Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, MikLuk napisał:

Był lot (film) . Podniósł się w miarę równo ale jak się wzniosł to przechylał się ciągle na prawo. Czy to kwestia wytryskiwania modelu? Problem opadających skrzydeł rozwiązałem naklejając silvertapa na górę skrzydeł co o dziwo bardzo usztywnilo skrzydło. Wiem też już że muszę znaleźć inne miejsce bo to boisko trochę za małe.
Nie zdążyłem nawet zmniejszyć prędkości. Jedyne szkody to wyrwane tylne podwozie i pół elewatora. Przynajmniej przez kilka sekund latałem i start się udał 🙃

801f77d8-f328-4aad-ade9-81ebaa84eaa2.mov 10.07 MB · 4 pobrania

Zgadza się miejsce zmień bo jest blisko zabudowań i w takiej sytuacji stanowisz zagrożenie dla domów i ludzi. W przypadku uderzenia w dom lub przechodnia wolę cię nie straszyć konsekwencjami.....

Znajdź łąkę daleko od skupisk ludzi w polu gdzie jest pusto i bezpiecznie.

Odnośnie toru lotu modelu na podstawie filmu nie jestem w stanie podać przyczyny dlaczego tak się dzieje. Generalnie zacząć trzeba w modelarni od sprawdzenia wszystkiego od początku ale dobrze by było aby pomógł ci ktoś bardziej doświadczony.

Podjedź z modelem na lotnisko modelarskie to ktoś z pewnością pomoże.

Opublikowano

No niestety nie mam w pobliżu Muszę znaleźć jakieś pole z niską trawą. Albo szeroka drogą

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Teren jest wystarczający dla ustawionego do lotu modelu albo dla doświadczonego modelarza który zwolni, wytrymuje i ustawi model do lotu. Jeżeli sam chcesz przejść przez proces trymowania to faktycznie lepszy większy teren.

Teraz o samym locie ...

1. Start prawidłowy a dalej to moim zdaniem tylko i wyłącznie Twoje nerwowe ruchy. Model zachował się prawidłowo w rozbiegu i starcie ale gdy dotknąłeś drążka SW zaczął sie taniec góra -dół, zatem: a) zbyt duże wychylenia,  b) zbyt nerwowa praca drążka.

2. W dalszej fazie model położył się w skręt i tu albo konieczny mały trym na lotkach albo założenie EXPO na lotkach abyś przy "wachlowaniu" SW nie zmieniał punktu zero ustawień lotek. Jeśli jesteś prawo ręczny to Twój naturalny ruch ręki będzie taki, że każde kolejne wychylenie drążka góra-dół SW (kciukiem) będziesz wykonywał ze przesunięciem osi pracy drążka w prawą stronę. Naturalne i nie zależne od Ciebie a wynikające z fizjologii ruchu kciuka zachowanie. Chcąc wykonać precyzyjny ruch przyciągasz naturalnie kciuk do dłoni. Dlatego model skręcał coraz bardziej w prawo i po drugim podskoku juz zdecydowanie pogłębił skręt w prawo.

3. Dobrze jest (w zależności od człowieka i jego preferencji) stosować pulpit - wtedy drążek trzymasz dwoma palcami i efekt "przykurczu" jest wyeliminowany.

To oczywiście wszystko można wyćwiczyć albo pomóc elektronicznie zmieniając nieco ustawienia krzywej danej funkcji w okolicy punktu zero

ms

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.