Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, witold_pi napisał:

TO SĄ STARE UMOWY I PRZEZ WIELE LAT FIRMA WIDZI ILE KTOŚ ZUŻYWA ENERGI, produkcję też da się oszacować bo ta się nie zmienia o więcej niż 10-20% rocznie.

I co w związku z tym? Uważasz, że Tauron powinien zmienić rozliczanie tylko tym którym się bilans nie domyka? To dopiero byłby wrzask i lament, że Tauron dzieli prosumentów na lepszy i gorszy sort.

Opublikowano
Godzinę temu, dariuszj napisał:

I co w związku z tym? Uważasz, że Tauron powinien zmienić rozliczanie tylko tym którym się bilans nie domyka? To dopiero byłby wrzask i lament, że Tauron dzieli prosumentów na lepszy i gorszy sort.

Tauron zmienia tak aby jemu było dobrze, mnie dotychczasowe zasady odpowiadają. Nic nie musi dopłacać do mnie. Są faktury zaliczkowe co 2 miesiące, a rozliczenie prądu i kasy na koniec roku.  Dla tych co narzekają na koszty pompy ciepła, mnie gaz wychodzi ok 1,5 tys miesięcznie tej zimy, za kwiecień połowa z tego. Nowy piec kondensacyjny i 300 l zbiorik wody.

Opublikowano

Co się zmieni przy zmianie Tauronu dla Ciebie? Jesteś w stanie odpowiedzieć, czy masz tylko jakąś wyimaginowaną wizję potencjalnych strat?

Opublikowano
2 godziny temu, a74BACK napisał:

Co się zmieni przy zmianie Tauronu dla Ciebie? Jesteś w stanie odpowiedzieć, czy masz tylko jakąś wyimaginowaną wizję potencjalnych strat?

rozliczenie w cyklu miesięcznym oznacza jedno bilans zużytej i wyprodukowanej energi a co za tym idzie rachunek co miesiąc. Latem oczywista jest "nadprodukcja" a zimą wwiększy pobór z sieci niż produkcja. Latem oznaczać będzie przepadek  dostarczonej energii a zimą kolosalne rachunki (zużywam ok 5MWh rocznie)

• Zmieszany 1
Opublikowano

Bzdura, już Ci tłumaczyłem jak to działa!

image.thumb.png.c2deb5729086de25d92d7947e266bf97.png

Magazyn zgromadzonych kWh się dla Ciebie nie zmienia! 

PS 5000kWh to normalne zużycie, nie żadne kolosalne!

Opublikowano
Godzinę temu, a74BACK napisał:

Bzdura, już Ci tłumaczyłem jak to działa!

image.thumb.png.c2deb5729086de25d92d7947e266bf97.png

Magazyn zgromadzonych kWh się dla Ciebie nie zmienia! 

PS 5000kWh to normalne zużycie, nie żadne kolosalne!

Jakich zebranych jak naliczanie zacznie się od 4 kwartału!!!!! Pomyśl jak ma wyglądać rachunek co miesiąc przy rocznym według ciebie bilansie energii? Co będą obliczać co miesiąc?

Opublikowano

Nasi coś "myślą" -  Z informacji płynących z Ministerstwa Rozwoju i Technologii wynika, że rozważane jest wprowadzenie prewencyjnych zakazów montażu magazynów energii w mieszkaniach oraz daleko idące ograniczenia dla domów jednorodzinnych.

https://www.money.pl/finanse/balkonowe-oze-niemcy-kupuja-w-markecie-polska-szykuje-zakaz-7287585913804960a.html  

Opublikowano
29 minut temu, Andrzej68IX napisał:

Nasi coś "myślą" -  Z informacji płynących z Ministerstwa Rozwoju i Technologii wynika, że rozważane jest wprowadzenie prewencyjnych zakazów montażu magazynów energii w mieszkaniach oraz daleko idące ograniczenia dla domów jednorodzinnych.

https://www.money.pl/finanse/balkonowe-oze-niemcy-kupuja-w-markecie-polska-szykuje-zakaz-7287585913804960a.html  

Kwestia pożarów baterii litowych czytaj oligopolu 4 firm w pl

Opublikowano

To co się stanie z już zgromadzonym magazynem kWh?

Odnoszę wrażenie, że nie macie pojęcia jak czytać rachunek za prąd, jak działa system magazynowania energii w sieci, a to jak działa nowy system to już musi być dla Was kosmos.

Tak, wiem, to wszystko jest po.... na tych rachunkach i można łatwo wyciągnąć błędne wnioski, ale zanim zaczniecie krzyczeć na prawo i lewo, może warto byłoby zgłębić temat o coś więcej niż tylko lid prasowy, czy wypowiedź jakiegoś cymbała na youtube 😉 

• Lubię to 2
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.