specyfick Opublikowano 14 Czerwca 2009 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Mój Optic 6 piszczy Low Battery przy napięciu < 8,8 V. W instrukcji jest napisane że przy 9,3 V już trzeba niezwłocznie lądować. Ciekaw jestem gdzie jest prawda. Sprawdzał ktoś kiedyś w boju, przy jakim napięciu minimalnym jeszcze model da się sterować ? Kiedy wy zwykle lądujecie niezwłocznie, jakie jest dla was napięcie minimalne ?
gładkilot Opublikowano 14 Czerwca 2009 Opublikowano 14 Czerwca 2009 ój Optic 6 piszczy Low Battery przy napięciu < 8,8 V. o to ciekawe... ja mam flascha 5x i pika przy 9.2V - trochę denerwujące więc się ląduje Też hitec
Bartek2220 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Mam Eclipsa 7 no i przy 9.3 V zaczyna "pikać".Spróbowałem raz minutę dłużej latać w miarę blisko siebie.Niczego dziwnego nie zaobserwowałem chociaż faktycznie tak jak napisał gładkilot trochę jest to denerwujące.
Ragi Opublikowano 16 Czerwca 2009 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Więc też jestem szczęściarzem i w moim Hitecu Optic 6 też piszczy przy 8,8V
ahaweto Opublikowano 16 Czerwca 2009 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Witam. Mój Hitec Optic 6 pipa dokładnie na 9,3V. Ciekawe czy moglibyście zasilić swoje radia baterią lipol? 8,8V to może być za niskie napięcie ale zawsze można zerknąć na wskaźnik Pozdrawiam Adam.
kuba r. Opublikowano 16 Czerwca 2009 Opublikowano 16 Czerwca 2009 Futaba 9 CAP zaczyna "marudzić" przy 8.4V, przy ok. 8.2V gaśnie wyświetlacz, ale nadaje dalej z jaką mocą i jak długo nie sprawdzałem ...
mazur Opublikowano 18 Czerwca 2009 Opublikowano 18 Czerwca 2009 Mój Optic 6 piszczy Low Battery przy napięciu < 8,8 V.W instrukcji jest napisane że przy 9,3 V Mój Hitec 5 Flash pika przy 9,3V pozwoliłem sobie na bliskie latanie do 8,2V. Aparatura i odbiornik współpracowały do zakończenia lotu.
Gość slawekmod Opublikowano 18 Czerwca 2009 Opublikowano 18 Czerwca 2009 W Hitec Flash 5X są na płytce dwa potencjometry, jeden służy do kalibracji wartości napięcia na wyświetlaczu a drugi do ustalenia poziomu napięcia przy którym nadajnik zaczyna pikać.Można ustawić na 7V i latać do bólu
meteor Opublikowano 19 Czerwca 2009 Opublikowano 19 Czerwca 2009 kiedyś zapomniałem naładować nadajnika a był cudowny wiatr na zbocze, więc latałem aż wyłączył się wyświetlacz w MX-12, było to coś ok. 7,6V - jak dobrze pamiętam - ale model był sterowny jeszcze po wyłączeniu wyświetlacza.
Leszek_K Opublikowano 19 Czerwca 2009 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Dosc niebezpieczne sa takie eksperymenty - chyba ze lata sie modelem ktory juz sie znudzil . . . Dzisiejsze NiCd, a te ciagle kroluja w nadajnikach, trzymaja rozsadne napiecie prawie do calkowitego rozladowania.. Tylko kilka - kilkanascie sekund dzieli dziala od nie dziala. Szczegolnie (nie)ciekawie wyglada to w przypadku bardzo popularnych 9.6V, 500mAh. Pozdrowienia
slawko_k Opublikowano 19 Czerwca 2009 Opublikowano 19 Czerwca 2009 8,8V czy 9,3V co za różnica. ważne że nadajnik działa a twoje bezsensowne próby jak długo jeszcze poleci z pikaniem nadajnika mogą się skończyć uszkodzeniem modelu czy komuś auta lub zrobieniem komuś krzywdy. ŁADUJ JAK ZACZYNA PIKAĆ!!!!!!!!!!!!!!!!
specyfick Opublikowano 19 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2009 Wynika z tego że pikanie nic tak naprawdę nie znaczy. Liczy się jakie jest napięcie. Bo samo pikanie można przestawić na potencjometrze, jak piszą koledzy. Zatem należało by ocenić jaki % napięcia znamionowego jest bezpieczny jeszcze dla nadajnika, jaki % będzie znaczyć uwaga a jaki będzie niebezpieczny.
ertman_176 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Opublikowano 19 Czerwca 2009 W cockpicie MM można było sobie ustawić wartość od której zaczynało pikać ... A nadajnik należy ładować przed każdym lataniem :wink:
slawko_k Opublikowano 19 Czerwca 2009 Opublikowano 19 Czerwca 2009 ale po co ci takie informacje?? zaczyna pikać to ładuj. jeśli zaczyna ci pikać podczas lotu to ląduj. jeżeli chcesz akumy rozładować do spodu to niech sobie pika ale nie lataj już albo wyciąg i rozładuj w ładowarce. pikanie w nadajniku to tak jak rezerwa w aucie. jak zaczyna migać to jedziesz tankować i nie wnikasz czy przejechałbyś jeszcze na tym co zostało 50 czy 100. mozesz oczywiście zaryzykować i jeździć do końca no ale potem musisz kombinować lub załatwić hol.
Ragi Opublikowano 20 Czerwca 2009 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Zatem należało by ocenić jaki % napięcia znamionowego jest bezpieczny jeszcze dla nadajnika, jaki % będzie znaczyć uwaga a jaki będzie niebezpieczny. Generalnie powinno się ładować przy napięciu jakie proponuje producent. Ja i tak będę latał do pikania (później nie, bo strasznie ono wnerwia)
stach34 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Opublikowano 20 Czerwca 2009 A jakie max napięcie może być w opticu 6 ? WS pełni naładowane 8x nimh 1,2V mialem raz 11,1V . Czy można włożyć do niego np. li pol 3s (12,6V ?)
specyfick Opublikowano 20 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2009 Podobno się da, tak robią, ale charakterystyka rozładowania jest podobno zdradliwa. Nagle napięcie spada i klops.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.