Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Patryk Sokol Opublikowano 13 godzin temu Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 13 godzin temu Hej Kolejny z moich dziwnych projektów chcę Wam pokazać. Tym razem stwierdziłem, że potrzebuję w życiu fajnego rakietoplanu. Wahałem się między X-1: A X-15: X-15 jest jednym z najbardziej cool samolotów w historii. Najwyżej, najszybciej, fantastyczna sylwetka, po prostu kwintesencja bycia cool Ostatecznie jednak zdecydowałem się na X-1. Z powodu większej praktyczności, ma jednak więcej skrzydła, łatwiej będzie nim dociągnąć do miejsca lądowania Projekcik powstał w miarę szybko i wygląda tak: Profil oczywiście AG (tutaj AG36 na AG38), 858mm rozpiętości skrzydła (czyli skala 1:10). I teraz jak ma o działać. X-1 dostanie silnik rakietowy na tyłek (klasa D3-P, albo D9-P czyli największe łatwo dostępne, bez podsypki prochowej). Dodatkowo całość dostanie osprzęt FPV, z kamerką w samym nosie. Start odbywać się będzie z Twinstara FPV. Tzn. najpierw Twinstar wywiezie X-1 na jakieś 70-80m, odrzuci X-1, a wtedy pilot X-1, po ustabilizowaniu toru lotu odpali zdalnie silnik. A po 20s ostrej jazdy doszybuje sobie z powrotem na płytę lotniska Po co? Bo oryginał też startował w ten sam sposób A samo sterowanie uproszczone na maxa - elevony na sterze wysokości i ster kierunku. Bez mechanizacji na skrzydle. Części do tego wyciął mi @krzysiek.riese, który stoczył ciężką walkę z cięciem grubej balsy (na szczęście dla projektu - wygraną ). Obecnie projekt wgląda tak: I po zobaczeniu w całości - to nie będzie dobry rakietoplan To znaczy - skrzydło ma proporcje legitne dla tego silnika. Ale jak zobaczyłem kadłub na żywo, to spodziewam się, że może być jednak zbyt oporowy i jednak nieco ciężki. Ale mniejsza - nie o osiągi w tym dziwactwie chodzi, chodzi o experience A docelowo, jak się znudzi szukanie drugiego pilota na każdy lot, to dostanie silnik elektryczny i stanie się normalniejszym samolotem FPV 7
young Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu Super pomysł. Proporcje dla mnie takie dziwne ;). przynajmniej jak się patrzy . Ale taka rakieta ze skrzydłami będzie szybka. Stateczniki płaskie? Tak mi się wydaje ?
JacekCichy Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu D9 to będzie prawdziwa rakieta planujesz stabilizacje żyro czy na żywioł?
Patryk Sokol Opublikowano 11 godzin temu Autor Opublikowano 11 godzin temu Godzinę temu, young napisał: Super pomysł. Proporcje dla mnie takie dziwne ;). przynajmniej jak się patrzy . Ale taka rakieta ze skrzydłami będzie szybka. Stateczniki płaskie? Tak mi się wydaje ? Jeszcze płaskie, dopiero będę szlifować Proporcje zaś ma wygodne na model, ma olbrzymie stateczniki. A że skrzydło mało? Dobrze, będzie szybko 44 minuty temu, JacekCichy napisał: D9 to będzie prawdziwa rakieta planujesz stabilizacje żyro czy na żywioł? E chyba nie aż tak. D9 ma zaledwie 9N średniego ciągu, przez nędzne 2,1s. Niby w piku 25N, ale to dosłownie krótki strzał. Przy takim kadłubie to spodziewam się, że to będzie bardzie kop w tyłek niż jakaś olbrzmia prędkość. Myślę, że fajniejszy będzie D3, bo dłużej to wszystko pociągnie Stabilizacja na pokładzie będzie, ale nie powinna być potrzebna. Znów - małe skrzydło, duże stateczniki 2
RobRoy Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu 2 godziny temu, young napisał: Proporcje dla mnie takie dziwne ;). A dla mnie wygląda jak Exstra na emeryture z brzuchem piwnym . Jak zobaczy wiatr...to poleci razem z nim ... 😉 . Fajne doświadczenie będzie , zwłaszcza że ...to Ty za to płacisz ... 😉 . Czekam na pętle, zwroty .... akcentowane beczki , żyletkę ci daruje ... 😉
Rekomendowane odpowiedzi