatki. Następnie nakładki z balsy 1,5 mm naklejamy z obu stron. Można najpierw jednak strona a druga na drugi dzień. Pamiętamy że do schnięcia należy równomiernie docisnąć. 2
ahaweto Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Plany całej rodziny modeli "Hai" były przed laty dodawane jako wkładka do czasopisma FMT. Ciekawe modele, było ich chyba pięć różnej wielkości. Pierwszy to był Baby Hai,nie duże latające skrzydło a ostatni chyba o rozpiętości ok 4m i mechanizacją płata. Krzysiek gdzie zakupiłeś zestaw ?
krzysiek.riese Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu Dokładnie tak Zestaw samemu narysowałem i wyciolem na swoim laserze 1
robas69 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu W nowym FMT jest znowu plan bezogonowca
krzysiek.riese Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu 1 minutę temu, robas69 napisał: W nowym FMT jest znowu plan bezogonowca Tak wiem, też będzie rysowany, właściwie już się rysuje. Starego Saly mam narysowanego, dwa bądź trzy te zestawy mojego rysunku latały już, nie i mnie ale u znajomych.
dariuszj Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 11 godzin temu, krzysiek.riese napisał: Żałość zalewamy CA. A to dziwne, bo prawie wszyscy żałość zalewają alkoholem
krzysiek.riese Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Mały progress. Do kadłuba wklejone listwy trójkątne 10x10. Listwy te trzeba ponacinać żeby ułatwić wyginanie. Listwy wklejone na wikol a miejscami pomagałem sobie na CA. Odstawiamy na 2 godziny do schnięcia i idę na obiad. O oddali laser wycina żeberka oraz heligi. 5 minut temu, dariuszj napisał: A to dziwne, bo prawie wszyscy żałość zalewają alkoholem Hehe dobre ale tu psikusa zrobiła autokorekta. 1
Rekomendowane odpowiedzi