ali1983 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 sęk w tym, że kadłub mam już praktycznie gotowy!!! (bez elektroniki) a i "pomarańczowe osłonki" wkleiłem (na odcinku około 3cm) już w belkę kadłuba i teraz mogę mieć problem żeby je wyciągnąć. a to że popychacze będą bez osłon to nie będzie przeszkadzać w locie???
tadek041 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Witaj popychacze nie będą tak całkiem bez osłon ponieważ taki bowdenik ma trzy części ta pomarańczowa najgrubsza w nim biała a w tej białej jeszcze pręt jak również czasami spotykam podobne problemy wtedy likwiduje cześć pomarańczową tę najgrubszą i pręt porusza się tylko w części białej tak że powinno być ok.
ali1983 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 ma nadzieję, że autor tematu nie będzie miał mi za złe gdy pochwalę się, że mój Gupik został dziś ulotniony czas budowy (z przerwami) 3tygodnie. wyposażenie: tp 2406-21 + mag 8 12A, serwa 2xtp sg50 + 2x e-sky 8g, zasilanie li-pol 2s1p 1700mAh rc system, śmigło gws 7x3,5, nie znam wagi modelu a fotki końcowe postaram się wstawić jutro. pierwsze parę metrów to przyzwyczajenie do reakcji, ale juz po 1 kółku nad głową wszystko ok. po 7 minutach miałem dość (z nerwów). przy lądowaniu zahaczyłem statecznikiem i odkleił się statecznik. pochwalę się, tym że był to mój pierwszy samodzielny lot od startu do lądowania!!! pod okiem tylko mojej żony i synka
ali1983 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 dzięki dzięki. ale pomóżcie: gdzie jest środek ciężkości w Gupiku??? zgubiłem plany a jak mam ustawiony pod dźwigarem to lata się jakby coś ciągnęło go za ogon???
kr3cik Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 43 mm od krawędzi natarcia dla MkII według autora http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=996029&page=7 post 92
ali1983 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 dzięki edit: zmiana położenia S.C. i od razu inne loty.
kr3cik Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Czyli to co konstruktor oblatał sprawdza się w kopiach
blackriver Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Oczywiście że nie mam za złe, bo niby dlaczego :?: :rotfl: Utknąłem na oklejaniu folią, po prostu nie cierpię tego robić, ale coraz bardziej mi wstyd :oops: ... więc lada moment się zabiorę... na razie każdą "wolną" chwilę poświęcam na latanie Jakiem, po 20 - 30 minut dziennie, jak pozwalają czas i warunki. A może jak jeszcze dojdą 3 - 4 modele to zrobimy zlot Gupików?
ali1983 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 ja mam już kilka lotów Gupikeim za sobą. dziś rano przy lądowaniu dostał podmuch i zwalił się na skrzydło..wszystko całe. a przed chwilą puściłem go z wiatrem i przepadł, ale też wszystko całe i w powietrze tym razem z wiatrem. na akku rc system 1700 (po rozładowaniu poniżej 2,75V/celę i dzisiejszym zwarciu wchodzi 1400..)latam 30minut na 70-80% gazu.
blackriver Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2009 przed chwilą puściłem go z wiatrem A po jaką cholerę z wiatrem :?: jak chcesz się pozbyć, to myślę - że będziesz miał sporo chętnych :devil: ...
ali1983 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 A po jaką cholerę z wiatrem :?: z lenistwa i z górki.. :crazy: bo pod wiatr było pod górkę ale już wiem, że to się nie powtórzy. dziś ważenie: 615gram.trochę dużo co widać na locie bez silnika - model szybko wytraca wysokość. a wszystko dlatego, że oklejam modele folią reklamową
KrzysiekZ Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Ali jezeli puszczales go "z wiatrem" i " z gorki " to znaczy ze latales na zawietrznej a to z kolei swiadczy o tym ze idziesz prosta droga do dzialu "kraksa" POWODZENIA
blackriver Opublikowano 7 Września 2009 Autor Opublikowano 7 Września 2009 Skrzydła oklejone - góra biały, dół czerwony. Statecznik poziomy - pierwotnie miał być taki jak skrzydła, ale jest w czerwono-białą kratkę. Kadłub na razie cały na biało (jutro się będę męczył z oracoverem :twisted: ). Zdjęcia zamieszczę jak okleję kadłub - tak żeby już był komplet ;D .
ali1983 Opublikowano 20 Września 2009 Opublikowano 20 Września 2009 trzeba odświeżyć temat, więc: następne kilka lotów za sobą. nastąpiła zmiana śmigła z 7x3,5 gws na 6x5 gws...model idzie do góry i idzie i idzie i idzie... byłem zszokowany, tyle, że czas lotu zmniejszyłem do 20-25minut (poniżej 3,5V/celę jedna celka szybko pada) a taki czas rozładowuje równo do ok 3,6V/celę
JarekF Opublikowano 3 Października 2009 Opublikowano 3 Października 2009 Marcin (blackriver) jak tam posuwaja się prace przy Gupiku ? Myślę, że chyba już skończony ? Nie pochwalisz sie nam ? Temat odświeżam, bo dorobiłem do mojego Kolibra płat z lotkami i teraz się zabieram za dorobienie płata z lotkami do Guppy. A zlot Gupików ? Ciekawy pomysł. Wilcze laski mają Wicherki to może opuszczone lotnisko w Borsku koło Kościerzyny będzie miało Gupiki ?
Janosik72 Opublikowano 3 Października 2009 Opublikowano 3 Października 2009 Kijuik, a co bedzie mialo Croydon? :wink:
JarekF Opublikowano 3 Października 2009 Opublikowano 3 Października 2009 Kijuik, a co bedzie mialo Croydon? :wink: Witaj Janku. No myślę, że jak się skrzykniemy tutaj w UK i zorganizujemy jakiś zlot to napewno będzie przednia zabawa. Chyba nas modelarzy jeszcze tutaj trochę mało, a jeżeli jesteśmy to, porozrzucani po całej UK. Ja jednak sentymentalnie jestem myślami w Polsce , a że znam doskonałe warunki w Borsku to fajnie by było tam zrobić taki zlot. Ktokolwiek zna to lotnisko i otaczające tereny to wie o czym piszę.
ali1983 Opublikowano 4 Października 2009 Opublikowano 4 Października 2009 mały zlocik? może i dałbym radę. do Kościerzyny mam tylko jakieś 120km.
blackriver Opublikowano 5 Lutego 2010 Autor Opublikowano 5 Lutego 2010 Odgrzebałem pudło z Gupikiem, kadłub skończony - po ostatnim szlifie czeka na folię, może w ten weekend okleimy :jupi: . Nie mam jeszcze kołpaka, ale założę w razie czego propsaver...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.