Patryk Sokol Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września 3 minuty temu, Ares napisał: Dla modelu 2m 600g tej mocy troszkę potrzeba. Jak wiadomo im niższe napięcie tym sprawność całego układu jest mniejsza. W małych modelach gdzie liczy się każdy gram to co innego a tutaj to spokojnie zastosowałbym pakiet 3S np.1300mAh i stosowny do tego silniczek i regulator. No nie. Stosując silnik mający 2/3kV na 3s uzyskasz +/- to samo co na 2s. Dodatkowo 2s ma o tyle dużo sensu, że na małym silniku można wstawić większe śmigło. A to dużo daje w motoszybowcu. Nie można rozpatrywać na zasadzie 3s lepsze od 2s, to tak nie działa. 1
Ares Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września 3 godziny temu, hubert10 napisał: Na planie masy nie ma przynajmniej nie widze. Ale sadze ze okolo 600g w góre bedę celował? Myśle że bateria 3s 1000mah 30c byla by tu odpowiednia A rozpietosc w planie pisze 2m Hubert ja bym Tobie polecał coś takiego np: DUALSKY SILNIK 2308C V2 - 1180kv KAVAN C2830- 750 SILNIK Warto szukać silników z małym KV wtedy można stosować większe średnice śmigieł co jest korzystne w motoszybowcach także druga opcja wydaję się lepsza. do tego akumulator SLS 11,1V/1300mAh 40C/80C QUANTUM i jakiś regulator DUALSKY REGULATOR OBROTÓW 25A V2 Taki przykładowy zestaw moim zdaniem byłby spoko do takiego modelu: nie uzyskasz zapewne pionowego wznoszenia ale do spokojnego wyjscia na pułap wystarczy. Małe akumulatory są w miarę tanie można kupić kilka i nawet ładować nie trzeba na lotnisku. Oczywiście to jaki napęd zastosujesz to twoja decyzja , ja napisałem jak ja bym to widział. Powodzenia. 1
Patryk Sokol Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września 3 minuty temu, Ares napisał: Hubert ja bym Tobie polecał coś takiego np: DUALSKY SILNIK 2308C V2 - 1180kv KAVAN C2830- 750 SILNIK Warto szukać silników z małym KV wtedy można stosować większe średnice śmigieł co jest korzystne w motoszybowcach także druga opcja wydaję się lepsza. do tego akumulator SLS 11,1V/1300mAh 40C/80C QUANTUM i jakiś regulator DUALSKY REGULATOR OBROTÓW 25A V2 Taki przykładowy zestaw moim zdaniem byłby spoko do takiego modelu: nie uzyskasz zapewne pionowego wznoszenia ale do spokojnego wyjscia na pułap wystarczy. Małe akumulatory są w miarę tanie można kupić kilka i nawet ładować nie trzeba na lotnisku. Oczywiście to jaki napęd zastosujesz to twoja decyzja , ja napisałem jak ja bym to widział. Powodzenia. Za duże, za ciężkie i zbyt szybkoobrotowe. Do takiego motoszybowca lepiej pójść w taki silnik: https://www.arthobby.pl/szybowce/product/silnik-art-500/ Pożenić to z polecanym śmigłem (11x8) i pakietem z takiego gatunku: https://avifly.pl/pl/lipo-3s/akumulator-gens-ace-gtech-soaring-1000mah-111v-30c-3s1p-lipo-battery Zestaw wychodzi 125g (w przeciwieństwie do polecanych wcześniej 172g), a zapewni około 5m/s wznoszenia. A latania solidnie na godzinę z jednego ładowania. Jeśli zaś chodzi o regla, to cokolwiek powyżej 15A i będzie OK. 1
Jerzy Markiton Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września W 600g raczej się nie wyrobisz. Będzie fajnie jak nie przekroczysz 1000g. 700 - 800g jest realne ale trzeba się kontrolować. Wbrew temu, co napisano wyżej byłbym skłonny pójść w 4s. Przy tej samej mocy napędu - mniejszy prąd i straty w napędzie mniejsze ? W 600g (niecałe) F5L mam silniczek DYS 2808 /1300 kv, akumulator 3s 650 mAH, śmigiełko Dualsky 8x6" i model spokojnie robi 8-10 wciągów na wysokość > 100m pod kątem >45 stopni. Niektórzy widzieli na pikniku w Raciborzu. Jeżeli spodziewasz się większej masy a rozmiary kadłuba czy samej gondoli Cię nie ograniczają poszedł bym w 35-37mm silnik o masie 70-80g. Dlaczego ? Ponieważ 35mm silnik o zbliżonej masie i identycznym kv z tym samym śmigłem i akumulatorem bierze mniej prądu. Czyli więcej startów ? Składane śmigło jest oczywistą oczywistością. Natomiast uważaj z regulatorem. Na Ali często są oferowane silniczki DYS 2808 czy 2812 razem z regulatorem. I bardzo często te regulatory nie mają hamulca ! I nie można wejść do oprogramowania. Sprzedawca powiedział, że te typy tak mają i są przeznaczone głównie do dronów.... Nie ma sprawy bo latam Esiakami i tam je zutylizuję. Ale można się wściec ?? Jak będziesz kupował silnik pod 3s to celuj w kv 1000 - 1400. Jeżeli zdecydujesz się na 2s to szukaj silnika >2000 kv. Kv 750 to dolna granica pod 4s. Dla lekkiego i wolnego modelu w b. słabym wietrze. Powodzenia ! - Jurek P.S. Patryk mnie ubiegł, nie widziałem tego. B. rozsądna podpowiedź, ale droga ? 1
Ares Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września Zgadza się , z regulatorem warto od razu kupić kartę do programowania wtedy jest możliwość pełnego programowania regla co przy pomocy karty jest bardzo proste. 6 minut temu, Jerzy Markiton napisał: Jak będziesz kupował silnik pod 3s to celuj w kv 1000 - 1400. Czym się sugerujesz stosując tak w sumie duże KV w napędach motoszybowców ? W konsekwencji musisz używać małych śmigiełek ,małych czyli o niskiej sprawności przy wolnym locie. 8 cali wydaje się małą średnicą do modelu około 2m?
Jerzy Markiton Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września Bo akurat ten silnik: 28mm średnicy i 8mm długości magnesów większego śmigła nie uciągnie.... A z tym modelem ten napęd radzi sobie całkiem dobrze. Nawet w wietrze. Do większych silników stosuję większe śmigła. W jednym Dualskim (1100 kv, też 28mm średnicy) mam nawet 11x6..... A większe silniki stosuję do cięższych modeli. I najczęściej akumulator 3s 1300 mAh. Nie dlatego, że to optymalny akumulator. Ale takich mam kilka bo bawię się też czasami w ESA, EPA.... Ostatnio wypróbowałem 4s z silnikiem 900 kv i wydaje się to być lepszym rozwiązaniem. Akumulator może być mniejszej pojemności ?
Ares Opublikowano 17 Września Opublikowano 17 Września 32 minuty temu, Jerzy Markiton napisał: Bo akurat ten silnik: 28mm średnicy i 8mm długości magnesów większego śmigła nie uciągnie.... A z tym modelem ten napęd radzi sobie całkiem dobrze. Nawet w wietrze. Do większych silników stosuję większe śmigła. W jednym Dualskim (1100 kv, też 28mm średnicy) mam nawet 11x6..... A większe silniki stosuję do cięższych modeli. I najczęściej akumulator 3s 1300 mAh. Nie dlatego, że to optymalny akumulator. Ale takich mam kilka bo bawię się też czasami w ESA, EPA.... Ostatnio wypróbowałem 4s z silnikiem 900 kv i wydaje się to być lepszym rozwiązaniem. Akumulator może być mniejszej pojemności ? Wszystko jasne : skoro się sprawdza taki napęd to ok. Wiadoma sprawa ,że czasem montujemy w modelach to co akurat mamy w zapasach . A propo aku. 4S to uważam i zdania nie zmienię ,że wyższe napięcie jest zawsze korzystniejsze .Dużo zależy od upodobań i stylu latania : ja wolę mieć lekki zapas pojemności i nie wyjeżdzam wtedy aku do końca . Można też mieć więcej mniejszych pakietów i częściej wymieniać. Jak kto lubi....
hubert10 Opublikowano 18 Września Autor Opublikowano 18 Września To nie wiem najwazniejszym chyba paramatrem teraz do wyceny jaki silnik i pakiet bedzie masa modelu. Więc chyba bedę mógł dobrać ten układ dopiero po budowie kadłuba i skrzydeł kiedy podam mase tych elementów
Patryk Sokol Opublikowano Sobota o 12:04 Opublikowano Sobota o 12:04 I zrobiłem rysunki. Trochę mi zeszło, ale niestety posiadam życie i pracę... Niemniej do rzeczy. Tutaj masz rysunek montażowy do druku w formacie A0: Rysunek montażowy skrzydła A0.pdf Ale jakbyś nie chciał drukować w A0 to masz te lewe i prawe skrzydło podzielone na A4 (Pamiętaj o ustawieniu skali wydruku na 100%l Lewe A4.pdfPrawe A4_1.pdf Tu masz rozrysowane żebra z listwami u nasady, przejściu centropłat-ucho i na końcówce: Żebra główne.pdf I w DXFie jakbyś chciał: Żebra główne z listwami.dxf Skrzydło działa tak, że dźwigar jest prostą linią. Dzięki temu masz dużo łatwiej z budową skrzydła. Krawędź spływu jest zrobiona tak, że zawsze masz tę samą grubość na początku listwy. Dzięki temu wycinasz sobie, z balsy 5mm, rzut listwy z góry, ustawiasz jednym dłuższym bokiem do krawędzi stołu, od drugiej strony wstawiasz coś twardego o grubości 5mm i szlifujesz w klin. No i koniecznie pamiętaj o wstawieniu balsy 3mm, między listwami dźwigara, ze słojami pionowo. Jeśli wstawisz poziomo, to skrzydło spłonie, wraz z całym budynkiem. No i bonusowo masz rozrysowane żebra z balsy 5mm do cięcia: Żebra główne_balsa 5mm A4.pdf Żebra główne_balsa 5mm.dxf Oraz całą resztę z balsy 2mm: Zebra balsa 2mm_A4 1.pdf Zebra balsa 2mm_A4 2.pdf Zebra_balsa 2mm.dxf Aczkolwiek pamiętaj, że jeśli chcesz robić żebra ręcznie, to najlepszą metodą jest bloczek, a nie cięcie indywidualnie każdej sztuki z osobna. To co zostawiam dla Ciebie to łączniki i wzniosy. Kąty wzniosów śmiało bierz z oryginalnego Gentle Lady (bo są OK). Rozwiązanie łączenia też możesz z oryginału targać. Tzn - sklejkowe hokejki są bardzo dobrym rozwiązaniem, szczególnie na centropłacie. Przejście ucho-centropłat możesz zrobić hokejką na stałe, możesz wstawić bagnet identycznie jak na planie Gentle Lady- oba będą OK. Sam bym poszedł w niedzielone skrzydło, ale ja mam duży samochód. Prawe A4_1.pdf 3 1
Jerzy Markiton Opublikowano Sobota o 19:28 Opublikowano Sobota o 19:28 Patryk ? Zaplanowałeś żebra na styk z listwą spływu ? No, wiem - 5 mm to dużo, ale jakoś tak ? Natarcie bez fałszywki pod kesonem - bo na planie skrzydła jej nie widzę...O.K. ! Mnie nie jest potrzebna. Co potrzeba - dorysuję sobie w głowie. Ale, nie tylko takie "dziadki" będą to oglądały... - Jurek
Patryk Sokol Opublikowano Sobota o 20:47 Opublikowano Sobota o 20:47 Godzinę temu, Jerzy Markiton napisał: Patryk ? Zaplanowałeś żebra na styk z listwą spływu ? No, wiem - 5 mm to dużo, ale jakoś tak ? Będzie OK, przetestowane w modelach tej wielkości Godzinę temu, Jerzy Markiton napisał: Natarcie bez fałszywki pod kesonem - bo na planie skrzydła jej nie widzę...O.K. ! Mnie nie jest potrzebna. Bez, bo ja się z tym rozwiązaniem nie lubię. Nigdy mi dobrze nie wychodzi Godzinę temu, Jerzy Markiton napisał: Co potrzeba - dorysuję sobie w głowie. Ale, nie tylko takie "dziadki" będą to oglądały... - Jure Myśle, że jest co potrzeba. A jak coś braknie, to zawsze się można dopytać
hubert10 Opublikowano 12 godzin temu Autor Opublikowano 12 godzin temu W dniu 26.09.2026 o 14:04, Patryk Sokol napisał: I zrobiłem rysunki. Trochę mi zeszło, ale niestety posiadam życie i pracę... Niemniej do rzeczy. Tutaj masz rysunek montażowy do druku w formacie A0: Rysunek montażowy skrzydła A0.pdf Ale jakbyś nie chciał drukować w A0 to masz te lewe i prawe skrzydło podzielone na A4 (Pamiętaj o ustawieniu skali wydruku na 100%l Lewe A4.pdf 12.76 kB · 25 pobrań Prawe A4_1.pdf 12.8 kB · 12 pobrań Tu masz rozrysowane żebra z listwami u nasady, przejściu centropłat-ucho i na końcówce: Żebra główne.pdf I w DXFie jakbyś chciał: Żebra główne z listwami.dxf Skrzydło działa tak, że dźwigar jest prostą linią. Dzięki temu masz dużo łatwiej z budową skrzydła. Krawędź spływu jest zrobiona tak, że zawsze masz tę samą grubość na początku listwy. Dzięki temu wycinasz sobie, z balsy 5mm, rzut listwy z góry, ustawiasz jednym dłuższym bokiem do krawędzi stołu, od drugiej strony wstawiasz coś twardego o grubości 5mm i szlifujesz w klin. No i koniecznie pamiętaj o wstawieniu balsy 3mm, między listwami dźwigara, ze słojami pionowo. Jeśli wstawisz poziomo, to skrzydło spłonie, wraz z całym budynkiem. No i bonusowo masz rozrysowane żebra z balsy 5mm do cięcia: Żebra główne_balsa 5mm A4.pdf Żebra główne_balsa 5mm.dxf 27.63 kB · 12 pobrań Oraz całą resztę z balsy 2mm: Zebra balsa 2mm_A4 1.pdf Zebra balsa 2mm_A4 2.pdf 12.18 kB · 14 pobrań Zebra_balsa 2mm.dxf 132 kB · 9 pobrań Aczkolwiek pamiętaj, że jeśli chcesz robić żebra ręcznie, to najlepszą metodą jest bloczek, a nie cięcie indywidualnie każdej sztuki z osobna. To co zostawiam dla Ciebie to łączniki i wzniosy. Kąty wzniosów śmiało bierz z oryginalnego Gentle Lady (bo są OK). Rozwiązanie łączenia też możesz z oryginału targać. Tzn - sklejkowe hokejki są bardzo dobrym rozwiązaniem, szczególnie na centropłacie. Przejście ucho-centropłat możesz zrobić hokejką na stałe, możesz wstawić bagnet identycznie jak na planie Gentle Lady- oba będą OK. Sam bym poszedł w niedzielone skrzydło, ale ja mam duży samochód. Prawe A4_1.pdf 12.8 kB · 17 pobrań Dziękuje bardzo za te plany. Za niedlugo zbuduje kadlub a pozniej skrzydla. Na razie nie robiłem bo nie miałem materiałów + coś doczekało się oblotu 1
Rekomendowane odpowiedzi