Skocz do zawartości

Zmiana taryfy Tauronu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Było o flaszkach za 50 groszy ale to nic w porównaniu z miesięcznym okresem rozliczeniowym dla prosumentów. Zimą jak brak słońca będą nas kosić równo a latem nie będę w stanie wszystkiego zużyć co wyprodukowałem. To się nazywa wał. Oczywiście miałem 12 m9iesięczny okres rozliczeniowy.

Opublikowano

Witoldzie jak na razie to widzę same plusy dodatnie:

Co mogą Państwo zyskać przy zmianie okresu rozliczeniowego
Dzięki zmianie okresu rozliczeniowego na 1-miesięczny mogą Państwo zyskać:
-rozliczenia w oparciu o rzeczywiste zużycie – prognozy nie będą wystawiane,
-większą kontrolę nad wysokością rachunków, ponieważ będą je Państwo otrzymywali częściej, co pozytywnie wpłynie na lepsze planowanie budżetu,
-większą przejrzystość faktur, ponieważ będą one zawierały dane dotyczące krótszego okresu rozliczeniowego,
-łatwiejsze zarządzanie wirtualnym magazynem /depozytem prosumenckim.

Opublikowano

To nie powinno mieć wpływu na wasz system. Tracicie zgromadzone kWh dopiero po 12 miesiącach (w 13). Czyli oddałem 2026r 2000kWh w maju, to w czerwcu 2027r wyzeruje sie stan z maja.

Przynajmniej tak mi sie wydaje, że to u Was tak działa 😉

Opublikowano

Pożyjemy, zobaczymy.

Przy okazji zapytam kolejny raz tak jak w moim wątku założonym w marcu bo nikt nie odpowiedział:

https://pfmrc.eu/topic/103174-oze-%E2%80%93-fotowoltaika-czy-to-si%C4%99-op%C5%82aca/

Ile płacicie za prąd za cały rok? Wiem, że : nic, zero, dawno się zwróciło itp. itd.

Oto ile ja płacę od roku 2021 (nie mam pompy ciepła- orientacja wschód/zachód)

Moje „zero” za rok 2025 ma wartość 575,30PLN

Rok 2021 – zapłaciliśmy za cały rok 296,04PLN

Rok 2022-  zapłaciliśmy za cały rok 143,75PLN

Rok 2023 – zapłaciliśmy za cały rok 263,46PLN

Rok 2024 – zapłaciliśmy za cały rok 218,44PLN

Rok 2025 – zapłaciliśmy za cały rok 575,30PLN

Opublikowano

Marku ze Schwerina! 

My tu w Polsce mamy dwa razy w roku zmiany taryf, sposobów naliczania, zmiany koncepcji (obecna OZE sroze).

W między czasie mrozimy ceny prądu później następuje odwilż. Stawiamy kominy elektrociepłowni za grube miliony za chwilę je burzymy i tak zabawa trwa. 

Gdybyś zapytał szklanej kuli (czytaj AI) to być może coś mądrego by komputer wypluł.

Ja prosty człowiek zakładając to ustrojstwo kilka lat temu (nie uwzględniałem alfa, omegi, sinusów, cosinusów, pierwiastków, potęg itp) "obliczyłem" że po około 7-8 latach całość mi się zwróci (na dachu 10kVh)

Opublikowano
7 godzin temu, Andrzej68IX napisał:

Witoldzie jak na razie to widzę same plusy dodatnie:

Co mogą Państwo zyskać przy zmianie okresu rozliczeniowego
Dzięki zmianie okresu rozliczeniowego na 1-miesięczny mogą Państwo zyskać:
-rozliczenia w oparciu o rzeczywiste zużycie – prognozy nie będą wystawiane,
-większą kontrolę nad wysokością rachunków, ponieważ będą je Państwo otrzymywali częściej, co pozytywnie wpłynie na lepsze planowanie budżetu,
-większą przejrzystość faktur, ponieważ będą one zawierały dane dotyczące krótszego okresu rozliczeniowego,
-łatwiejsze zarządzanie wirtualnym magazynem /depozytem prosumenckim.

ja tylko ujemne, latem nie zużyjesz w okresie miesięcznym tego co wyprodukujesz (reszta w domyśle przepada) a zimą będziesz płacił.......oj grubo

Opublikowano
5 godzin temu, witold_pi napisał:

ja tylko ujemne, latem nie zużyjesz w okresie miesięcznym tego co wyprodukujesz (reszta w domyśle przepada) a zimą będziesz płacił.......oj grubo

Rozliczenie miesięczne, nie zabierze Ci tych zebranych kWh energii elektrycznej. Dalej je będziesz mógł wykorzystać w przeciągu 12miesięcy od wyeksportowania do sieci. Mylicie Panowie pojęcia i siejecie imho niepotrzebny zamęt

6 godzin temu, maxiiii napisał:

A ile wynosi amortyzacja fotowoltaiki w przeliczeniu na 15 lat?

Przy pompie ciepla ok 5-8lat

• Lubię to 1
Opublikowano

Tego akurat nigdzie nie piszą a nowe zasady wchodzą przez przypadek w 4 kawrtale roku, więc tak czy śmak będzie niedobór prądu zimą. Latem nadprodukcja z niewiadomym sposobem rozliczenia nadwyżki.

Opublikowano

Wcześniej podobne zmiany już były w PGE tylko rozliczenie nie miesięczne a półroczne z zaliczkami. I podobne lamenty i krzyki. Rozliczenie finalne i tak jest roczne i sumarycznie nic się nie zmienia.

Głównie chyba chodzi o to, żeby nie kredytować prosumentów. Taki przykład - ktoś powiedzmy wyprodukuje energię za 1000 zł a zużyje za 5000 zł. Płaci to po roku z opóźnieniem czyli ma darmowy kredyt którego koszty pokrywa PGE czy Tauron.

• Lubię to 1
Opublikowano
11 godzin temu, a74BACK napisał:

Ile kosztowała instalacja? I ile lat temu. Chce przeliczyć na moje warunki. 

Opublikowano
11 godzin temu, a74BACK napisał:

Rozliczenie miesięczne, nie zabierze Ci tych zebranych kWh energii elektrycznej. Dalej je będziesz mógł wykorzystać w przeciągu 12miesięcy od wyeksportowania do sieci. Mylicie Panowie pojęcia i siejecie imho niepotrzebny zamęt

9 godzin temu, dariuszj napisał:

Wcześniej podobne zmiany już były w PGE tylko rozliczenie nie miesięczne a półroczne z zaliczkami. I podobne lamenty i krzyki. Rozliczenie finalne i tak jest roczne i sumarycznie nic się nie zmienia.

Głównie chyba chodzi o to, żeby nie kredytować prosumentów. Taki przykład - ktoś powiedzmy wyprodukuje energię za 1000 zł a zużyje za 5000 zł. Płaci to po roku z opóźnieniem czyli ma darmowy kredyt którego koszty pokrywa PGE czy Tauron.

TO SĄ STARE UMOWY I PRZEZ WIELE LAT FIRMA WIDZI ILE KTOŚ ZUŻYWA ENERGI, produkcję też da się oszacować bo ta się nie zmienia o więcej niż 10-20% rocznie.

Opublikowano
12 godzin temu, witold_pi napisał:

Tego akurat nigdzie nie piszą a nowe zasady wchodzą przez przypadek w 4 kawrtale roku, więc tak czy śmak będzie niedobór prądu zimą. Latem nadprodukcja z niewiadomym sposobem rozliczenia nadwyżki.

Witek, przestań pitolić i siać panikę, magazyn kWh Ci sie nie zmniejszy!

53 minuty temu, maxiiii napisał:

Marek, zabij mnie ale nie liczyłem. Ok 30tyś (ze zwrotem z programu mój prąd i odliczeniu od podatku). Potem rozbudowywałem ją o magazyn energii itd i przestałem liczyć, bo i po co? 

Opublikowano
Godzinę temu, maxiiii napisał:

Chyba temu komuś nie wskakiwała jedynka przy pompie ciepła bo 15-18 lat to jest Real. 

Wszyscy których znam (pompy powietrzne) przyznają się do płacenia 8-8,5-9tys rocznie za prąd. Oblicz sobie sam ile będziesz czekał na wyzerowanie się rachunków.

W tej chwili wyszedł ode mnie gościu który ma w Niemczech brata który założył to ustrojstwo bardzo dawno temu na Waszych starych warunkach. Powiedział, że jego brat na tym ZARABIA. Mój gość nie był w stanie powiedzieć jak to działa ale u Was jest zupełnie inaczej (czytaj NORMALNIE). Tak jak kiedyś w Czechach na samym początku zarabiało się na sprzedaży prądu państwu. 

P.S Podziwiam MODELARZY którzy ze starej lodówki robią sobie pompę ciepła, drukują zawory czwór drożne a rurki zwijają ze sreberka i wychodzi im za całą instalacje 5K.

Szacunek😉

• Haha 1
Opublikowano

Roczny koszt prądu ze wszystkim (pc+ potrzeby bytowe)grzejąc dom pc wyniósł mnie poniżej 2300zł i to w najzimniejszej zimie od 20 lat(w nowym systemie rozliczeń), więc nie pitolcie!

Dom 150m2

Pompa kosztowała mnie po odliczeniu VATu chyba 4700zł, a wszystkie graty i podłączenie tego do istniejącej instalacji ok 4000zł

28 minut temu, witold_pi napisał:

magazyn energii to trzeba mieć

To jest bardzo dobre rzecz 👍😉

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.