Artur Opublikowano 15 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2006 Witam wszystkich to mój 1 post na tym forum Z powodu zblizajacego sie sezonu budowlano-remontowego postanowilem cos narysowac co by spelnialo moje oczekiwania nowego modelu załozenia sa takie: 1. koniecznie 2-płat 2.silnik 4-takt 70-90 3.rozpietosc około 120 cm 4.dosc masywna ale lekka konstrukcja 5. samolotowy wyglad siadam wiec przy kompie i rysuje, wyszło mi cos takiego (to oczywiscie tylko zarysy knstr i proporcje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2006 No to zapaowiada sie grozny akrobacik ,z boku ma wyglad atakujacego stwora. Kiedy planowany oblot ? Jeszcze w tym sezonie ? Kniecznie porob zdjecia z produkci moze suie przydadza innym . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariolotnik Opublikowano 15 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2006 Hej.... Sylwetka kadluba jest bardzo ladna.... wyglada jak rekin lecz widok skrzydel od gory ma zly kszatalt.... taki skos na nataarciu i splywie skrzydlem kest stosowany w akrobatach (ultimate) do fun-flya musisz zrobic taki ksztalt skrzydel jak w typowych deproniakach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 15 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2006 Rysunek byl malo czytelny zmienilem na barwny czerwone skrzydlo to górne zas niebieskie dolne Model nie jest typowym Fun-flayem, ma to byc mieszanka z akrobatem i na dodatek chce zeby ladnie samolotowo wygladal (dlatego taki pekaty kadlub), ale my tu gadu gadu a tu trzeba sie brac do roboty..... bo choc co nieco juz mam ale jeszcze ogrom pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2006 Artur czy wwolnejchwili mozesz napisc jakiematerialy uzywasz (te cienkie listewki to sosna ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 15 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2006 jak to kogos interesuje to zrobie fotki i opisze ale w skrocie to uzywalem balsy 4 twardej na przod czesciowo ukosem(widac to na planie) podkuta azurowana sklejka 1, wregi i gorna podluznica ze sklejki 4 (wszystko azurowane oprucz 1 wregi),kratownica jest zrobiona z balsy twardej 4 i tyl kadluba rowniez, gorne listwy podkute sa do polowy listwa sosnowa 2x10, zas dolne sa lamelowane z 2 sztuk balsowych 4x5 i nastepnie podkute 4x6 tez balsa (to lamelowanie to ze wzgledu na wygiecie widoczne na planie stery i lotki beda z baklsy twardej 8, zas gora kadluba z balsy 1,5 kabinka bedzie laminatowa i tez bedzie pelnic funkcje konstrukcyjne IHMO najmocniejsza czescia modelu ma byc polaczenie silnik-podwozie-skrzydlo co mysle uzyskalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariolotnik Opublikowano 16 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2006 A czy ten model nie bedzie troche za krotki? Funki zazwyczaj sa dlugie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2006 Jak patrze o chyba wycodzi obrys kwadrata wiec chyba Arturowi wyjdzie w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2006 Ciekawie sie zapowiada - moze przez taki kadłub nie trzeba bedzie go doważać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 16 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2006 o zadnym dowazaniu nie ma mowy, zaczepie silnik, wyposazenie, podwozie i jak SC bedzie wymagal korekty to przesune gorny plat do przodu lub tylu wg potrzeb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2006 przy wadze pakietu zasilajacego ok.100 g to w moim madmanie on robi za trymer SC . i t mozna dosc sporo wyregulowac. Normalnie mam go zaraz za wrego silnikowa ,ale do 3d mozna spokojnie dac godo tylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 16 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2006 kadlub moge uznac za prawie gotowy, czyli moge przejsc do nastepnego etapu czyli stery ps: kupilem nowy flesz do aparatu i wreszcie jestem zadowolony z jakosci zdjec dorobilem ster pionowy wyglada zajebiozo , dorobie jeszcze poziomy to dam foty Im dluzej robie ten model tym bardziej mi sie podoba (hehe juz tydzien ja wziolem wlosnice do reki, wczesniej troche tylko przy kompie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 23 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2006 cały tydzien mialem bardzo zajety wiec niewiele zrobiłem ale dzis uruchomilem silnik Super Tigre 71 produkcji jeszcze włoskiej, dostal nowy gaznik od MVVS 15 i swiece OSa i chodzi bajka, pieknie odpala wolne obroty , przejscie itd wiec decyzja narazie idzie do 2 płata, a zaoszczedzone pieniadze przeznacze na nowe serwa bo prawde powiedziawszy niemam nic porzadnego o duzej sile ps: tłumik tez z MVVSa wiec to troche hybryda mi wyszla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2006 I jak Artur prace cos sie ruszyly ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 26 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 prace trwaja ale powoli moja szanowna małżonka miała operacje wyrostka, praca zawodowa i obowiazki domowe daly mi mało czasu ale co nieco zdlubałem do poziomego trzeba jeszcze wkleic 3-katy wzmacniajace no i oczywiscie szlifowanie zawiasy itp rozpoczolem tez prace nad owiewka z tego oczywiscie bedzie kopyto do sciagniecia formy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 26 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 Dlaczego ta rura wydechowa ma tak brudzić? Może lekki obrót o 90stopni, albo jakikolwiek inny kąt i spalinki pójdą gdzieś pod model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 26 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 Tylko ze teraz ma taki zadziorny wyglad ! Ale pluc olejem tez bedzie niezle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 26 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2006 Zaczynając swoje 3 grosze Silnik przedewszystkom obrucił bym o 90st. a nawet i więcej żeby rura była pod spodem i na środku kadłuba Druga sprawa owiewki, po co marnować tyle czasu i sklejki na forme itp. Lepiej jak nei masz styroduru, styropianu lub czegoś podobnego , kup pianke poiluretanową wstrzyknij ją do reklamówki i po 2h masz materiał na kopyto, później tylko 30mion szlifowania i kopyto gotowe:) Takei kopyto traktujesz żywica i nie koniecznie z tkaniną i masz już z czego zdjąć forme Wyprzedzając do przodu, kopyto na kabinke zrób z twardego drzewa, wsadzisz później w butelke po Coca-Coli od dału wypełnisz drzewem aby wstępnie naciągnąć butelke wsadzisz do piekarnika na 10min i kabinka jak złoto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 27 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2006 Czołem Motylasty! Jestem pełen podziwu dla Twoich pomysłów i pierońsko prostych rozwiazań. Coraz mi bliżej do zabaw z żywicą i będę Cię "gnębił" o porady w praktycznych rozwiazaniach. Muszę np. odbudowac maskę do Piperka , wzmocnić od środka jego kadłub i to samo zrobić z kadłubem Tornado. Ale to "za chwilę", jak dojrzeję i pogoda sie zpipczy i będzie sie mozna tym zająć podczas długich, słotnych , jesiennych wieczorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelmaniak Opublikowano 27 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2006 Takie ustawienie silnika spowoduje niepotrzebne, wysokie położenie środka ciężkości.... Po co? Rezygnować z zapasu stateczności podłużnej na rzecz "zadziornego" i obrzyganego olejem wyglądu...??? Moim zdaniem bezsens.... Ale... co kto lubi... P.S. mógłbyś wysłać mi na maila plany tego fruwadła? Może popełnie coś podobnego przez zimę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.