Juffre Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca Hej, dołączam do zabawy w ESA. Rozpoczynam budowę pierwszego combata. Wybór padł na Yak-7 od napolskimniebie.pl . Z tej strony wielkie dzięki dla @endriuRC który pomógł mi w wyborze. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w budowie samolotów RC więc spodziewajcie się wielu pytań z mojej strony Sprzęt jakiego zamierzam użyć: - silnik A2212/10T 1400KV z prop saverem - śmigło GWS 8x4 - serwa chińskie MG90 - ESC 30A - odbiornik ELRS 2.4GHz - jakaś mała pchełka - aku 3S 1300mAh Nie mam jeszcze sprecyzowanego malowania, zobaczymy jak się potoczy budowa.
endriuRC Opublikowano 19 Czerwca Opublikowano 19 Czerwca Te serwa chińskie mg90 to szajs kup sobie serwa metalowe DSPOWER. Powodzenia w budowie czekam na relację ! Śmigło APC 8X6 dużo lepiej się sprawdzi niż te pomarańczowe gws które jest tandetne. Polecam stałą piastę przy gumkach jest bardzo niebezpiecznie i jest problem ponieważ pekają i caly czas je trzeba wymieniać.
Juffre Opublikowano Piątek o 22:53 Autor Opublikowano Piątek o 22:53 Dzięki wielkie za podpowiedzi! Zmienię komponenty. Pierwsze szlify za mną:
Juffre Opublikowano Sobota o 11:14 Autor Opublikowano Sobota o 11:14 Witaj Mirku Do ciebie będę się jeszcze odzywał. Jestem z Krakowa, może uda się kiedyś spotkać na wspólne latanie
Juffre Opublikowano Niedziela o 16:48 Autor Opublikowano Niedziela o 16:48 Czy UHU Por będzie wystarczający do sklejenia połówek skrzydeł i przyklejenia ich do kadłuba? Jak sądzicie? Widziałem też, sposób z Soudalem 66A nałożonym wewnątrz klejonej powierzchni wzmocnionym po zewnątrz CA. CA szybko łapał na brzegach dając czas soudalowi na sklejenie środka.
endriuRC Opublikowano Poniedziałek o 01:46 Opublikowano Poniedziałek o 01:46 8 godzin temu, Juffre napisał: Czy UHU Por będzie wystarczający do sklejenia połówek skrzydeł i przyklejenia ich do kadłuba? Jak sądzicie? Widziałem też, sposób z Soudalem 66A nałożonym wewnątrz klejonej powierzchni wzmocnionym po zewnątrz CA. CA szybko łapał na brzegach dając czas soudalowi na sklejenie środka. Soudal dużo pewniejszy + ca 1
samolocik Opublikowano Poniedziałek o 06:35 Opublikowano Poniedziałek o 06:35 Ja w swoim ostatnim modelu skleiłem na UHU-por połówki skrzydła i przykleiłem je do kadłuba. Doszedłem do wniosku, że EPP i tak jest elastyczne a sztywności nadają dźwigary z prętów węglowych oraz szerokość kadłuba zapewnia dodatkowe usztywnienie sklejonych połówek skrzydła. Mam jedynie wątpliwości, czy zrobiłem dobrze przyklejając skrzydło do kadłuba na UHU-por. A to dlatego, że przy ewentualnym oddzieleniu się skrzydła od kadłuba w wyniku kraksy szybkie przyklejenie klejem CA z przyśpieszaczem miejsca uprzednio sklejonego UHU-porem może być słabe. Zawody pokażą, czy dokonałem słusznego wyboru 🙂 1
mirolek Opublikowano Poniedziałek o 09:45 Opublikowano Poniedziałek o 09:45 Klejenie skrzydła do kadłuba ... co modelarz to inny pomysł a ja uważam "po latach praktyki" 😁 (ale to zabrzmiało ), że nie warto tego połączenia wykonywać pancernie. 1. Styk kadłuba ze skrzydłem jest szeroki i najczęściej dobrze spasowany 2. pełne przesmarowanie spoiny (całej szerokości połączenia) nic nie daje bo mechanicznie pracuje jedynie styk z uwagi na znaczną sztywność skrzydła 3. kleję zatem CA jedynie w 6 punktach o szerokości ok 5mm ... przód, środek, końcówka... reszta bez kleju, czyli bez smarowania czymkolwiek w środku tylko sześć takich "szpilek" na styku kadłub skrzydło 4. takie połączenie nigdy mnie nie zawiodło a przy takim "lekkim" klejeniu jest szansa, że przy niekorzystnym uderzeniu odpadnie całe skrzydło a nie zostanie złamane wraz z węglami 5. Lekkie klejenie umożliwia też łatwą wymianę serw w sensie wyjęcia kabli oraz łatwą wymianę skrzydła po intensywnym sezonie Cytat Do ciebie będę się jeszcze odzywał. Jestem z Krakowa, może uda się kiedyś spotkać na wspólne latanie Zapraszam do kontaktu - polatamy i może ESA znów się w Krakowie obudzi ms 1
Juffre Opublikowano Poniedziałek o 22:06 Autor Opublikowano Poniedziałek o 22:06 Zdecydowałem się na sklejenie skrzydeł UHU porem. Jak się złamie to wybiorę opcję z Suodalem. 12 godzin temu, mirolek napisał: kleję zatem CA jedynie w 6 punktach o szerokości ok 5mm ... przód, środek, końcówka... reszta bez kleju, czyli bez smarowania czymkolwiek w środku tylko sześć takich "szpilek" na styku kadłub skrzydło Podoba mi się to! Początkowo planowałem skleić wszystko na UHU por ale spróbuję z Twoim sposobem. Jest szansa, że klej się zerwie i oszczędzi nieco płata. Tymczasem popracowałem nieco na statecznikiem poziomym. Wkleiłem łącznik steru wysokości i pręt węglowy. Urodziło mi się kilka pytań: - czy jest sens wklejać węglowe wzmocnienia w lotki? - czy jest jakaś zasada gdzie powinny znaleźć się serwa od lotek? - Jak wymierzyć lokalizację wycięcia pod akumulator i ESC by trafić z CG? - Po sklejeniu skrzydeł tworzy się taki trójkąt. Przez to skrzydła nie siedzą dobrze na miejscu? Czy to się po prostu ścina?
mirolek Opublikowano Wtorek o 05:24 Opublikowano Wtorek o 05:24 Cytat Po sklejeniu skrzydeł tworzy się taki trójkąt. - Czemu nie wkleiłeś między skrzydła elementu wycinanego z kadłuba? .. teraz albo obciąć albo spłaszczyć gorącym żelazkiem a część lotki musisz umartwić - wyważenie sprawdź na sucho czyli przykręć silnik ze śmigłem a regiel i pakiet ustaw na kadłubie, miejsce na pakiet pokaże wyważenie - Lotki sa krawędziowe zatem rozmieszczenie serw i punkt przyłożenia popychacza do dźwigni zależy tylko od Ciebie 1. w skrzydłach na leżąco 2. w skrzydłach na stojąco 3. w kadłubie - wtedy można sterować jednym lub dwoma serwami - Wzmocnienia lotek zależą od tego gdzie zamocujesz dźwignię ... jeśli w połowie lotki to nie ma sensu ale jeśli serwa dasz bliżej kadłuba to lepiej wkleić około 10cm węgla aby usztywnić lotkę i zwiększyć zakres jej pracy Wiele problemów związanych z budowa wyjaśniają te filmy: 1
samolocik Opublikowano Wtorek o 10:21 Opublikowano Wtorek o 10:21 W modelu Jak 7, z tego co widzę nie ma "elementu wycinanego z kadłuba", czyli pozostaje ściąć wystający trójkąt o ile uniemożliwiałby włożenie skrzydła do wycięcia w kadłubie. Poniżej zdjęcie ze strony https://www.napolskimniebie.pl/jak-7#galleryName=productGallery,imageNumber=2 1
Rekomendowane odpowiedzi