a74BACK Opublikowano wczoraj o 17:57 Opublikowano wczoraj o 17:57 Zdaje się, że przeglądy zależą od mocy urządzenia i większość domowych urządzeń im nie podlega PS Najbardziej to boli instalatorów, że podłączenie tych urządzeń stało sie tak proste 😉
latacz Opublikowano wczoraj o 18:09 Opublikowano wczoraj o 18:09 44 minuty temu, a74BACK napisał: Ferroli, Kaisai i kilka innych ma darmowy odbiór przez serwisanta. Jak wszystko gra z instalacją, przy odbiorze to podbijają kwity online i jest gwarancja👍 owszem jest darmowy odbiór -ale... gwarantem na serwis, diagnozy i naprawy jest instalator a gwarancja firmy/producenta to tylko części -jeśli uszkodzenie stwierdzi autoryzowany serwisant. Ponadto warunkiem podbicia przez "fabrycznego serwisanta" jest montaż przez autoryzowanego. Podobnie ma dużo firm -montuje "namaszczony" instalator (często taki co przez net zrobił 2 godzinny kurs i zabulił za ten kurs kilka stówek) -często montaż podbija znajomy instalatora typowy instalator ma autoryzację 2-3 firm a montuje 10 -jego kolega ma na 3 inne firmy kolejny znowu na kilka -i sobie "wzajemnie pomagają" -a serwisant producenta przyjeżdża na uruchomienie -sprawdza poprawność montażu i to jest DODATKOWY warunek gwarancji. Nie wiem jak konkretnie jest w Midea -w kilku innych firmach gdzie wiem -to darmowe uruchomienie przysługuje... instalatorowi a nie właścicielowi pc. A to różnica. I zróżnicujcie splity i monobloki -bo to podlega różnym prawom. I ma różne wymagania. Osobiście montuję pc bardzo rzadko -po znajomych gdy ktoś prosi. Natomiast naprawiam -także naprawiałem sporo lat dla dużej firmy i znanej marki PC -i troszkę rynek i praktyki serwisów znam. I wiem, że dystrybutor, sprzedawca ZAWSZE wykręci się z gwarancji jeśli nie są spełnione co do kropki wszystkie wymagania. a te formalnie wszędzie są podobne -różnią się co do szczegółów technicznych. Ale w każdej firmie jest wymóg montażu przez autoryzowanego instalatora -i zazwyczaj uruchomienia przez autoryzowany serwis lub własnego serwisanta. Gwarantem dla klienta jest instalator -producent daje gwarancję ograniczoną do dostawy części i to zazwyczaj instalatorowi . Jedynie nieliczne firmy -producenci, dystrybutorzy pc w razie problemów "grzecznościowo" honorują gwarancję dla właściciela pc. tak to działa na rynku. oczywiście od sprzedawcy -zazwyczaj pośrednika usłyszy się masę obietnic i zapewnień -a wartość tych obietnic -zerowa. Midea -dość przyzwoite urządzenia -zwłaszcza jak na budżetowe "chińczyki" 12 minut temu, a74BACK napisał: PS Najbardziej to boli instalatorów, że podłączenie tych urządzeń stało sie tak proste 😉 🤪😂🤪 instalatorzy to w większości 80% ludzie nie mający pojęcia o zasadach pracy pc i zasadach prawidłowego montażu -lecący rutynowo po zaleceniach - ma działać i mieć dupochron dla instalatora a nie być optymalne. Jak np bufory -montuje się powszechnie -bo są dupochronami i dodatkowym zyskiem. a bufor prawie zawsze podnosi zużycie energii . czasem jest konieczny pozwala dopasować pc do nieoptymalnej instalacji, maskuje błędy -z buforem zadziała coś co jest kiepsko dopasowane i bez bufora się wykrzaczy. ale spasowane jak należy -bufor jest zbędny. ale -da dodatkowe 3-5 tysi instalatorowi i w razie spierdolenia instalacji pozwoli jej działać.
a74BACK Opublikowano wczoraj o 18:36 Opublikowano wczoraj o 18:36 "Ponadto warunkiem podbicia przez "fabrycznego serwisanta" jest montaż przez autoryzowanego." To stwierdzenie jest nieprawdziwe w przypadku Kaisai i Ferroli, wiec Witek, weź nie strasz niepotrzebnie. Każdy może sobie tą pompę zamontować i jeżeli tylko spełnia kryteria zalecanego montażu udzielana jest gwarancja na urządzenie które notabene potrafi kosztować śmieszne pieniądze. Kupując urządzenie za 6tyś to mam dać drugie tyle za montaż? "Gópi" bym był 😂
young Opublikowano wczoraj o 19:32 Opublikowano wczoraj o 19:32 Miałem już tu nie pisać ale może komuś taka informacja się przyda: teraz na zewnątrz jest -8.7 stopnia, Pompa pracuje w trybie Eco. ( Jest jeszcze coś takiego jak Turbo ale nie używałem). Praca pompy bez grzałki . W domu temp. średnia z kilku pokoi 21.5 stopnia. Temp zasilania grzejników : 2
young Opublikowano wczoraj o 19:47 Opublikowano wczoraj o 19:47 8 minut temu, a74BACK napisał: Ile zużyłeś energii w styczniu? CO - zużycie prądu na grzanie domu z lat 60 , 102 na, grzejniki, za mroźny styczeń wyszło 720 KWh. Za grudzień znacznie mniej . Stan wg niezależnego podlicznika do PC. 1
latacz Opublikowano wczoraj o 21:18 Opublikowano wczoraj o 21:18 2 godziny temu, a74BACK napisał: To stwierdzenie jest nieprawdziwe w przypadku Kaisai i Ferroli, wiec Witek, weź nie strasz niepotrzebnie pisałem, że nie wiem jak jest w przypadku midea kaisi itd. nie montowałem pomp ciepła tych producentów. Natomiast montowałem klimatyzatory Kaisai kupione przez XXXX na allegro -oczywiście z Gwarancja. jak sie popsuło -to kaisai się wypieło. niewazne, że podpisana o gwarancja - poprosił o protokół montażu przez autoryzowanego.... sprzedawca zażyczył sobie, żeby naprawę zrobił gwarant instalator -a oni dostarczą części. gwaranta nie było. klient kupił części za własną kasę -ja po koleżeńsku naprawiłem. ale to była moja dobra wola. co do pc midea czy kaisai nie będę się wypowiadał -ale po prostu nie wierze -rynek kręci się wg określonych zasad. pc czy klima kosztuje przykładowo wg cennika 10. kupuje instalator -dostaje upust handlowy 1 oraz upust za przejęcie zobowiązań gwarancyjnych 3 . i ponosi ryzyko -więc musi sprzedać za cenę bliską katalogowi -bo to on będzie tracił czas, paliwo,płacił pracownikom w przypadku awarii. i doliczy coś za montaż. Czasem ktoś taki odsprzedaje urządzenia dużo taniej niż cennik producenta -niejako oddając klientowi swoje rabaty. tylko, że wtedy nie będzie za friko naprawiał gwarancyjnie. nie ma żadnego prawa które go do tego zmusi. może mieć dobrą wolę i ot tak sobie dać klientowi w prezencie kilka tysi... tylko, że firmy raczej działają po to żeby zarabiać a nie żeby sponsorować klientów. Jak przychodzi do płacenia za naprawę -to zawsze będzie -"nieprawidłowo zamontowane -nie ponosimy odpowiedzialności za działania firm/osób trzecich" często sprzedawane tanio urządzenia nie są z oficjalnej europejskiej dystrybucji -więc potencjalny gwarant ma skośne oczy. i bardzo często te urządzenia spoza oficjalnej dystrybucji są sprowadzane "niezbyt legalnie" poza kontyngentami (dotyczy urządzeń zawierających czynnik chłodniczy -f-gaz) -a wtedy każda osoba która uczestniczy kupujący też może ostro beknąć. nielegalny handel nielegalnymi substancjami. zamieszanie w przemyt. wg prawa nie jest się ofiarą tylko współuczestnikiem. 2 godziny temu, a74BACK napisał: jeżeli tylko spełnia kryteria zalecanego montażu udzielana jest gwarancja na urządzenie które notabene potrafi kosztować śmieszne pieniądze. Kupując urządzenie za 6tyś to mam dać drugie tyle za montaż? "Gópi" bym był 😂 życzę sukcesów w wyegzekwowaniu tej gwarancji. Nie twierdzę, że w konkretnym przypadku ktoś "się wypnie" niestety to bardzo prawdopodobne. i znam setki podobnych przypadków. serwisanci często się znają i opowiadają co słyszą od klientów, albo jakie dostali wytyczne od dystrybutora/importera marki. Różnice w cenie urządzeń -pomp ciepła to w dużej mierze nawet nie jakość urządzeń a po prostu dostępność serwisu i podchodzenie do gwarancji. gwarantowany czas reakcji może oznaczać albo wyjazd serwisanta do klienta -albo tylko oddzwonienie i podanie info, że nie ma wolnych terminów przez miesiąc...
witold_pi Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-ferroli-omnia-m-12t-12kw-400v-z-reg-2cp00ihf-monoblok-17956740409?context=b5c63a5ed86cbc9f411766621a2f0ac320c0be5a6e4e50d8766b0db1edafacf3b7ce5128934b606626187c79d19a4158c285496ee8b5b223c32708f5e881e394484e6a9608722cc56510fef3f4dd0ed529cd5b376e028a793d9926ac79e48f9c9fb35b8477a114373939afe213600943b81779aabac3e0bba1eaa33e553ab57b561500172c76b5d7ec1ab6d720cd1273&fromVariant=17771572009 bo mam 3f do tego bufor 2000, inne perdoły i tak 10KPLN wyjdzie , jest jeszcze n"tani" https://allegro.pl/oferta/hisense-pompa-ciepla-monoblok-ahz-8kw-a-co-cwu-wifi-internet-oryginalna-17696330780 co waży tylko 88 kg
a74BACK Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Ferroli to grupa Midea, możesz śmiało kupić. Hisense też podobno dobry, tylko z tego co czytałem jest jakaś "zakręcona" konfiguracja początkowa Bufor 2tyś litrów? Niepotrzebny do pompy Ci taki bufor 😉
a74BACK Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Bufor ok 1000zł, zawór trójdrogowy najtańszy ok 250zł, separator zanieczyszczeń magnetyczny ok 150zł (wymóg do gwarancji) + tak jak mówisz wyjdzie ok 10tyś za całość, przy samodzielnej robocie 👍
young Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Witold zacznij dokładnie od przeczytania instrukcji. Ta pierwszą z twojego linku fajna etc .ale: "Urządzenie wyposażone jest fabrycznie w przepływową grzałkę elektryczną 9 KWh ." Zapoznaj się algorytmem kiedy jest włączana i ile czasu pracuje np na dobę . Bo moc ogromna !!! A najważniejsze najpierw dobierz moc bo w linkach raz podajesz 12 KW drugi raz 8 KW. To się kupy nie trzyma !!!! Albo będzie chłodno w chałupie albo będą duże rachunki ! Pompa ciepła to subtelne urządzenia jak ma być oszczędnie . 1
witold_pi Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu wychodzi 9kW ale mam 3 fazy więc warto coś na 3 fazach więcej niż na 1 mniej, bo rachunki i tak większe jak nierównomiernie są obciążane fazy
young Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Mi w programie ciepło app wyszło 6 więc kupiłem 5. 😁 Jednofazowa . Powodzenia ....
latacz Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 3 godziny temu, young napisał: Mi w programie ciepło app wyszło 6 więc kupiłem 5. a na 99% potrzebna pasująca jest jeszcze inna. i raczej nie 5 zamiast wyliczonej 6 tylko w drugą stronę. ale -piszesz tak jak urzędasy gadają w zaleceniach projektowych. tyle, że dobry dobór to nie oszczędność na rachunkach itrwałość -dobry dobór to wcisnąć klientowi po minimalnych kosztach producenta i instalatora z iluzją atrakcyjności -tańszej inwestycji -a potem niech klient buli a pc niech się rozsypie zaraz po gwarancji (jeśli takowa jest nie tylko na pabierze....) niech klient buli kolejny raz za kolejna pc... albo niech buli za naprawę. sprzedaż pc ma być atrakcyjny dla klienta a opłacalny dla producenta, instalatora i zakładu energetycznego. przy okazji państwo na każdym etapie od każdego przytuli podatki. kiedyś klient bywał "*ymany" teraz "*yma" się sam i jeszcze z radością za to płaci. gwoli ciekawości -ja też sam sobie montuję pc/oszczędzam. . gorzej sam ją buduję. jeszcze gorzej w moim domu będzie kilka pc... jest jedno ale -wykształcenie-ponad 30 lat praktyki i uprawnienia.
Rekomendowane odpowiedzi