young Opublikowano wczoraj o 22:12 Opublikowano wczoraj o 22:12 13 minut temu, latacz napisał: podałeś pełne dane potrzebne do doboru -nie bo nie masz o tym pojęcia i firmy mogły tylko zgadywać. . a dokumentacja to jest dla własnego serwisu -dla klienta sa ulotki reklamowe A skąd wiesz co podałem 😜 czytasz w myślach ? 14 minut temu, latacz napisał: firmy mogły tylko zgadywać. Popłynołeś tym stwierdzeniem 🤩 Te trzy firmy były u mnie w domu , w kotłowni na wizji lokalnej , widziały projekt domu . Skąd ty takie informacje zdobywasz ,? 18 minut temu, latacz napisał: jeszcze pytanie o tabelę -co niby ma ilustrować -że różne typy pc mają rózne parametry ? czy że ta sama pc na róznych obrotach ma rózny cop ? Przeczytaj uważnie tabele , będziesz wiedział 🤗 . Pozdrawiam , miłego wieczoru .
a74BACK Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 10 godzin temu, latacz napisał: i jeszcze pytanie o tabelę -co niby ma ilustrować -że różne typy pc mają rózne parametry ? czy że ta sama pc na różnych obrotach ma różny cop ? jakoś nigdzie nie widzę dla jakiej pc i jakiego typu są te niby ilustracje. ... dane wyrwane z kontekstu nic nie znaczą. Sądząc po sterowniku to jest Haier 7,8kW https://haier-ac.pl/wp-content/uploads/materialy/karty_produktowe/2022_haier_katalog_super_aqua_monoblok.pdf Witek przyczepiasz sie do pierdołów, montaż takiego monobloka z wytycznymi to naprawdę nie jest kosmiczna technologia, tym bardziej dla modelarza majsterkowicza. Do tego mamy po takim montażu w większości firm które brandują chińską markę gwarancję, czego nie chcesz przyjąć do wiadomości. To, kiedy ten serwis przyjedzie to inna sprawa. Zresztą serwisy znanych producentów, ze znanym logo wcale nie są lepsze. Mariusz założył pompę, ogrzewa mu dom, jest zadowolony, więc do cholery czego chcieć więcej? Za 4500zł może sobie drugą do garażu wstawić jako backup, to wyjdzie i tak taniej niż jakiś Panasonic, czy LG, czy jeszcze inna "super" pompa której SCOP jest lepszy od tego Haiera o 0,1, czy 0,2. Za zaoszczędzone pieniądze, można sobie kupić nowy model do latania/pływania, czy jeżdżenia i cieszyć sie życiem 1
young Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 36 minut temu, a74BACK napisał: Za 4500zł może sobie drugą do garażu wstawić jako backup Ale trafiłeś w sedno . Bo właśnie myślę nad zakupem " zapasowej" znalazłem ofertę za 3990 ( bez atw i sterownika). No i jestem zadowolony . A czy się zepsuje czas pokaże. Pozdrawiam
a74BACK Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu W tych pieniądzach, to nie opłaca sie wzywać serwisanta do zepsutej 👍 Tylko podmienić w razie co i samodzielnie próbować dojść dlaczego stara nie działa na spokojnie w garażu, albo sprzedać na części za 1/3 wartości
latacz Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu 2 godziny temu, a74BACK napisał: Witek przyczepiasz sie do pierdołów, montaż takiego monobloka z wytycznymi to naprawdę nie jest kosmiczna technologia, tym bardziej dla modelarza majsterkowicza. montaż nie jest problemem. współdziałanie z instalacją grzewczą , regulacja tego już może być. A gwarancji przy samodzielnym montażu lub zakupie poza oficjalną siecią na 100% w Haierze nie będzie. Akurat ta markę znam raczej dobrze... od strony formalnej też. a co do napraw -macie racje zakup nowej pc np haier wyjdzie taniej niz np wymiana sprężarki. co do awaryjności podobna lub mniejsza od markowych. tani producent zarabiajacy grosze na sztuce i produkujacy miliony urządzeń nie moze sobie pozwolic na niedoróbki -bo masowe reklamacje go zjedzą. markowy producent zarabiający dużo na sztuce i sprzedający mniej sztuk -tu zysk pokrywa koszty braków. a różnice w cop -to nieważne to co jest w ulotce -dane techniczne a rzeczywistość to dwie różne bajki. pc powietrzna ma byc po prostu duża, mieć wielkmi parownik i dość rzadko rozstawione lamele -blaszki. mająć dwie pc o tej samej mocy -wybierz tą większą . w 80% trafisz lepiej. w 20% ktoś coś spie**** i tego nie widać więc nie będzie lepiej. 1 godzinę temu, a74BACK napisał: albo sprzedać na części za 1/3 wartości jakąś markową uszkodzoną to można sprzedać za 10-20% ceny nowej. budżetową -na części ciężko sprzedać... albo też za 10% ceny nowej.
kpawel Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu A ja tam, podobnie jak Andrzej, cieszę się moją pompą 😀 Stiebel-Eltron, gruntowa, 5 kW zintegrowana z CWU zastąpiła piec miałowy osiem lat temu, w domu 105m, ocieplonym ale bez szaleństw. Tańszego ogrzewania jak miał węglowy chyba nie ma, jednak zakaz użytkowania pieców zrobił swoje. Drugą opcją był montaż pieca gazowego, wymagał budowy przyłącza i instalacji więc nie był znacząco niższy. Różnica w kosztach zwróciła się już dawno temu. 4 kW paneli na dachu pokrywa z nawiązką potrzeby pompy. W domu 21C. Montaż wykonała firma ale poza odwiertem i zgrzaniem przewodów sond gruntowych nie było w tym montażu żadnych cudów wymagających narzędzi lub umiejętności innych niż wykonanie domowej hydrauliki i montaż gniazdka 3f. Instrukcja montażu wystarczy do ogarnięcia ustawień, które poza konfiguracją systemu ograniczają się do ustawienia krzywych grzewczych. Pozdrawiam 2
latacz Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 52 minuty temu, kpawel napisał: Stiebel-Eltron, gruntowa, 5 kW zintegrowana z CWU to masz markową wyższą półkę. i gruntówki z założenia są sporo lepsze od powietrznych.
Rekomendowane odpowiedzi