Skocz do zawartości

Sopwith Pup 2,7m

tomeks

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po zakończeniu prac nad muchą został mi mnóstwo wolnego czasu miedzy 4 a 6 rano więc postanowiłem zrobić coś nowego. Zakupiłem więc plany Sopwitha w skali 1:3 2,7m i do dzieła.

DSC04685.JPG

DSC04669.JPG

Więcej na mojej stronce bakcyl.systemart.pl

• Odpowiedzi 113
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Przypadkiem nie jest to zestaw z Balsa Usa?, pomału też się do tego przymierzam lecz na razie brak zastosowania sensownego silnika. tzn. przekładnia?

Opublikowano

Czemu przekładnia? Jesli to Balsausa to podają silnik 2,7" czyli jakieś 45 - 50cm. W tym przypadku nie podają czy to chodzi o benzynę - tak jak w innych modelach. Myślę jednak, że to o taki napęd chodzi i to bez przekładni.

EDIT: nie jest to zestaw Balsausa, przecież na wstępie napisano - zakupiłem plany, a nie zestaw :rotfl:

Opublikowano

Są to plany od zestawu BalsaUSA(mam same plany od tego zestawu), niestety przekroje kadłuba śa bardzo niedokładne i trzeba dużo rysować samemu. Bedzie do niego silnik 52cm3 z przekładnią 2.5:1 bez przekładni ten samolot by trochę za szybko latał. Silnik już kupilem FTL z HobbyCity a przekładnie będzie projektował mój brat.

Wygooglowałem cos takiego - http://www.doddington-kent.org.uk/Planecrazy/Sopwith_pup/Building_sopwith_pup.htm

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dalsze prace nad Sopwithem

Stateczniki balsa 10mm wzmacniane cienkimi listwami sosnowymi, oklejone płótnem.

DSC05247.JPG

DSC05248.JPG

Przygotowania do budowy płatów. Do wybudowania skrzydeł potrzebne jest 36 żeber, 65 pół żeber i 16 żeber sklejkowych. Poniżej centropłat górnego skrzydła. Żebra z balsy 2,5mm i sklejki 3mm

DSC05241.JPG

DSC05249.JPG

GDSC05239.JPG

Opublikowano

Wszystko będzie oklejone KOVERALLEM(wcześniej używałem tego pokrycia w moim modelu Mucha100A 1/4 i bardzo jestem zadowolony). Co do wykończeń i malowania to jeszcze nie jestem zdecydowany. Mam dosyć mało materiałów, które pomogły by mi go tak dokładnie wykończyć, ale do tego etapu jeszcze daleko więc może zdobędę trochę materiałów, zima cała przede mną.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wykończenia kadłuba, przygotowanie do oklejenia i wyposażenie kabiny. Płoza amortyzowana gumą. Drążek sterowniczy zrobiony z rurki pcv i polistyrenu, malowana na srebrno i lakierowana farbą akrylową aby zabezpieczyć przed paliwem.

DSC05947.JPG

DSC05924.JPG

DSC05939.JPG

DSC05952.JPG

Więcej zdjęć na http://www.bakcyl.systemart.pl

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kadłub pokryty KOVERALLEM. Kokpit doposażyłem w liczniki wykonane z wąskich pasków polistyrenu 0.3 owiniętych kilka kortonie na walcu formie. Dodałem linki ­do drążka.

DSC05967.JPG

DSC05959.JPG

DSC05963.JPG

Opublikowano

Możesz podać nazwę i producenta bejcy(?) użytej do malowania wnętrza? Mnie kiepsko to wychodziło uzywając Nobilak lakierobejca - żle rozprowadza się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.