marek rokowski Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 super! dzięki kormorana od biedy da się odtworzyc - tylko ten nieszczęsny napis.. ale mamy tutaj "guru" który niebawem myslę że prześle mi źródłowe materiały Atlas! a może zróbmy numer i jako jednogo z pilotów zgrafizujmy zdjecie Wacka? a moze chcesz usiąść na lewym fotelu? należy Ci się! co Ty na to? hihihi że też wcześniej na to nie wpadłem... jak się zgadzacie - ślij zdjęcia - takie z półprofilu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keram Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Marku z czego było kopytko do tłoczenia atrapy silnika. Napisz coś więcej. Może jakieś foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atlas Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 Marku. Tak jak pisałem na priva materiały powinny być już dziś u Ciebie O szczegóły się nie martw . Wszystko (za wyjątkiem logo PL Szymany) będzie na zdjęciach. Np napis wokół Kormorana brzmiał - Ośrodki Wypoczynkowe Kormoran w Mierkach. Z Wackiem dobry pomysł ale ....ba właśnie był u mnie by "zrobić" napis skrzydłowy. (na priva napisałem Ci gdzie i jak został umieszczony). Teraz Wako wyjechał na wakacje i złapałem Go w "przelocie". Ale, ale, nie pamiętam szczegółów z ludzmi na zdjeciach. Musisz popatrzec, najstarszy, szczupły, by nie powiedzieć chudy :shock: Az miło że żaby jeszcze funkcjonują w necie . To było fajne święto jednostki, choć kosztowało mnie utratę Atlantica, pozostawionego w hotelu gdzie spaliśmy. :roll: :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 15 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2009 witaj a wiec tak: wyciete laserem połówki "kół" z plexi o różnych grubościach - to cylindry rdzeń z podstawą o 9ciu bokach - do którego były naklejane cylindry głowice wykonane podobnie -tyle tylko że potem juz recznie dopiłowane do obłości pokrywy zaworów - polistyren 1,5mm - tez wyciete kształtki laserem osłona korbowodów itd - też laser+troche podtoczenia do obłości po sklejeniu całości - jeszcze raz na laser: tym razem aby naciąć żeberka na głowicach i cylindrach i zrobić "otwory pod świece" potem wszystko zaformowane w specjalnym silikonie po wyjęciu modelu- zalewanie formy żywicą potem wiercenie 0,8 mm otworków odpowietrzających no i matryca gotowa - ale na kilka sztuk żywica w 200 C robi sie niestety dość miękka... tak naprawdę to dopiero połowa procesu - warto by zrobić matrycę negatywową wtedy każda ryska będzie odwzorowana superowo. Choć jako atrapa już teraz silnik prezetuje się myślę nieźle popychacze - to szpilki krawieckie okablowanie świec - srebna nitka wycinałem wypraskę laserem - ale myślę że dokładneij wyjdzie to jednak przy uzyciu skalpela... zrobię w przysości parę rozmiarów matryc i wyprodukuję trochę takich atrap myślę że będzie fajny i tani bajer uzupełniający do modeli np ten antkowy silnik ładnie się wpasowywuje w Corsaira 1/12 do Corsaira zresztą dorobiłem też formę na osłonę silnika(pewnie wiesz co się dzieje się z nią przy krecie a w drodze jest smiglo makietowe i zestaw naklejek -ale to już zupełnie inny watek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 16 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2009 Mielec przeniósł sie w okolice Andrychowa )) równoległe w 3 "hangarach" powstają testowe wersje w 3 rodzajach malowań fatalnie że czas nagli - chcieliśmy oblatać je na pikniku na Żarze... mój "Kubuś" chyba dostanie nową kabinkę pech chciał że w hurtowniskończyła się folia z połyskiem i został tylko antyreflex no cóż.. szyby będą lekko "zaparowane" ale i tak lepiej wygląda ponieważ "rama" jest drukowana a moje nowe "Żaby" powoli rosną w kształt An-a... więcej fotek: http://picasaweb.google.com/1marekR/Prototyp_olsztyn?feat=directlink Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atlas Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 No niezle . Generalnie "limuzynka" Antka jest zawsze "przydymiona" . Zaby, a teraz Kubus ostatni raz mial ja czyszczona przed wyotem na Visby w 1998 roku :roll: :roll: . Mam nadzieje ze materialy pozwola Ci uzupelnic malowanie o szczegoly. A co z "profilem Waka" :?: . Nada sie z tego zdjęcia grupowego :?: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 witaj tak, materiały będą bardzo pomocne na razie wszystkie poprawki poszły w odstawkę jutro piknik modelarski na Żarze - a roboty z wykończeniem Antków jeszcze że hej... co do profili - zdjęcie poszło w zakładkę - szczerze mówiąc przyjrzę mu się na spokojnie dop. początkiem tygodnia a co na to Wako? skoro poważny z niego gość to mam nadzieję że nię będzie miał nic "przeciwko" wykorzystaniu jego wizerunku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atlas Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Spokojnie, Wako bedzie dumny jak "paffff" (w) :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 zamiast słów - bo padam na twarz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 zamiast słów - bo padam na twarz... Cud, miód, malina ! Wygląda super! Ale cena dla mnie zaporowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atlas Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 Czapki, Panowie z głów.....naprawdę czapki z głów. Swoja droga.....modelarze jak widzę są tak samo nieźle "walnięci" jak szybownicy PS. Marek. Pamietaj ze 1 szt modelu jest do kupienia przeze mnie. Prosze tyko o info kedy. Pozdrawiam Cie serdecznie, bo powiem Ci ze podziwiam checi, zaangazowanie no i umiejetnosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 Witam Modele Pana Marka zjawiły się na pikniku Żar, nawet latały na nim ;D Może pokażę kilka zdjęć, niestety nie posiadam "lotnych" :cry: "Kubuś" zrobił niezłe wrażenie na różnych osobach Na mnie jeszcze większe zrobił jego silnik- kto policzy zęby statora? :shock: Cała rodzinka A tu inne modele zrobione przez P. Marka, również EPP (No może poza tym w lewym rogu :mrgreen: ) Ogólnie wzbudziły dość spore zainteresowanie. Są fajnie zaprojektowane, przez co dobrze wykonane. Idealne do polatania byle gdzie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 18 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2009 Jak to kiedyś śpiewały "Fasolki": "Czekamy na filmy, czekamy na filmy, czekamy na filmy dla nas..." :wink: Szkoda, że doba była za krótka i "łaciatek" nie doczekał się spasowanej kabinki. Z różową dziwnie wygląda. Macie niezły potencjał. Jeszcze kilka malowań i cała flota będzie obstawiona... :mrgreen: I... wstyd się przyznać :oops: ale jakoś mi umknęła cena zestawu. Przypomnicie? :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 kurcze.. wczoraj byłem taki wycięty po tygodniu morderczej harówki że nie zrobiłem na pikniku ani jednego zdjęcia! ( o filmach nie wspomnę... a może udało sie pstryknąć komuś jakąś fotkę "Kubusia" w locie? co do zestawów: można uznać że temat "dojrzał" i jeśli ktoś ma ochotę można je zamawiać (na razie okres realizacji to będzie jakieś 2-3tyg. -nie wiem która wersja malowania podoba się Wam najbardziej, a dodatkowo trzeba doszlifowac i zsynchronizować parę firm i podwykonawców niestety zestaw nie wychodzi tanio: finalnie 350 PLN -to ponad 200części i sporo zabawy aby je wykonać to nie jest i nie bedzie produkcja masowa więc takie modele nigdy nie będą kosztowały tyle co modele od żółtych braci... 1/3 kosztu zestawu do malowanie -czyli nadruk ploterem -i to po sporych negocjacjach (tylko jeden ploter się sprawdził (kolory i ...zapach )) -reszta wydruków "waliła" tak że po tygodniu od druku, zostawienie na noc skrzydla z biurze, skutkowało koniecznością gruntownego wietrzenia... niestety płyty epp z racji struktury, źle się przysysają do stołu drukarki i jest przez to spory kłopot z drukiem (czas,-a co zatym idzie cena) potem laser -cięcie też nie za jednym przelotem ponieważ są za duże nadtopienia próżniarka: formowanie silnika i oszklenia,krrótkie serie więc nikomu nie opłaca robić się wielokrotnej matrycy) sitodruk: kabinka podwozie-gięcie na przyrządach itd,itd... Chciałbym skonstruowac i ulotnić troche modeli które latają/latały po polskim niebie. Lotnictwo i modelarstwo od dziecka było moim oczkiem w głowie - więc wymyśliłem sobie że może tak mu się przysłużę Nie traktuję tego hmm... biznesowo - nawet nie pytajcie ile trwalo wymyślenie i opracowanie koncepcji takiego właśnie przestrzennego epp i ile pożarło to środków i pracy:) Mam jednak wielką frajdę że An-tek tak zainteresował modelarską brać i ludzi którzy przyczynili się do powstania obu wersji malowań. "łaciata" wersja An-tka bedzie (mam nadzieję) pracowała jako cegiełka na rzecz renowacji pierwowzoru który stoi i czeka na środki w muzeum lotnictwa w Krakowie. Muzeum wymyśliło kiedyś temat pamiątkowych certyfikatów z kawałkiem oryginalnego płotna z An-tka. Chcialbym żeby taki certyfikat był częścią składową zestawu - napisałem do muzeum,ale na razie nie mam odpowiedzi (zresztą trudno mieć odpowiedź jeśli nie widzieli nawet finalnego modelu...) Marzy mi sie taki wirtualny klub AN-tka fajnie by było żeby każdy ulotniony egzemplarz miał swoją historię na mojej stronce: nazwisko"pilota", miejsce stacjonowania, zdjecia,filmy itd. Moglibyśmy kiedyś zrobić mały zlot - a może podpiąć się pod zlot "dużych" AN-tków? jeśli temat "klubu" wypali - jako że sporo mam od czynienia z różnymi formami nadruków na gadżetach, wymyśliłem że każdy kto wstapi do klubu - dostanie czaderską klubową koszulkę -wymyśli sie coś fajnego moglibyśmy wymyślić też pare konkurencji i zobić małe zawody: -np. kto celniej zrzuci skoczków: już wymyśliłem jak przerobić bebechy żeby można było otwierać drzwi i ich wyrzucać ciekawe co o tym myślicie? warto zawracać sobie głowę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Na mnie jeszcze większe zrobił jego silnik- kto policzy zęby statora? :shock: 24 Mam taki sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Bardzo udany projekt, podoba mi się . Ale te antki po prostu błagają o profil, słyszycie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atlas Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Mareczku. Jak bedzie gotowa wersja pelna ta z Kormoranem, logo i napisem na skrzydle daj znac. Ja biore 1 sztuke. Pieniadze szczescia ponoc nie daja a taki antek da mi go w nadmiarze (jak go rozwale to sie chyba zaplacze :cry: :cry: ). Na tym Forum nie powinienem o to pytac, ale wybaczcie - pisalem ze nie jestem modelarzem. Tak wiec pytam: co musze jeszcze kupic (a nie mam nic) by polatac antkiem :?: :?: I co radzicie bym nabyl. Przepraszam za durne pytanie i z gory dziekuje za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barabasz Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Atlas, Ty się chłopie nie tłumacz - normalna sprawa(w pewnym wieku ). Potrzebny będzie silnik elektryczny bezszczotkowy,śmigło, regulator obrotów do tego silnika, odbiornik, bateria litowo-polimerowa, 4 mini serwomechanizmy no i nadajnik - same drobiazgi, ale nie łam się tylko bądź na lotnisku w Dajtkach 8 sierpnia i wszystkiego się dowiesz z pierwszych ust. Akurat będziemy mieli zawody modelarskie, to na miejscu Ci wszystko wytłumaczę, podpowiem co i gdzie kupić tak, aby starczyło jeszcze na worek foliowy po pierwszym locie :wink: . Będzie dobrze, najważniejsze to chcieć a przy "hardware" pomogę i pozostali modelarze pewnie też. Zresztą większość pewnie znasz osobiście lub z widzenia... Pomógłbym teraz, ale jutro wyjeżdżam na 2-3 tygodnie i wrócę na zawody. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Fajnie że się obaj odezwaliście! Krzysiek już wie, a Atlas sie dowiaduje, że jesteście przyszłymi posiadaczami Antów o numerze 1: Krzychu "Kubusiowy", Atlas - "Żaby" , no i jeszcze Mirek(leda-g) łaciaty5705 Atlas, jako bonus postaram sie wyciac Ci malego Piperka z epp. Na poczatek tym pogonisz krety w okolicy;) a pogadasz z Krzychem -fajny gosc -wiec moze pomoze Ci poskladac Antka:) niedługo ruszy moja stronka: www.napolskimniebie.pl - założę team zakładkę miłośników Antka a co tam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atlas Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Barabaszu, 8-go mnie nie bedzie bo niestety musze brac udzial w imprezie rodzinnej :roll: w Poznaniu. Za żadne skarby sie nie wyłgam :cry: Ale skoro i Olsztyn tu jest (na Forum) to znaczy ze nie zgine PS. Martwi mnie tylko ta wzmianka o torbie foliowej :idea: :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.