Skocz do zawartości

Spektrum Dx10t problem.....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy koledzy. Chciałem dokonać aktualizacji nadajnika... Niby wszystko trwało dobrze, pasek aktualizacji leci do przodu a tu na koniec takie coś😲 

IMG_20260828_191304.jpg

IMG_20260828_191333.jpg

Opublikowano

Nie wygląda to dobrze , podobny soft jak w mojej dx18 .  Wrzuć w chata gpt może coś doradzi bo nie jesteś pierwszy !

Cytuję 

W przypadku Spektrum DX10t taki błąd po aktualizacji był już opisywany i nie musi oznaczać uszkodzenia sprzętowego. W jednym z udokumentowanych przypadków DX10t została „zbrickowana” przez aktualizację, a przyczyną było przejście na nowszą wersję bez wcześniejszej wersji pośredniej. Serwis przywrócił radio przez Factory Reset i ponowne wgranie firmware. �
RC-Network.de +1
Co bym zrobił teraz
Nie próbuj ponownie wgrywać najnowszego firmware na ślepo.
Wyjmij kartę SD z nadajnika.
Przy wyłączonym nadajniku spróbuj uruchomić go, trzymając wciśniętą rolkę przez 10–30 sekund. W niektórych przypadkach DX10t wychodziła w ten sposób z komunikatu System Faul

Opublikowano

Podobny przypadek miałem w DX9 podczas aktualizacji.

Wciskasz rolkę i włączasz aparature. Dalej trzymasz ją ponad 30 sekund aż aparatura wejdzie do menu wówczas musisz usunąć wszystkie modele z pamięci. I zrobić opcje chyba sie nazywała "validate" po czym powinna sie normalnie uruchomić a jak nie to serwis.

Opublikowano

Niestety ta metoda nie pomaga. Trzymam ponad minutę, ekran tylko znika poczym znowu się pojawia logo spektrum i komunikat o awarii i tak w kółko. Cóż serwis.. ciekawe ile taka naprawa jest warta? Mam nadzieję że nieprzekracza wartości radia🤔

Opublikowano

Jeśli sposób z rolka nie działa to już bardziej jej nie zepsujesz możesz jeszcze spróbować wgrać jej oprogramowanie z karty takie jakie miałeś przed aktualizacją lub starsze (jeśli jest dostępne do pobrania) W tych nadajnikach bez problemu można wgrywać aktualizacje wsteczne robiąc tak zwany "Downgrade"

Opublikowano

Niestety nie mam starszej aktualizacji. Na stronie Moje Spektrum też nie jest dostępne albo nie mogę znaleźć. Pisałem już do Scorpio zobaczymy w tygodniu....

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.