Patryk Sokol Opublikowano Czwartek o 11:52 Opublikowano Czwartek o 11:52 3 minuty temu, Ares napisał: Dla modelu 2m 600g tej mocy troszkę potrzeba. Jak wiadomo im niższe napięcie tym sprawność całego układu jest mniejsza. W małych modelach gdzie liczy się każdy gram to co innego a tutaj to spokojnie zastosowałbym pakiet 3S np.1300mAh i stosowny do tego silniczek i regulator. No nie. Stosując silnik mający 2/3kV na 3s uzyskasz +/- to samo co na 2s. Dodatkowo 2s ma o tyle dużo sensu, że na małym silniku można wstawić większe śmigło. A to dużo daje w motoszybowcu. Nie można rozpatrywać na zasadzie 3s lepsze od 2s, to tak nie działa. 1
Ares Opublikowano Czwartek o 13:36 Opublikowano Czwartek o 13:36 3 godziny temu, hubert10 napisał: Na planie masy nie ma przynajmniej nie widze. Ale sadze ze okolo 600g w góre bedę celował? Myśle że bateria 3s 1000mah 30c byla by tu odpowiednia A rozpietosc w planie pisze 2m Hubert ja bym Tobie polecał coś takiego np: DUALSKY SILNIK 2308C V2 - 1180kv KAVAN C2830- 750 SILNIK Warto szukać silników z małym KV wtedy można stosować większe średnice śmigieł co jest korzystne w motoszybowcach także druga opcja wydaję się lepsza. do tego akumulator SLS 11,1V/1300mAh 40C/80C QUANTUM i jakiś regulator DUALSKY REGULATOR OBROTÓW 25A V2 Taki przykładowy zestaw moim zdaniem byłby spoko do takiego modelu: nie uzyskasz zapewne pionowego wznoszenia ale do spokojnego wyjscia na pułap wystarczy. Małe akumulatory są w miarę tanie można kupić kilka i nawet ładować nie trzeba na lotnisku. Oczywiście to jaki napęd zastosujesz to twoja decyzja , ja napisałem jak ja bym to widział. Powodzenia. 1
Patryk Sokol Opublikowano Czwartek o 13:44 Opublikowano Czwartek o 13:44 3 minuty temu, Ares napisał: Hubert ja bym Tobie polecał coś takiego np: DUALSKY SILNIK 2308C V2 - 1180kv KAVAN C2830- 750 SILNIK Warto szukać silników z małym KV wtedy można stosować większe średnice śmigieł co jest korzystne w motoszybowcach także druga opcja wydaję się lepsza. do tego akumulator SLS 11,1V/1300mAh 40C/80C QUANTUM i jakiś regulator DUALSKY REGULATOR OBROTÓW 25A V2 Taki przykładowy zestaw moim zdaniem byłby spoko do takiego modelu: nie uzyskasz zapewne pionowego wznoszenia ale do spokojnego wyjscia na pułap wystarczy. Małe akumulatory są w miarę tanie można kupić kilka i nawet ładować nie trzeba na lotnisku. Oczywiście to jaki napęd zastosujesz to twoja decyzja , ja napisałem jak ja bym to widział. Powodzenia. Za duże, za ciężkie i zbyt szybkoobrotowe. Do takiego motoszybowca lepiej pójść w taki silnik: https://www.arthobby.pl/szybowce/product/silnik-art-500/ Pożenić to z polecanym śmigłem (11x8) i pakietem z takiego gatunku: https://avifly.pl/pl/lipo-3s/akumulator-gens-ace-gtech-soaring-1000mah-111v-30c-3s1p-lipo-battery Zestaw wychodzi 125g (w przeciwieństwie do polecanych wcześniej 172g), a zapewni około 5m/s wznoszenia. A latania solidnie na godzinę z jednego ładowania. Jeśli zaś chodzi o regla, to cokolwiek powyżej 15A i będzie OK. 1
Jerzy Markiton Opublikowano Czwartek o 14:12 Opublikowano Czwartek o 14:12 W 600g raczej się nie wyrobisz. Będzie fajnie jak nie przekroczysz 1000g. 700 - 800g jest realne ale trzeba się kontrolować. Wbrew temu, co napisano wyżej byłbym skłonny pójść w 4s. Przy tej samej mocy napędu - mniejszy prąd i straty w napędzie mniejsze ? W 600g (niecałe) F5L mam silniczek DYS 2808 /1300 kv, akumulator 3s 650 mAH, śmigiełko Dualsky 8x6" i model spokojnie robi 8-10 wciągów na wysokość > 100m pod kątem >45 stopni. Niektórzy widzieli na pikniku w Raciborzu. Jeżeli spodziewasz się większej masy a rozmiary kadłuba czy samej gondoli Cię nie ograniczają poszedł bym w 35-37mm silnik o masie 70-80g. Dlaczego ? Ponieważ 35mm silnik o zbliżonej masie i identycznym kv z tym samym śmigłem i akumulatorem bierze mniej prądu. Czyli więcej startów ? Składane śmigło jest oczywistą oczywistością. Natomiast uważaj z regulatorem. Na Ali często są oferowane silniczki DYS 2808 czy 2812 razem z regulatorem. I bardzo często te regulatory nie mają hamulca ! I nie można wejść do oprogramowania. Sprzedawca powiedział, że te typy tak mają i są przeznaczone głównie do dronów.... Nie ma sprawy bo latam Esiakami i tam je zutylizuję. Ale można się wściec ?? Jak będziesz kupował silnik pod 3s to celuj w kv 1000 - 1400. Jeżeli zdecydujesz się na 2s to szukaj silnika >2000 kv. Kv 750 to dolna granica pod 4s. Dla lekkiego i wolnego modelu w b. słabym wietrze. Powodzenia ! - Jurek P.S. Patryk mnie ubiegł, nie widziałem tego. B. rozsądna podpowiedź, ale droga ? 1
Ares Opublikowano Czwartek o 14:22 Opublikowano Czwartek o 14:22 Zgadza się , z regulatorem warto od razu kupić kartę do programowania wtedy jest możliwość pełnego programowania regla co przy pomocy karty jest bardzo proste. 6 minut temu, Jerzy Markiton napisał: Jak będziesz kupował silnik pod 3s to celuj w kv 1000 - 1400. Czym się sugerujesz stosując tak w sumie duże KV w napędach motoszybowców ? W konsekwencji musisz używać małych śmigiełek ,małych czyli o niskiej sprawności przy wolnym locie. 8 cali wydaje się małą średnicą do modelu około 2m?
Jerzy Markiton Opublikowano Czwartek o 17:16 Opublikowano Czwartek o 17:16 Bo akurat ten silnik: 28mm średnicy i 8mm długości magnesów większego śmigła nie uciągnie.... A z tym modelem ten napęd radzi sobie całkiem dobrze. Nawet w wietrze. Do większych silników stosuję większe śmigła. W jednym Dualskim (1100 kv, też 28mm średnicy) mam nawet 11x6..... A większe silniki stosuję do cięższych modeli. I najczęściej akumulator 3s 1300 mAh. Nie dlatego, że to optymalny akumulator. Ale takich mam kilka bo bawię się też czasami w ESA, EPA.... Ostatnio wypróbowałem 4s z silnikiem 900 kv i wydaje się to być lepszym rozwiązaniem. Akumulator może być mniejszej pojemności ?
Ares Opublikowano Czwartek o 17:55 Opublikowano Czwartek o 17:55 32 minuty temu, Jerzy Markiton napisał: Bo akurat ten silnik: 28mm średnicy i 8mm długości magnesów większego śmigła nie uciągnie.... A z tym modelem ten napęd radzi sobie całkiem dobrze. Nawet w wietrze. Do większych silników stosuję większe śmigła. W jednym Dualskim (1100 kv, też 28mm średnicy) mam nawet 11x6..... A większe silniki stosuję do cięższych modeli. I najczęściej akumulator 3s 1300 mAh. Nie dlatego, że to optymalny akumulator. Ale takich mam kilka bo bawię się też czasami w ESA, EPA.... Ostatnio wypróbowałem 4s z silnikiem 900 kv i wydaje się to być lepszym rozwiązaniem. Akumulator może być mniejszej pojemności ? Wszystko jasne : skoro się sprawdza taki napęd to ok. Wiadoma sprawa ,że czasem montujemy w modelach to co akurat mamy w zapasach . A propo aku. 4S to uważam i zdania nie zmienię ,że wyższe napięcie jest zawsze korzystniejsze .Dużo zależy od upodobań i stylu latania : ja wolę mieć lekki zapas pojemności i nie wyjeżdzam wtedy aku do końca . Można też mieć więcej mniejszych pakietów i częściej wymieniać. Jak kto lubi....
hubert10 Opublikowano 19 godzin temu Autor Opublikowano 19 godzin temu To nie wiem najwazniejszym chyba paramatrem teraz do wyceny jaki silnik i pakiet bedzie masa modelu. Więc chyba bedę mógł dobrać ten układ dopiero po budowie kadłuba i skrzydeł kiedy podam mase tych elementów
Rekomendowane odpowiedzi