Juffre Opublikowano Piątek o 21:16 Opublikowano Piątek o 21:16 Hej, dołączam do zabawy w ESA. Rozpoczynam budowę pierwszego combata. Wybór padł na Yak-7 od napolskimniebie.pl . Z tej strony wielkie dzięki dla @endriuRC który pomógł mi w wyborze. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w budowie samolotów RC więc spodziewajcie się wielu pytań z mojej strony Sprzęt jakiego zamierzam użyć: - silnik A2212/10T 1400KV z prop saverem - śmigło GWS 8x4 - serwa chińskie MG90 - ESC 30A - odbiornik ELRS 2.4GHz - jakaś mała pchełka - aku 3S 1300mAh Nie mam jeszcze sprecyzowanego malowania, zobaczymy jak się potoczy budowa.
endriuRC Opublikowano Piątek o 21:56 Opublikowano Piątek o 21:56 Te serwa chińskie mg90 to szajs kup sobie serwa metalowe DSPOWER. Powodzenia w budowie czekam na relację ! Śmigło APC 8X6 dużo lepiej się sprawdzi niż te pomarańczowe gws które jest tandetne. Polecam stałą piastę przy gumkach jest bardzo niebezpiecznie i jest problem ponieważ pekają i caly czas je trzeba wymieniać.
Juffre Opublikowano Piątek o 22:53 Autor Opublikowano Piątek o 22:53 Dzięki wielkie za podpowiedzi! Zmienię komponenty. Pierwsze szlify za mną:
Juffre Opublikowano Sobota o 11:14 Autor Opublikowano Sobota o 11:14 Witaj Mirku Do ciebie będę się jeszcze odzywał. Jestem z Krakowa, może uda się kiedyś spotkać na wspólne latanie
Juffre Opublikowano wczoraj o 16:48 Autor Opublikowano wczoraj o 16:48 Czy UHU Por będzie wystarczający do sklejenia połówek skrzydeł i przyklejenia ich do kadłuba? Jak sądzicie? Widziałem też, sposób z Soudalem 66A nałożonym wewnątrz klejonej powierzchni wzmocnionym po zewnątrz CA. CA szybko łapał na brzegach dając czas soudalowi na sklejenie środka.
endriuRC Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 8 godzin temu, Juffre napisał: Czy UHU Por będzie wystarczający do sklejenia połówek skrzydeł i przyklejenia ich do kadłuba? Jak sądzicie? Widziałem też, sposób z Soudalem 66A nałożonym wewnątrz klejonej powierzchni wzmocnionym po zewnątrz CA. CA szybko łapał na brzegach dając czas soudalowi na sklejenie środka. Soudal dużo pewniejszy + ca 1
samolocik Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Ja w swoim ostatnim modelu skleiłem na UHU-por połówki skrzydła i przykleiłem je do kadłuba. Doszedłem do wniosku, że EPP i tak jest elastyczne a sztywności nadają dźwigary z prętów węglowych oraz szerokość kadłuba zapewnia dodatkowe usztywnienie sklejonych połówek skrzydła. Mam jedynie wątpliwości, czy zrobiłem dobrze przyklejając skrzydło do kadłuba na UHU-por. A to dlatego, że przy ewentualnym oddzieleniu się skrzydła od kadłuba w wyniku kraksy szybkie przyklejenie klejem CA z przyśpieszaczem miejsca uprzednio sklejonego UHU-porem może być słabe. Zawody pokażą, czy dokonałem słusznego wyboru 🙂 1
mirolek Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Klejenie skrzydła do kadłuba ... co modelarz to inny pomysł a ja uważam "po latach praktyki" 😁 (ale to zabrzmiało ), że nie warto tego połączenia wykonywać pancernie. 1. Styk kadłuba ze skrzydłem jest szeroki i najczęściej dobrze spasowany 2. pełne przesmarowanie spoiny (całej szerokości połączenia) nic nie daje bo mechanicznie pracuje jedynie styk z uwagi na znaczną sztywność skrzydła 3. kleję zatem CA jedynie w 6 punktach o szerokości ok 5mm ... przód, środek, końcówka... reszta bez kleju, czyli bez smarowania czymkolwiek w środku tylko sześć takich "szpilek" na styku kadłub skrzydło 4. takie połączenie nigdy mnie nie zawiodło a przy takim "lekkim" klejeniu jest szansa, że przy niekorzystnym uderzeniu odpadnie całe skrzydło a nie zostanie złamane wraz z węglami 5. Lekkie klejenie umożliwia też łatwą wymianę serw w sensie wyjęcia kabli oraz łatwą wymianę skrzydła po intensywnym sezonie Cytat Do ciebie będę się jeszcze odzywał. Jestem z Krakowa, może uda się kiedyś spotkać na wspólne latanie Zapraszam do kontaktu - polatamy i może ESA znów się w Krakowie obudzi ms 1
Rekomendowane odpowiedzi