dariuszj Opublikowano Piątek o 11:20 Opublikowano Piątek o 11:20 3 godziny temu, witold_pi napisał: TO SĄ STARE UMOWY I PRZEZ WIELE LAT FIRMA WIDZI ILE KTOŚ ZUŻYWA ENERGI, produkcję też da się oszacować bo ta się nie zmienia o więcej niż 10-20% rocznie. I co w związku z tym? Uważasz, że Tauron powinien zmienić rozliczanie tylko tym którym się bilans nie domyka? To dopiero byłby wrzask i lament, że Tauron dzieli prosumentów na lepszy i gorszy sort.
witold_pi Opublikowano Piątek o 12:45 Autor Opublikowano Piątek o 12:45 Godzinę temu, dariuszj napisał: I co w związku z tym? Uważasz, że Tauron powinien zmienić rozliczanie tylko tym którym się bilans nie domyka? To dopiero byłby wrzask i lament, że Tauron dzieli prosumentów na lepszy i gorszy sort. Tauron zmienia tak aby jemu było dobrze, mnie dotychczasowe zasady odpowiadają. Nic nie musi dopłacać do mnie. Są faktury zaliczkowe co 2 miesiące, a rozliczenie prądu i kasy na koniec roku. Dla tych co narzekają na koszty pompy ciepła, mnie gaz wychodzi ok 1,5 tys miesięcznie tej zimy, za kwiecień połowa z tego. Nowy piec kondensacyjny i 300 l zbiorik wody.
a74BACK Opublikowano Sobota o 10:57 Opublikowano Sobota o 10:57 Co się zmieni przy zmianie Tauronu dla Ciebie? Jesteś w stanie odpowiedzieć, czy masz tylko jakąś wyimaginowaną wizję potencjalnych strat?
witold_pi Opublikowano Sobota o 13:42 Autor Opublikowano Sobota o 13:42 2 godziny temu, a74BACK napisał: Co się zmieni przy zmianie Tauronu dla Ciebie? Jesteś w stanie odpowiedzieć, czy masz tylko jakąś wyimaginowaną wizję potencjalnych strat? rozliczenie w cyklu miesięcznym oznacza jedno bilans zużytej i wyprodukowanej energi a co za tym idzie rachunek co miesiąc. Latem oczywista jest "nadprodukcja" a zimą wwiększy pobór z sieci niż produkcja. Latem oznaczać będzie przepadek dostarczonej energii a zimą kolosalne rachunki (zużywam ok 5MWh rocznie) 1
a74BACK Opublikowano Sobota o 17:32 Opublikowano Sobota o 17:32 Bzdura, już Ci tłumaczyłem jak to działa! Magazyn zgromadzonych kWh się dla Ciebie nie zmienia! PS 5000kWh to normalne zużycie, nie żadne kolosalne!
witold_pi Opublikowano Sobota o 18:40 Autor Opublikowano Sobota o 18:40 Godzinę temu, a74BACK napisał: Bzdura, już Ci tłumaczyłem jak to działa! Magazyn zgromadzonych kWh się dla Ciebie nie zmienia! PS 5000kWh to normalne zużycie, nie żadne kolosalne! Jakich zebranych jak naliczanie zacznie się od 4 kwartału!!!!! Pomyśl jak ma wyglądać rachunek co miesiąc przy rocznym według ciebie bilansie energii? Co będą obliczać co miesiąc?
Andrzej68IX Opublikowano Niedziela o 05:36 Opublikowano Niedziela o 05:36 Nasi coś "myślą" - Z informacji płynących z Ministerstwa Rozwoju i Technologii wynika, że rozważane jest wprowadzenie prewencyjnych zakazów montażu magazynów energii w mieszkaniach oraz daleko idące ograniczenia dla domów jednorodzinnych. https://www.money.pl/finanse/balkonowe-oze-niemcy-kupuja-w-markecie-polska-szykuje-zakaz-7287585913804960a.html
witold_pi Opublikowano Niedziela o 06:07 Autor Opublikowano Niedziela o 06:07 29 minut temu, Andrzej68IX napisał: Nasi coś "myślą" - Z informacji płynących z Ministerstwa Rozwoju i Technologii wynika, że rozważane jest wprowadzenie prewencyjnych zakazów montażu magazynów energii w mieszkaniach oraz daleko idące ograniczenia dla domów jednorodzinnych. https://www.money.pl/finanse/balkonowe-oze-niemcy-kupuja-w-markecie-polska-szykuje-zakaz-7287585913804960a.html Kwestia pożarów baterii litowych czytaj oligopolu 4 firm w pl
a74BACK Opublikowano Niedziela o 09:18 Opublikowano Niedziela o 09:18 To co się stanie z już zgromadzonym magazynem kWh? Odnoszę wrażenie, że nie macie pojęcia jak czytać rachunek za prąd, jak działa system magazynowania energii w sieci, a to jak działa nowy system to już musi być dla Was kosmos. Tak, wiem, to wszystko jest po.... na tych rachunkach i można łatwo wyciągnąć błędne wnioski, ale zanim zaczniecie krzyczeć na prawo i lewo, może warto byłoby zgłębić temat o coś więcej niż tylko lid prasowy, czy wypowiedź jakiegoś cymbała na youtube 😉 2
a74BACK Opublikowano Poniedziałek o 19:02 Opublikowano Poniedziałek o 19:02 Streść Witek w 3 zdaniach co ten youtubowy "ekspert" powiedział, bo jego niekompetencja działa mi na nerwy jak go oglądam 👍 1
witold_pi Opublikowano 20 godzin temu Autor Opublikowano 20 godzin temu nie byłem w stanie tego obejerzeć , jedyne co pozostaje to złożyć skargę do UOKIK
a74BACK Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Będziesz składał, czy tylko pobiadolisz na forum? 2
latacz Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 19 godzin temu, a74BACK napisał: Streść Witek w 3 zdaniach co ten youtubowy "ekspert" powiedział, bo jego niekompetencja działa mi na nerwy jak go oglądam ekspert to prawie nic nie powiedział -jedynie coś tam podsumował. a głownie podzwonił po infoliniach dystrybutorów. i... Tauron i póki co tylko Tauron zmusza ludzi do przejścia na rozliczenie miesięczne. magazyn niby nie przepada... ale -wg starego rozliczenia półrocznego kończy się zgromadzona energia np na początku zimy -i zaczynał się nowy półroczny okres , ktoś zużywał np styczeń luty marzec i nic nie płacił bo rozliczali go np w czerwcu a do czerwca sobie zrobił nadwyżkę i spłacił zbilansował zużycie. -teraz jeśli wchodzi w początek np grudnia stycznia itp z już pustym magazynem -to kolejne zimowe miesiące buli za energię z sieci (np. przy np pompie ciepła buląc tysiąc lub więcej miesięcznie) -a gdzieś w kwietniu ma produkcję pv i przestaje bulić, niby to zgromadzone w wirtualnym magazynie mu sie przechowa rok czasu ale ewentualni skorzysta z tego dopiero w następnym roku. W ten sposób tauron ma roczna nieoprocentowaną pożyczkę/kredyt od klientów. oczywiście niektórzy przejdą na rozliczenie miesięczne w momencie gdy w magazynie wirtualnym mają nadwyżki energii i może opłacą tymi nadwyżkami pierwsze miesiące nowego rozliczania. wszystko zalezy w jakim miesiącu ktoś przeskoczy z półrocznego na miesięczny. statystycznie połowa prosumentów w tauronie nie straci lub straci minimalnie -a druga połowa będzie cały czas do tyłu o te kilka miesięcy. taka odwrotna sytuacja jak w hurtowniach gdzie towar bierzesz dziś a płacisz za miesiąc. tutaj płacisz dziś a tauron tego nie odda nigdy -tylko przepchnie na "za rok" a jeśli się nie zgadzasz -możesz zrezygnować z umowy -wtedy przepada ci wszystko zgromadzone.
dariuszj Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 2 godziny temu, latacz napisał: -teraz jeśli wchodzi w początek np grudnia stycznia itp z już pustym magazynem -to kolejne zimowe miesiące buli za energię z sieci (np. przy np pompie ciepła buląc tysiąc lub więcej miesięcznie) -a gdzieś w kwietniu ma produkcję pv i przestaje bulić, niby to zgromadzone w wirtualnym magazynie mu sie przechowa rok czasu ale ewentualni skorzysta z tego dopiero w następnym roku. W ten sposób tauron ma roczna nieoprocentowaną pożyczkę/kredyt od klientów. Tylko do tej pory w takiej sytuacji to prosument miał darmowy kredyt od Tauronu. Stąd też moim zdaniem Taoron wprowadza te zmiany po to, żeby taką sytuację wyeliminować.
witold_pi Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu 14 minut temu, dariuszj napisał: Tylko do tej pory w takiej sytuacji to prosument miał darmowy kredyt od Tauronu. Stąd też moim zdaniem Taoron wprowadza te zmiany po to, żeby taką sytuację wyeliminować. widać, że nie masz bladego pojęcia. Te umowy były zawierane wiele lat temu a nowe zawierane są na zupełnie innych zasadach. Tauron doskonale wie ile kto zużywa pradu w ciągu roku więc nic prosumentom nie kredytował od wielu lat. Umowa jest taka , ze prosument sprzedaje prąd za 80% ceny zakupu (upraszczając) . Więc na mnie T. zarabia ok 1 MWh na rok nie licząc tego co sprzedaje mi bo fotowoltaika jest tak obliczona, że zawsze brakuje prądu i muszę dopłacić w skali roku jakiś tysiąc czy dwa podzielone na 6 rat.
dariuszj Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 46 minut temu, witold_pi napisał: widać, że nie masz bladego pojęcia. Te umowy były zawierane wiele lat temu a nowe zawierane są na zupełnie innych zasadach. Tauron doskonale wie ile kto zużywa pradu w ciągu roku więc nic prosumentom nie kredytował od wielu lat. To prawda, że nie masz bladego pojęcia o czym piszę. To, że umowy są "stare" i Tauron wie ile kto zużywa niczego absolutnie nie zmienia. Jedynie na tej podstawie może co najwyżej wystawić w miarę trafne prognozy.
witold_pi Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu Myślac w ten sposób T. przez 30 dni każdego miesiąca "kredytuje" twój prąd. Ja we Wrześniu bęę miał ze 3MWh "nadprodukcji", które dzieki nowej taryfie w cudowny sposób przepadną. A od października będę płacił po 1000 PLN co miesiąc. Taki to interes.
dariuszj Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 27 minut temu, witold_pi napisał: Ja we Wrześniu bęę miał ze 3MWh "nadprodukcji", które dzieki nowej taryfie w cudowny sposób przepadną. Tylko właśnie chodzi o to, że to co wyprodukujesz w lecie wcale nie przepadnie. Dalej jest i będzie rok na wykorzystanie zgromadzonej energii.
latacz Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu to wyprodukowane latem zapłaci za wrzesień, październik, listopad, może też starczy na grudzień. stylczeń luty marzec będziesz bulił za energię taurona -a produkcja z kwiettnia maja itd zrobi kolejny zapas -który będziesz mógł odebrać w NASTEPNYM roku/ - musisz dać tauronowi na rok darmowy kredyt o wartości swojej zimowej produkcji. a praktycznie na wieczność bo ten kredyt sam się odnawia... skorzystanie z twojego magazyny odsuwa się co roku na kolejny rok. kiedyś 3 czy 10 lat temu zaczynałeś zabawę od wyprodukowania energii którą potem częściowo odbierałeś. płaciłeś za to co ci zabrakło. Jeśli okres rozliczeniowy kończył się np na nowy rok i jesienią w grudniu skończyło się to co wyprodukowałeś - nie płaciłeś za styczeń luty i marzec w kolejnym roku -bo sobie to wyrównywałeś kwietniowa czy majowa produkcja. -jesli jej starczało. I tak do kolejnego okresu rozliczeniowego. A teraz -liczą Cie po chwilowym stanie w danym miesiącu -nie uśredniają na pół roku -jeśli prąd który masz na wirtualnym magazynie pechowo kończy się w momencie przejścia na to nowe rozliczenie -to kilka miesięcy bulisz i znowu po raz drugi musisz wypracować zapas -który będziesz mógł rozliczyć za rok -oczywiście jeśli znowu czegoś nie zmienią -wg dotychczasowej umowy grasz w pokera -a tauron woła makao. . to typowy mechanizm jakby pracodawca powiedział, że t Twoje pensje z pierwszego kwartału 2027 zapłaci ci w 1szym kwartale 2028. ale nic nie tracisz przecież ci odda co do grosza. Tyle, że pensje z 2027 zapłaci w 2028. generalnie cały czas odsuwana jest ta luka . A jeśli rozwiążesz umowę z tauronem "zaległy" depozyt przepadnie. to przejście teoretycznie nic nie zabiera -za to tworzy kilkumiesięczną lukę przepchnietą na kolejny rok. mnie ta zabawa nie dotyczy -jestem w pge i nie mam starych zasad -więc w konia robiony będę od początku. montuję fotowoltaike -i z założenia nie zamierzam nic oddawać do sieci. w przypadku nadwyżek albo przykręcę system -albo przerzucę przedłużacz przez płot do sąsiada -a niech korzysta jeśli mi zostanie...
Rekomendowane odpowiedzi