a74BACK Opublikowano Niedziela o 17:57 Opublikowano Niedziela o 17:57 Zdaje się, że przeglądy zależą od mocy urządzenia i większość domowych urządzeń im nie podlega PS Najbardziej to boli instalatorów, że podłączenie tych urządzeń stało sie tak proste 😉
latacz Opublikowano Niedziela o 18:09 Opublikowano Niedziela o 18:09 44 minuty temu, a74BACK napisał: Ferroli, Kaisai i kilka innych ma darmowy odbiór przez serwisanta. Jak wszystko gra z instalacją, przy odbiorze to podbijają kwity online i jest gwarancja👍 owszem jest darmowy odbiór -ale... gwarantem na serwis, diagnozy i naprawy jest instalator a gwarancja firmy/producenta to tylko części -jeśli uszkodzenie stwierdzi autoryzowany serwisant. Ponadto warunkiem podbicia przez "fabrycznego serwisanta" jest montaż przez autoryzowanego. Podobnie ma dużo firm -montuje "namaszczony" instalator (często taki co przez net zrobił 2 godzinny kurs i zabulił za ten kurs kilka stówek) -często montaż podbija znajomy instalatora typowy instalator ma autoryzację 2-3 firm a montuje 10 -jego kolega ma na 3 inne firmy kolejny znowu na kilka -i sobie "wzajemnie pomagają" -a serwisant producenta przyjeżdża na uruchomienie -sprawdza poprawność montażu i to jest DODATKOWY warunek gwarancji. Nie wiem jak konkretnie jest w Midea -w kilku innych firmach gdzie wiem -to darmowe uruchomienie przysługuje... instalatorowi a nie właścicielowi pc. A to różnica. I zróżnicujcie splity i monobloki -bo to podlega różnym prawom. I ma różne wymagania. Osobiście montuję pc bardzo rzadko -po znajomych gdy ktoś prosi. Natomiast naprawiam -także naprawiałem sporo lat dla dużej firmy i znanej marki PC -i troszkę rynek i praktyki serwisów znam. I wiem, że dystrybutor, sprzedawca ZAWSZE wykręci się z gwarancji jeśli nie są spełnione co do kropki wszystkie wymagania. a te formalnie wszędzie są podobne -różnią się co do szczegółów technicznych. Ale w każdej firmie jest wymóg montażu przez autoryzowanego instalatora -i zazwyczaj uruchomienia przez autoryzowany serwis lub własnego serwisanta. Gwarantem dla klienta jest instalator -producent daje gwarancję ograniczoną do dostawy części i to zazwyczaj instalatorowi . Jedynie nieliczne firmy -producenci, dystrybutorzy pc w razie problemów "grzecznościowo" honorują gwarancję dla właściciela pc. tak to działa na rynku. oczywiście od sprzedawcy -zazwyczaj pośrednika usłyszy się masę obietnic i zapewnień -a wartość tych obietnic -zerowa. Midea -dość przyzwoite urządzenia -zwłaszcza jak na budżetowe "chińczyki" 12 minut temu, a74BACK napisał: PS Najbardziej to boli instalatorów, że podłączenie tych urządzeń stało sie tak proste 😉 🤪😂🤪 instalatorzy to w większości 80% ludzie nie mający pojęcia o zasadach pracy pc i zasadach prawidłowego montażu -lecący rutynowo po zaleceniach - ma działać i mieć dupochron dla instalatora a nie być optymalne. Jak np bufory -montuje się powszechnie -bo są dupochronami i dodatkowym zyskiem. a bufor prawie zawsze podnosi zużycie energii . czasem jest konieczny pozwala dopasować pc do nieoptymalnej instalacji, maskuje błędy -z buforem zadziała coś co jest kiepsko dopasowane i bez bufora się wykrzaczy. ale spasowane jak należy -bufor jest zbędny. ale -da dodatkowe 3-5 tysi instalatorowi i w razie spierdolenia instalacji pozwoli jej działać.
a74BACK Opublikowano Niedziela o 18:36 Opublikowano Niedziela o 18:36 "Ponadto warunkiem podbicia przez "fabrycznego serwisanta" jest montaż przez autoryzowanego." To stwierdzenie jest nieprawdziwe w przypadku Kaisai i Ferroli, wiec Witek, weź nie strasz niepotrzebnie. Każdy może sobie tą pompę zamontować i jeżeli tylko spełnia kryteria zalecanego montażu udzielana jest gwarancja na urządzenie które notabene potrafi kosztować śmieszne pieniądze. Kupując urządzenie za 6tyś to mam dać drugie tyle za montaż? "Gópi" bym był 😂
young Opublikowano Niedziela o 19:32 Opublikowano Niedziela o 19:32 Miałem już tu nie pisać ale może komuś taka informacja się przyda: teraz na zewnątrz jest -8.7 stopnia, Pompa pracuje w trybie Eco. ( Jest jeszcze coś takiego jak Turbo ale nie używałem). Praca pompy bez grzałki . W domu temp. średnia z kilku pokoi 21.5 stopnia. Temp zasilania grzejników : 2
a74BACK Opublikowano Niedziela o 19:38 Opublikowano Niedziela o 19:38 Ile zużyłeś energii w styczniu?
young Opublikowano Niedziela o 19:47 Opublikowano Niedziela o 19:47 8 minut temu, a74BACK napisał: Ile zużyłeś energii w styczniu? CO - zużycie prądu na grzanie domu z lat 60 , 102 na, grzejniki, za mroźny styczeń wyszło 720 KWh. Za grudzień znacznie mniej . Stan wg niezależnego podlicznika do PC. 1
latacz Opublikowano Niedziela o 21:18 Opublikowano Niedziela o 21:18 2 godziny temu, a74BACK napisał: To stwierdzenie jest nieprawdziwe w przypadku Kaisai i Ferroli, wiec Witek, weź nie strasz niepotrzebnie pisałem, że nie wiem jak jest w przypadku midea kaisi itd. nie montowałem pomp ciepła tych producentów. Natomiast montowałem klimatyzatory Kaisai kupione przez XXXX na allegro -oczywiście z Gwarancja. jak sie popsuło -to kaisai się wypieło. niewazne, że podpisana o gwarancja - poprosił o protokół montażu przez autoryzowanego.... sprzedawca zażyczył sobie, żeby naprawę zrobił gwarant instalator -a oni dostarczą części. gwaranta nie było. klient kupił części za własną kasę -ja po koleżeńsku naprawiłem. ale to była moja dobra wola. co do pc midea czy kaisai nie będę się wypowiadał -ale po prostu nie wierze -rynek kręci się wg określonych zasad. pc czy klima kosztuje przykładowo wg cennika 10. kupuje instalator -dostaje upust handlowy 1 oraz upust za przejęcie zobowiązań gwarancyjnych 3 . i ponosi ryzyko -więc musi sprzedać za cenę bliską katalogowi -bo to on będzie tracił czas, paliwo,płacił pracownikom w przypadku awarii. i doliczy coś za montaż. Czasem ktoś taki odsprzedaje urządzenia dużo taniej niż cennik producenta -niejako oddając klientowi swoje rabaty. tylko, że wtedy nie będzie za friko naprawiał gwarancyjnie. nie ma żadnego prawa które go do tego zmusi. może mieć dobrą wolę i ot tak sobie dać klientowi w prezencie kilka tysi... tylko, że firmy raczej działają po to żeby zarabiać a nie żeby sponsorować klientów. Jak przychodzi do płacenia za naprawę -to zawsze będzie -"nieprawidłowo zamontowane -nie ponosimy odpowiedzialności za działania firm/osób trzecich" często sprzedawane tanio urządzenia nie są z oficjalnej europejskiej dystrybucji -więc potencjalny gwarant ma skośne oczy. i bardzo często te urządzenia spoza oficjalnej dystrybucji są sprowadzane "niezbyt legalnie" poza kontyngentami (dotyczy urządzeń zawierających czynnik chłodniczy -f-gaz) -a wtedy każda osoba która uczestniczy kupujący też może ostro beknąć. nielegalny handel nielegalnymi substancjami. zamieszanie w przemyt. wg prawa nie jest się ofiarą tylko współuczestnikiem. 2 godziny temu, a74BACK napisał: jeżeli tylko spełnia kryteria zalecanego montażu udzielana jest gwarancja na urządzenie które notabene potrafi kosztować śmieszne pieniądze. Kupując urządzenie za 6tyś to mam dać drugie tyle za montaż? "Gópi" bym był 😂 życzę sukcesów w wyegzekwowaniu tej gwarancji. Nie twierdzę, że w konkretnym przypadku ktoś "się wypnie" niestety to bardzo prawdopodobne. i znam setki podobnych przypadków. serwisanci często się znają i opowiadają co słyszą od klientów, albo jakie dostali wytyczne od dystrybutora/importera marki. Różnice w cenie urządzeń -pomp ciepła to w dużej mierze nawet nie jakość urządzeń a po prostu dostępność serwisu i podchodzenie do gwarancji. gwarantowany czas reakcji może oznaczać albo wyjazd serwisanta do klienta -albo tylko oddzwonienie i podanie info, że nie ma wolnych terminów przez miesiąc...
witold_pi Opublikowano Poniedziałek o 08:29 Opublikowano Poniedziałek o 08:29 https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-ferroli-omnia-m-12t-12kw-400v-z-reg-2cp00ihf-monoblok-17956740409?context=b5c63a5ed86cbc9f411766621a2f0ac320c0be5a6e4e50d8766b0db1edafacf3b7ce5128934b606626187c79d19a4158c285496ee8b5b223c32708f5e881e394484e6a9608722cc56510fef3f4dd0ed529cd5b376e028a793d9926ac79e48f9c9fb35b8477a114373939afe213600943b81779aabac3e0bba1eaa33e553ab57b561500172c76b5d7ec1ab6d720cd1273&fromVariant=17771572009 bo mam 3f do tego bufor 2000, inne perdoły i tak 10KPLN wyjdzie , jest jeszcze n"tani" https://allegro.pl/oferta/hisense-pompa-ciepla-monoblok-ahz-8kw-a-co-cwu-wifi-internet-oryginalna-17696330780 co waży tylko 88 kg
a74BACK Opublikowano Poniedziałek o 11:05 Opublikowano Poniedziałek o 11:05 Ferroli to grupa Midea, możesz śmiało kupić. Hisense też podobno dobry, tylko z tego co czytałem jest jakaś "zakręcona" konfiguracja początkowa Bufor 2tyś litrów? Niepotrzebny do pompy Ci taki bufor 😉
a74BACK Opublikowano Poniedziałek o 11:51 Opublikowano Poniedziałek o 11:51 Bufor ok 1000zł, zawór trójdrogowy najtańszy ok 250zł, separator zanieczyszczeń magnetyczny ok 150zł (wymóg do gwarancji) + tak jak mówisz wyjdzie ok 10tyś za całość, przy samodzielnej robocie 👍
young Opublikowano Poniedziałek o 16:47 Opublikowano Poniedziałek o 16:47 Witold zacznij dokładnie od przeczytania instrukcji. Ta pierwszą z twojego linku fajna etc .ale: "Urządzenie wyposażone jest fabrycznie w przepływową grzałkę elektryczną 9 KWh ." Zapoznaj się algorytmem kiedy jest włączana i ile czasu pracuje np na dobę . Bo moc ogromna !!! A najważniejsze najpierw dobierz moc bo w linkach raz podajesz 12 KW drugi raz 8 KW. To się kupy nie trzyma !!!! Albo będzie chłodno w chałupie albo będą duże rachunki ! Pompa ciepła to subtelne urządzenia jak ma być oszczędnie . 1
witold_pi Opublikowano Poniedziałek o 16:52 Opublikowano Poniedziałek o 16:52 wychodzi 9kW ale mam 3 fazy więc warto coś na 3 fazach więcej niż na 1 mniej, bo rachunki i tak większe jak nierównomiernie są obciążane fazy
young Opublikowano Poniedziałek o 17:09 Opublikowano Poniedziałek o 17:09 Mi w programie ciepło app wyszło 6 więc kupiłem 5. 😁 Jednofazowa . Powodzenia ....
latacz Opublikowano Poniedziałek o 20:56 Opublikowano Poniedziałek o 20:56 3 godziny temu, young napisał: Mi w programie ciepło app wyszło 6 więc kupiłem 5. a na 99% potrzebna pasująca jest jeszcze inna. i raczej nie 5 zamiast wyliczonej 6 tylko w drugą stronę. ale -piszesz tak jak urzędasy gadają w zaleceniach projektowych. tyle, że dobry dobór to nie oszczędność na rachunkach itrwałość -dobry dobór to wcisnąć klientowi po minimalnych kosztach producenta i instalatora z iluzją atrakcyjności -tańszej inwestycji -a potem niech klient buli a pc niech się rozsypie zaraz po gwarancji (jeśli takowa jest nie tylko na pabierze....) niech klient buli kolejny raz za kolejna pc... albo niech buli za naprawę. sprzedaż pc ma być atrakcyjny dla klienta a opłacalny dla producenta, instalatora i zakładu energetycznego. przy okazji państwo na każdym etapie od każdego przytuli podatki. kiedyś klient bywał "*ymany" teraz "*yma" się sam i jeszcze z radością za to płaci. gwoli ciekawości -ja też sam sobie montuję pc/oszczędzam. . gorzej sam ją buduję. jeszcze gorzej w moim domu będzie kilka pc... jest jedno ale -wykształcenie-ponad 30 lat praktyki i uprawnienia.
young Opublikowano wczoraj o 05:53 Opublikowano wczoraj o 05:53 10 godzin temu, latacz napisał: a na 99% potrzebna pasująca jest jeszcze inna. i raczej nie 5 zamiast wyliczonej 6 tylko w drugą stronę. Nie mam 30 letniego doświadczenia jak kolega , ale skoro dobrana przeze mnie bez doświadczenia pompa o mocy 5 działa w mroźną zimę to po co większa? Znowu piszesz o zaleceniach urzędasów ja tego co piszesz nie kupuję dużo ogólników mało konkretów. Jeden z kolegów prosił o pomoc więc możesz mu pomóc bo masz doświadczenie PS mój dobór oparty był również o inne czynniki nie tylko urzedasów :). Życzę tobie powodzenia w dalszej działalności. Ja wiem że tej zimy za ogrzewanie domu zapłacę w tylko tyle ile opłaty stałej za tzw "przyłącze" w ub roku było to coś ok 180 za pół roku. Dlatego że pompa zużyje tyle prądu ile mam nadwyżki z PV. Czy coś więcej mi potrzeba
RomanJ4 Opublikowano wczoraj o 11:33 Opublikowano wczoraj o 11:33 5 godzin temu, young napisał: Dlatego że pompa zużyje tyle prądu ile mam nadwyżki z PV. Czy coś więcej mi potrzeba O ile odbiorca Twojej energii nie zacznie sobie wyłączać jej odbiór, jak to się często zdarza/ło..
latacz Opublikowano wczoraj o 18:41 Opublikowano wczoraj o 18:41 12 godzin temu, young napisał: Nie mam 30 letniego doświadczenia jak kolega , ale skoro dobrana przeze mnie bez doświadczenia pompa o mocy 5 działa w mroźną zimę to po co większa? po to żeby dłużej działała bezawaryjnie i ogólnie miała lepszy cop. W teorii to Ty masz rację. W praktyce od około 2012 -2014 projektowanie pc od inżynierów przejęli księgowi, do absurdu posunęło się to po wymuszeniu przez unię stosowania jedynie pc inventorowych. Zmiana wydajności miała spowodować lepsze dopasowanie i lepsze wykorzystanie istniejących wymienników. Niestety producenci DRASTYCZNIE zmniejszyli wymienniki bo pc często chodzi na ułamku mocy -więc po co dawać pełnowymiarowy/drogi wymiennik. Skutek pracując blisko wydajności nominalnej nowoczesne pc mocno tracą cop oraz gonią sprężarki "po bandzie" bo wymienniki producent wsadził mniejsze. Współczesne pc inventorowe najlepiej pracuje na około 60-70% wydajności. Więc żeby pracować na zmniejszonych obrotach (gdy zastosowane wymienniki zapewniają prawidłowe parametry) pc musi mieć zapas mocy. To nie wynika z zasad budowy pc -tylko z praktyki wkładania do pc wymienników o 30% mniejszych niż wynika z wydajności nominalnej. Bywa, że przy podobnej mocy pc u jednego producenta wymienniki są 2x większe niż u innego... PC często mają funkcje turbo -możliwość ograniczonej pracy na 120% wydajności nominalnej. Przydaje się to gdy pc jest mała w stosunku do wymagań domu -i pozwala szybciej osiągnąć temperaturę -ale... w trybie podbicia mocy sprężarka goni na max obrotów podkręconych falownikiem, wymienniki nie dają rady parametry się rozjeżdżają -COP kwiczy, sprężarki zdychaja. Wymieniałem gwarancyjnie kilkadziesiąt sprężarek w pc powietrznych znanego producenta podobno "mercedesów wśród pc" -co daje do myślenia 90% tych przedwczesnych awarii było u kilku tych samych instalatorów. Wszyscy oni oferowali relatywnie tanie instalacje i dobierali malutkie pc do dość dużych domów. I przeciwnie u innych instalatorów którzy montowali troszkę większe jednostki w podobnych budynkach awarii tego typu prawie nie było. Często przy diagnostyce drobiazgów rutynowo podpinałem pod pc zabawki i od razu wiedziałem, że w ciągu kilku miesięcy lub roku dwóch warunki pracy wykończą sprężarkę. Często dobrane "ekonomicznie" małe względem zapotrzebowania budynku pc padały na gwarancji po przeciętnie 2-3 latach eksploatacji a kolejna padała zaraz po zakończeniu gwarancji. Potęguje to zjawisko praktyka wyłączania grzałek przez użytkowników/właścicieli domów. A grzałka ma wspomagać sprężarkę wg zalecanych zasad doboru od -5*C lub -7*C. Grzałka nie pracuje -inventor nadrabia obrotami relatywnie małej PC i sprężarka dostaje w doopę. 12 godzin temu, young napisał: ja tego co piszesz nie kupuję dużo ogólników mało konkretów. Jeden z kolegów prosił o pomoc więc możesz mu pomóc bo masz doświadczenie Czy sugerujesz, że nie znając obiektu, warunków eksploatacji nie mając danych do doboru przedstawię szczegółowy projekt/dobór i to za darmochę ? kryształowa kula się stłukła a czarny kot zdechł. Pytania ogólne, rady ogólne -podaję zasady żeby każdy mógł wyciągnąć wnioski i wiedzieć na co zwracać uwagę przy rozmowach z instalatorami. A rady się nie podobają - zawsze łatwiej na skróty i taniej -najlepiej za darmochę. i najwięcej zawsze wiedzą ci co nic nie wiedzą... dobór, i prawidłowa instalacja pc nie są wcale łatwe. 90% instalatorów popełnia błędy bo brak im wiedzy. 30% bardziej cynicznych popełnia błędy bo tego oczekują klienci -ma być jak najtaniej i z zapewnieniem "będzie Pan zadowoloooooooonyyyyyyyyyyy" 2
young Opublikowano wczoraj o 21:26 Opublikowano wczoraj o 21:26 2 godziny temu, latacz napisał: po to żeby dłużej działała bezawaryjnie i ogólnie miała lepszy cop. Znowu moim skromnym zdaniem leci u szanownego kolegi stereotypami , uogólniasz przez co możesz wprowadzać czytających w błąd pisząc że większa pompa ma lepsze cop. Nie jest to regułą. Poniżej fragment dokumentacji . Cop mniejszej pompy jest lepszy niż dla tego samego typoszeregu większej mocy w tym przypadku. A wiesz dlaczego ? Bo nie zawsze większe modele mają tego samego rodzaju wymienniki. Ale to powinneś wiedzieć mając 30 lat doświadczenia a nie pisać na pałę obiegowe informację. 2 godziny temu, latacz napisał: Wszyscy oni oferowali relatywnie tanie instalacje i dobierali malutkie pc do dość dużych domów Czyli wracamy do meritum - źle dobrane pompy i źle zrobione instalacje. A teraz fakty : Trzy firmy duże na rynku poprosiłem kiedyś o ofertę na PC z montażem . Nie potrafili wyliczyć wielkości pompy do budynku. Na pytanie o dokumentację techniczną pytali a po co panu ? Natomiast od razu znali cenę i wciskali mi od razu do podpisania umowę. Podziękowałem im . Pewnie też mieli duże doświadczenie.😚
latacz Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu 36 minut temu, young napisał: możesz wprowadzać czytających w błąd pisząc że większa pompa ma lepsze cop gdzie ja coś takiego napisałem ? Wyrywasz Waść z kontekstu i przeinaczasz znaczenie -albo nie rozumiesz albo celowo... napisałem, że producenci robią oszczędności na wielkości wymienników i większość pc pracuje lepiej na 70% mocy niz na 100%. dlatego warto mieć przewymiarowana. a ile ma konkretny model i typ to różnie bywa. A to co Kolega napisał często wynika z prostego faktu jedna ma np 9kW a druga 11kW -i jest to tylko różnica w oprogramowaniu bo budowa jest dokładnie ta sama. Więc wtedy ta 9kW idzie z założenia na częściowej mocy bo ma kaganiec programowy i wtedy pracuje lepiej. A "większa" -jest większa tylko na papierze a realnie jedynie kręci się na większych obrotach... Dobra pc jest duża gabarytowo -zwłaszcza powietrzna. duży parownik zajmuje masę miejsca i wymaga wielkiej obudowy. PC gruntowa -większe wymienniki też wymagają miejsca, ale przede wszystkim duża obudowa zapewnia dostep serwisowy. Małe kompaktowe w rozmiarze pc to zazwyczaj szajs. prawie każda markowa powietrzna jest przy podobnej mocy nominalnej wyraźnie wiesza od chińczyków czy typowego polskiego badziewia... polskiego zazwyczaj oznacza gorsze tańsze chińczyki brandowane polska nazwą... ja się w polsce włozy sterownik do pc albo tylko pomaluje obudowe -to juz produkt polski (sa wyjątki) 36 minut temu, young napisał: Trzy firmy duże na rynku poprosiłem kiedyś o ofertę na PC z montażem . Nie potrafili wyliczyć wielkości pompy do budynku. Na pytanie o dokumentację techniczną pytali a po co panu ? Natomiast od razu znali cenę i wciskali mi od razu do podpisania umowę. Podziękowałem im . Pewnie też mieli duże doświadczenie podałeś pełne dane potrzebne do doboru -nie bo nie masz o tym pojęcia i firmy mogły tylko zgadywać. . a dokumentacja to jest dla własnego serwisu -dla klienta sa ulotki reklamowe. to typowe. ponadto zawsze najlepsza pc (jak i każdy towar) jest ta która zalega na magazynie -albo ta na której prowizja jest najwiesza. Dlatego znajdź dobrego fachowca -niewielką firmę instalatorska i koniecznie z okolicy. dowiedz się czy maja porządnego chłodniarza czy tylko hydraulików. I jesli o pc cwyrażają się ten piec -to spitalaj jak najdalej od nich. W praktyce dobra pc to ta co ma serwis za rogiem i długą gwarancje -i pewność, że po zainstalowaniu ta gwarancja obowiązuje. gwarancja to człowiek/ludzie ktorzy ją realizuja -lub brak takowych. i jeszcze pytanie o tabelę -co niby ma ilustrować -że różne typy pc mają rózne parametry ? czy że ta sama pc na różnych obrotach ma różny cop ? jakoś nigdzie nie widzę dla jakiej pc i jakiego typu są te niby ilustracje. ... dane wyrwane z kontekstu nic nie znaczą.
Rekomendowane odpowiedzi