Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Patryk Sokol Opublikowano Piątek o 15:44 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Piątek o 15:44 Hej Kolejny z moich dziwnych projektów chcę Wam pokazać. Tym razem stwierdziłem, że potrzebuję w życiu fajnego rakietoplanu. Wahałem się między X-1: A X-15: X-15 jest jednym z najbardziej cool samolotów w historii. Najwyżej, najszybciej, fantastyczna sylwetka, po prostu kwintesencja bycia cool Ostatecznie jednak zdecydowałem się na X-1. Z powodu większej praktyczności, ma jednak więcej skrzydła, łatwiej będzie nim dociągnąć do miejsca lądowania Projekcik powstał w miarę szybko i wygląda tak: Profil oczywiście AG (tutaj AG36 na AG38), 858mm rozpiętości skrzydła (czyli skala 1:10). I teraz jak ma o działać. X-1 dostanie silnik rakietowy na tyłek (klasa D3-P, albo D9-P czyli największe łatwo dostępne, bez podsypki prochowej). Dodatkowo całość dostanie osprzęt FPV, z kamerką w samym nosie. Start odbywać się będzie z Twinstara FPV. Tzn. najpierw Twinstar wywiezie X-1 na jakieś 70-80m, odrzuci X-1, a wtedy pilot X-1, po ustabilizowaniu toru lotu odpali zdalnie silnik. A po 20s ostrej jazdy doszybuje sobie z powrotem na płytę lotniska Po co? Bo oryginał też startował w ten sam sposób A samo sterowanie uproszczone na maxa - elevony na sterze wysokości i ster kierunku. Bez mechanizacji na skrzydle. Części do tego wyciął mi @krzysiek.riese, który stoczył ciężką walkę z cięciem grubej balsy (na szczęście dla projektu - wygraną ). Obecnie projekt wgląda tak: I po zobaczeniu w całości - to nie będzie dobry rakietoplan To znaczy - skrzydło ma proporcje legitne dla tego silnika. Ale jak zobaczyłem kadłub na żywo, to spodziewam się, że może być jednak zbyt oporowy i jednak nieco ciężki. Ale mniejsza - nie o osiągi w tym dziwactwie chodzi, chodzi o experience A docelowo, jak się znudzi szukanie drugiego pilota na każdy lot, to dostanie silnik elektryczny i stanie się normalniejszym samolotem FPV 7
young Opublikowano Piątek o 16:25 Opublikowano Piątek o 16:25 Super pomysł. Proporcje dla mnie takie dziwne ;). przynajmniej jak się patrzy . Ale taka rakieta ze skrzydłami będzie szybka. Stateczniki płaskie? Tak mi się wydaje ?
JacekCichy Opublikowano Piątek o 16:48 Opublikowano Piątek o 16:48 D9 to będzie prawdziwa rakieta planujesz stabilizacje żyro czy na żywioł?
Patryk Sokol Opublikowano Piątek o 17:38 Autor Opublikowano Piątek o 17:38 Godzinę temu, young napisał: Super pomysł. Proporcje dla mnie takie dziwne ;). przynajmniej jak się patrzy . Ale taka rakieta ze skrzydłami będzie szybka. Stateczniki płaskie? Tak mi się wydaje ? Jeszcze płaskie, dopiero będę szlifować Proporcje zaś ma wygodne na model, ma olbrzymie stateczniki. A że skrzydło mało? Dobrze, będzie szybko 44 minuty temu, JacekCichy napisał: D9 to będzie prawdziwa rakieta planujesz stabilizacje żyro czy na żywioł? E chyba nie aż tak. D9 ma zaledwie 9N średniego ciągu, przez nędzne 2,1s. Niby w piku 25N, ale to dosłownie krótki strzał. Przy takim kadłubie to spodziewam się, że to będzie bardzie kop w tyłek niż jakaś olbrzmia prędkość. Myślę, że fajniejszy będzie D3, bo dłużej to wszystko pociągnie Stabilizacja na pokładzie będzie, ale nie powinna być potrzebna. Znów - małe skrzydło, duże stateczniki 2
RobRoy Opublikowano Piątek o 19:17 Opublikowano Piątek o 19:17 2 godziny temu, young napisał: Proporcje dla mnie takie dziwne ;). A dla mnie wygląda jak Exstra na emeryture z brzuchem piwnym . Jak zobaczy wiatr...to poleci razem z nim ... 😉 . Fajne doświadczenie będzie , zwłaszcza że ...to Ty za to płacisz ... 😉 . Czekam na pętle, zwroty .... akcentowane beczki , żyletkę ci daruje ... 😉
JacekCichy Opublikowano Niedziela o 11:04 Opublikowano Niedziela o 11:04 A w jaka wage celujesz? Lotki i wysokosc wydaja sie naturalnym wyborem ze wzgledu na krotki dziob no i poprawienie sterownosci zatem ciekawi mnie co Cie skloniło do innego układu? Standardowo szacun za szybkosc
Patryk Sokol Opublikowano Niedziela o 11:19 Autor Opublikowano Niedziela o 11:19 12 minut temu, JacekCichy napisał: A w jaka wage celujesz? Wyjdzie koło 250g raczej 12 minut temu, JacekCichy napisał: Lotki i wysokosc wydaja sie naturalnym wyborem ze wzgledu na krotki dziob no i poprawienie sterownosci zatem ciekawi mnie co Cie skloniło do innego układu? Standardowo szacun za szybkosc Niechęć do robienia skrzydeł z cienkim profilem i lotkami. Ale powinno być OK, skrzydła są krótkie więc powinno być całkiem żwawe sterowanie przechyleniem. 1
Andrzej68IX Opublikowano Niedziela o 14:43 Opublikowano Niedziela o 14:43 Najbardziej ciekawi mnie wynoszenie na grzbiecie tego modelu przez Twinstara MPX. Mój MPX (silniki szczotkowe) z Lidlolotem radził sobie doskonale. Video youtu.be/DA3_R8JrEo8 Niestety Młody w chwili wyczepienia pomylił ptaki z Lidlolotem mówiąc mi: steruję, steruję. Niestety model w tym momencie już gryzł ziemię 🙂 1
Rekomendowane odpowiedzi