a74BACK Opublikowano 12 Marca Opublikowano 12 Marca No, ale jak już uda Ci sie oddać tą butelkę, to pomijając koszty o których wcześniej pisałem, wyjdziesz na zero, czy będzie coś w przysłowiowe plecy? 1
Atomizer Opublikowano 12 Marca Autor Opublikowano 12 Marca Tak ! Każdy będzie w plecy bo tak jak pisali w ministerstwo klimatu i środowiska butelka pet to nie odpad tylko wartościowy materiał ! Koszt takiej butelki to około 10gr. Oczywiście może to się różnić zależnie od wielkości itp. itd. Jak by ktoś chciał kupić taka nową butelkę w ilości szt. 1 to zapłacić trzeba dużo więcej. Także jak ktoś chce od nas z powrotem odzyskać butelki , opakowania to powinien nam zapłacić tyle ile trzeba. Każde inne działanie jest nieuczciwe !
d9Jacek Opublikowano 12 Marca Opublikowano 12 Marca 2 godziny temu, Atomizer napisał: Tak ! Każdy będzie w plecy bo tak jak pisali w ministerstwo klimatu i środowiska butelka pet to nie odpad tylko wartościowy materiał ! Koszt takiej butelki to około 10gr. Oczywiście może to się różnić zależnie od wielkości itp. itd. Jak by ktoś chciał kupić taka nową butelkę w ilości szt. 1 to zapłacić trzeba dużo więcej. Także jak ktoś chce od nas z powrotem odzyskać butelki , opakowania to powinien nam zapłacić tyle ile trzeba. Każde inne działanie jest nieuczciwe ! Michał, daj spokój...o gustach kulinarnych i preferencjach sexualnych nie dyskutuje się. Część populacji lubi po prostu byc wyonacaną 1
Atomizer Opublikowano 12 Marca Autor Opublikowano 12 Marca Oszukał sklep na 50 groszy. Grozi mu do dwóch lat więzienia Ale jak sklep zabiera mi z konta bankowego bez mojej zgody i wiedzy 50 gr to już jest OK ! Nie ma policji ! Pierwsze słyszę żeby straszyli 2 l więzienia za 50 gr ! To bardziej medialne zastraszanie społeczeństwa niż rzeczywistość !
Bodzioch Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca Jeżeli na produkcie pisze że jest kaucja za opakowanie i ktoś bierze i wkłada to do koszyka a potem płaci przy kasie (podaje PIN lub banknot) za produkt + kaucje to gdzie tu jest kradzież. Jeżeli mi to nie pasuje to nie kupuje , nie ma przymusu. Mam prawie 70 lat i ponad pół wieku temu płaciło się kaucję za butelki lub brało z domu na wymianę i dla nikogo nie był to problem. Czekam tylko jak każdy handlowiec który kupuje w hurtowni towar i sprzedaje go drożej w swoim sklepie to będzie dla niektórych SPEKULANT i powinien siedzieć. Tak kiedyś było za komuny. Kary były wysokie . Z tego co pamiętam wykonano nawet jeden wyrok śmierci , afera mięsna.
Atomizer Opublikowano 13 Marca Autor Opublikowano 13 Marca System kaucyjny vs rzeczywistość ! Tak jest codziennie ! Społeczeństwo zrobiło sobie wysypisko śmieci z drogi ze wsi do miasta i z miast do wsi. Jadąc na zakupy czy wracając z zakupów. Odwiedzając stop cafe lub maca to samo ! System kaucyjny choćby kradli nam po 20 zł od każdej butelki tego obrazu nie zmieni! To jest po prostu obraz kultury i wychowania! 41 minut temu, Bodzioch napisał: Jeżeli na produkcie pisze że jest kaucja za opakowanie i ktoś bierze i wkłada to do koszyka a potem płaci przy kasie (podaje PIN lub banknot) za produkt + kaucje to gdzie tu jest kradzież. Jeżeli mi to nie pasuje to nie kupuje , nie ma przymusu. Mam prawie 70 lat i ponad pół wieku temu płaciło się kaucję za butelki lub brało z domu na wymianę i dla nikogo nie był to problem. Czekam tylko jak każdy handlowiec który kupuje w hurtowni towar i sprzedaje go drożej w swoim sklepie to będzie dla niektórych SPEKULANT i powinien siedzieć. Tak kiedyś było za komuny. Kary były wysokie . Z tego co pamiętam wykonano nawet jeden wyrok śmierci , afera mięsna. Proszę pana ! Takie cuuuuuś to się nazywa kradzież w majestacie prawa. Oni się doskonale do tego wcześniej przygotowali ! Są nowe nalepki na opakowaniach ! Ale...ale jeszcze nie na wszystkich !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! coś chyba im poszło nie tak...ojojoj! Na etykiecie w sklepie gdzie jest podana cena ! W h... drobnym druczkiem też jest już napisane! Ale proszę pana musisz pan wziąć mikroskop. To jest ich usprawiedliwienie do legalnego zaboru pieniędzy bez naszej zgody i wiedzy ! Działa to tak, że najpierw pisze się prawo a później działa ! I wszystko jest OK 😆
a74BACK Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca 20 godzin temu, Atomizer napisał: Tak ! Każdy będzie w plecy bo tak jak pisali w ministerstwo klimatu i środowiska butelka pet to nie odpad tylko wartościowy materiał ! Koszt takiej butelki to około 10gr. Oczywiście może to się różnić zależnie od wielkości itp. itd. Jak by ktoś chciał kupić taka nową butelkę w ilości szt. 1 to zapłacić trzeba dużo więcej. Także jak ktoś chce od nas z powrotem odzyskać butelki , opakowania to powinien nam zapłacić tyle ile trzeba. Każde inne działanie jest nieuczciwe ! No dobra, weźmy taki przykład: Idę rano do roboty, wchodzę do Biedronki. Kupuję małpkę niekaucyjną i colę do zapicia kaucyjną. Wychodzę ze sklepu idę w ustronne miejsce za sklep. Wypijam małpkę, butelka wędruje w krzaki bo kosztowała 0zł, zapijam colą, potem wracam do sklepu i oddaje butelkę kaucyjną do automatu. Wydałem 50groszy za butelkę kaucyjną, ale 5 minut później dostałem zwrot, czy jestem "w plecy" ? Ps Wracając z pracy powtarzam manewr 👍
Atomizer Opublikowano 13 Marca Autor Opublikowano 13 Marca 6 minut temu, a74BACK napisał: No dobra, weźmy taki przykład: Idę rano do roboty, wchodzę do Biedronki. Kupuję małpkę niekaucyjną i colę do zapicia kaucyjną. Wychodzę ze sklepu idę w ustronne miejsce za sklep. Wypijam małpkę, butelka wędruje w krzaki bo kosztowała 0zł, zapijam colą, potem wracam do sklepu i oddaje butelkę kaucyjną do automatu. Wydałem 50groszy za butelkę kaucyjną, ale 5 minut później dostałem zwrot, czy jestem "w plecy" ? Ps Wracając z pracy powtarzam manewr 👍 Tak ! Jesteś w plecy ale, że ty tego dalej nie rozumiesz i nie umiesz liczyć to ja na to nic nie poradzę ! Pisałem wcześniej ile dokładnie na tym (wprowadzonym systemie kaucyjnym) straciłeś ale jak widać nie każdy czyta ze zrozumieniem i z odpowiednią uwagą ! System takich ludzi potrzebuje aby zarabiać na nich grube miliony w skali całego kraju i nie będą kwękać i się sprzeciwiać że jest to nieuczciwe ! Nie dość że straciłeś kasę , to i zdrowie po wypiciu tej małpeczki. Ale to już odrębny temat. Ludzie dalej nie rozumieją, że system kaucyjny to wyzysk i zabór dodatkowych pieniędzy ! Dziś dzięki systemowi kaucyjnemu stało się nieopłacalne zbieranie (trzymanie) puszek aby je następnie sprzedać na złomie i zarobić ! Tak jak to było przed jego wprowadzeniem. Dziś musimy je oddać za darmo. 1
a74BACK Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca No, ale co straciłem, jak kwota w portfelu mi sie nie zmieniła? Małpeczki nie mogę oddać do butelkomatu, bo nie jest objęta systemem kaucyjnym, dlatego wyrzucam ją w krzaki, przecież nie będę szukał śmietnika 👍 PS Przepraszam, ale ja z tych prostych ludzi. Ważne, żeby dostać kasę do łapy od pracodawcy i na małpkę starczyło. Nie rozumiem co tracę. Jakby ktoś jakimś prostym językiem to wytłumaczył? Kilka lat temu byłem w krajach nadbałtyckich i tam już wszędzie był taki system, tylko zapomniałem zapytać, czy ludzie czują sie oszukani...
Atomizer Opublikowano 13 Marca Autor Opublikowano 13 Marca 7 godzin temu, a74BACK napisał: No, ale co straciłem, jak kwota w portfelu mi sie nie zmieniła? Małpeczki nie mogę oddać do butelkomatu, bo nie jest objęta systemem kaucyjnym, dlatego wyrzucam ją w krzaki, przecież nie będę szukał śmietnika 👍 PS Przepraszam, ale ja z tych prostych ludzi. Ważne, żeby dostać kasę do łapy od pracodawcy i na małpkę starczyło. Nie rozumiem co tracę. Jakby ktoś jakimś prostym językiem to wytłumaczył? Kilka lat temu byłem w krajach nadbałtyckich i tam już wszędzie był taki system, tylko zapomniałem zapytać, czy ludzie czują sie oszukani... W skali roku to możesz tracić kilka stówek. Zależy ile pijesz i co . A kilka stówek to ile by było za to małpek ? Jedna puszka to wartość około 7 gr Jedna butelka pet to jakieś 10gr Załóżmy że pijesz 1 piwko w puszce dziennie wieczorkiem po pracy ! 1*30=30 piwek w miesiącu 30*12=360 piwek w roku, a że rok ma 365 dni to jest 365 puszek ! Każda puszka jest warta 7gr 365*7=2555gr 2555gr=25,5zł I właśnie tyle tracisz dzięki systemowi kaucyjnemu przez rok 255,5zł !
a74BACK Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca Jakby podnieśli kaucję do 0,6zł na puszce to byłbym 3grosze do przodu? Na małpce ile tracę?
Atomizer Opublikowano 13 Marca Autor Opublikowano 13 Marca Różne są jednak info w internecie ! Załóżmy , że mamy 365 puszek uzbieranych prze cały rok. Na jeden kilogram aluminiowych puszek po piwie przypada zazwyczaj około 55–65 sztuk. Za kilogram puszek aluminiowych można otrzymać średnio ok. 3-4 zł/kg. 365/65=5,6kg puszek 5,6*4zł=22 zł 3 minuty temu, a74BACK napisał: Jakby podnieśli kaucję do 0,6zł na puszce to byłbym 3grosze do przodu? Na małpce ile tracę? Tyle ile zapłaciłeś za opakowanie.
latacz Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca 23 godziny temu, Atomizer napisał: Pobranie 50gr jest już kradzieżą a odzyskanie skradzionych pieniędzy to dodatkowy koszt i poświęcony czas ! Ja nie wiem jak ludzie mogą tego nie rozumieć. mogą. skąd mamy mleko -50% powie, że ze sklepu a o krowie i jej hodowcach nawet nie słyszało. A 99% nie wie, że większość mleka/jogurtu/twarożku mamy z mleka w proszku ściąganego całymi kontenerami za grosze i że w tym mleku np pełnotłustym nie pisze jaki to tłuszcz. bo mleko skupione kraju jest drogie -więc idzie na ekskluzywne eksportowe produkty. A mleko do marketów -z Hiszpanii, Portugalii czy innych -przemysłowy odtłuszczony proszek sprowadzany czasem nawet luzem jak węgiel.... i mieszany z woda +homoganizatory_ konsrwanty + tluszcz... uwielbiam mleko od zawsze. w młodosci piłem je wiadrami prawie wprost od krowy u sąsiada. potem piłem kupowane w sklepie. 30 lat mleka nie było -nietolerancja mleka -po szklance ból brzucha i godziny "w świątyni dumania" cóż mleko jest "be" więszość ludzi nie trawi ble ble ble. kilka lat temu trafiła sie okazja mleko u kogoś swierzo po uboju -kibelek blisko zaryzykowałem -łakomstwo wypiłem szklanke -nic. wypiłem drugą trzymająć się blisko kibelka -nic -ZERO problemów. od 3 lat wypijam po litrze mleka dziennie i czuję się doskonale. mleko od chłopa -od krowy. spróbowalem sklepowego -pół szklanki -ból brzycha i... 3 godziny temu, Bodzioch napisał: Jeżeli na produkcie pisze że jest kaucja za opakowanie i ktoś bierze i wkłada to do koszyka a potem płaci przy kasie (podaje PIN lub banknot) za produkt + kaucje to gdzie tu jest kradzież. Jeżeli mi to nie pasuje to nie kupuje , nie ma przymusu. Tak -to jest ok -POD WARUNKIEM, ŻE NAJPIERW NIE KUPUJESZ TEGO OPAKOWANIA PŁACĄC ZA NIE. i nie dajesz kaucji za swoje już kupione opakowanie. Kradzieżą nie jest kaucja -tylko dwukrotne płacenie za ten sam towar. 4
Atomizer Opublikowano 13 Marca Autor Opublikowano 13 Marca 2 minuty temu, latacz napisał: mogą. skąd mamy mleko -50% powie, że ze sklepu a o krowie i jej hodowcach nawet nie słyszało. A 99% nie wie, że większość mleka/jogurtu/twarożku mamy z mleka w proszku ściąganego całymi kontenerami za grosze i że w tym mleku np pełnotłustym nie pisze jaki to tłuszcz. bo mleko skupione kraju jest drogie -więc idzie na ekskluzywne eksportowe produkty. A mleko do marketów -z Hiszpanii, Portugalii czy innych -przemysłowy odtłuszczony proszek sprowadzany czasem nawet luzem jak węgiel.... i mieszany z woda +homoganizatory_ konsrwanty + tluszcz... uwielbiam mleko od zawsze. w młodosci piłem je wiadrami prawie wprost od krowy u sąsiada. potem piłem kupowane w sklepie. 30 lat mleka nie było -nietolerancja mleka -po szklance ból brzucha i godziny "w świątyni dumania" cóż mleko jest "be" więszość ludzi nie trawi ble ble ble. kilka lat temu trafiła sie okazja mleko u kogoś swierzo po uboju -kibelek blisko zaryzykowałem -łakomstwo wypiłem szklanke -nic. wypiłem drugą trzymająć się blisko kibelka -nic -ZERO problemów. od 3 lat wypijam po litrze mleka dziennie i czuję się doskonale. mleko od chłopa -od krowy. spróbowalem sklepowego -pół szklanki -ból brzycha i... Ja mam to samo po wyrobie mlekopodobnym w kartoniku ze sklepów! To nie jest mleko. Mleko po dwóch dniach jest już zsiadłe ! A te co oni sprzedają nam zgnije i będzie śmierdzieć. 1
latacz Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca 22 minuty temu, Atomizer napisał: I właśnie tyle tracisz dzięki systemowi kaucyjnemu przez rok 255,5zł ! i pomnóż to przez 50 milionów obywateli... każdy traci przysłowiowe 250zeta. ktoś przytula 250x 50 milionów. = 12 500 000 000zł dołóż do tego wody mineralne, soczki, coca-colę itd.... 1
Atomizer Opublikowano 13 Marca Autor Opublikowano 13 Marca https://finanse.wp.pl/sposob-na-system-kaucyjny-tu-odbiora-butelki-od-ciebie-7263807612078400a 😆😆😆 Normalnie nie mogę ! Wymyślili koło na nowo ! Wcześniej przed systemem kaucyjnym już była firma co odbiera ode mnie butelki. A teraz dodatkowo będzie trzeba płacić za odbiór ! Podwójnie czy już potrójnie 😆 1
Andrzej68IX Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca Michale o tym pisałem powyżej " Wcześniej przed systemem kaucyjnym już była firma co odbiera ode mnie butelki. A teraz dodatkowo będzie trzeba płacić za odbiór ! Podwójnie czy już potrójnie 😆" Swego czasu dobre kilka lat temu rolnicy, Rolnicze Spółdzielnie Produkcyjne, Farmy bydła itp. mieli/miały możliwość oddać za darmo do zbiorczego punktu odpadów folię z „balotów” po sianokiszonce. Dla mieszczuchów – balot to są te białe okrągłe/kwadratowe twory widoczne czasami na łąkach, polach a w środku docelowo jest kiszonka dla bydła. Raz w roku ładowało się na przyczepy (duża ilość) te śmierdzące kiszonką resztki folii i zawoziło do punktu skupu. Chyba oddawało się to za darmo ale dostawało się PAPIER że rolnik oddał folię do recyklingu. Po bodajże roku punk skupu padł! Będąc tam zapytałem o co chodzi. Otóż ten Pan musiał tę filię jakoś skompresować i dostarczyć gdzieś tam (prawdopodobnie do wytwórni RDF-u czytaj spalarni). Dostawał za to kilkanaście złotych za tonę. Siłą rzeczy tak skonstruowany skup musiał paść. W tej chwili to działa zupełnie odwrotnie. Do rolnika przyjeżdża firma po odbiór tej folii i to rolnik musi płacić duże pieniądze za odbiór = dostaje papier. Jak widać gminny skup musiał paść ale teraz jak zajęła się tym m….fia śmieciowa to interes hula. 3
d9Jacek Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca 4 godziny temu, latacz napisał: Kradzieżą nie jest kaucja -tylko dwukrotne płacenie za ten sam towar. i to jest kluczowe... no więc PT "ekonomisci" jak nazwiecie po imieniu proceder pobierania kasy za ten sam produkt - raz od producenta jako "opłata produktowa " a drugi raz od konsumenta jako "opłata kaucyjna " 3 godziny temu, Andrzej68IX napisał: ale teraz jak zajęła się tym m….fia śmieciowa to interes hula. raz do roku zamawiam kontener na smieci taki +- 7 m3, przywozi mi go miejscowa firma nazwijmy ją "Bolexpolex".Do kontenera moge załadowac wszystko, bez oglądania sie na PSZOKI, Sroki itd. Miły pan z tejże firmy wyjasnił mi ,że tak naprawdę to firma smieciarska powinna nam mieszkańcom płacic .Czemu ? Ano dlatego ,że z segregacji smieci sa gigantycznie niewyobralne duże pieniądze.Wiec ad rem, ekologia bardzo wazna sprawa ale tak naprawdę chodzi o gruba kasę i patrząc na te wczesniejsze wyliczanki robione przez Kolegów, panstwo postanowiło połozyc łapke na tej kasie.Proste ? Proste jak butelka po "Zywiec Zdrój"
qba Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca A co myślicie o kaucyjnych butelkach na piwo które są po aż 1zł i to od kilku dobrych lat ... 5 godzin temu, Atomizer napisał: Każda puszka jest warta 7gr 365*7=2555gr 2555gr=255,5zł I właśnie tyle tracisz dzięki systemowi kaucyjnemu przez rok 255,5zł ! Kurde jakoś mi wychodzi 10 razy mniej
Atomizer Opublikowano 13 Marca Autor Opublikowano 13 Marca 1 godzinę temu, qba napisał: A co myślicie o kaucyjnych butelkach na piwo które są po aż 1zł i to od kilku dobrych lat ... Kurde jakoś mi wychodzi 10 razy mniej Bo przecinek jest nie w tym miejscu ! Idę poprawię.
Rekomendowane odpowiedzi