tomeks Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Po zakończeniu prac nad muchą został mi mnóstwo wolnego czasu miedzy 4 a 6 rano więc postanowiłem zrobić coś nowego. Zakupiłem więc plany Sopwitha w skali 1:3 2,7m i do dzieła. Więcej na mojej stronce bakcyl.systemart.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fischer8 Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Przypadkiem nie jest to zestaw z Balsa Usa?, pomału też się do tego przymierzam lecz na razie brak zastosowania sensownego silnika. tzn. przekładnia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Tak tylko w kwestii formalnej: pisze się Sopwith Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Czemu przekładnia? Jesli to Balsausa to podają silnik 2,7" czyli jakieś 45 - 50cm. W tym przypadku nie podają czy to chodzi o benzynę - tak jak w innych modelach. Myślę jednak, że to o taki napęd chodzi i to bez przekładni. EDIT: nie jest to zestaw Balsausa, przecież na wstępie napisano - zakupiłem plany, a nie zestaw :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 19 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Są to plany od zestawu BalsaUSA(mam same plany od tego zestawu), niestety przekroje kadłuba śa bardzo niedokładne i trzeba dużo rysować samemu. Bedzie do niego silnik 52cm3 z przekładnią 2.5:1 bez przekładni ten samolot by trochę za szybko latał. Silnik już kupilem FTL z HobbyCity a przekładnie będzie projektował mój brat. Wygooglowałem cos takiego - http://www.doddington-kent.org.uk/Planecrazy/Sopwith_pup/Building_sopwith_pup.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 19 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2009 Wejdź na RC Universe lub RCSCALEBUILDER, tam są obszerne relacje z budowy międzxy innymi tego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byczek Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Co z dalszą budową? fotki prosze! pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 28 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2009 Spokojnie. Takich modeli nie buduje się w tydzień. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Dalsze prace nad Sopwithem Stateczniki balsa 10mm wzmacniane cienkimi listwami sosnowymi, oklejone płótnem. Przygotowania do budowy płatów. Do wybudowania skrzydeł potrzebne jest 36 żeber, 65 pół żeber i 16 żeber sklejkowych. Poniżej centropłat górnego skrzydła. Żebra z balsy 2,5mm i sklejki 3mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flyboy Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Czy platy oklejasz plotnem (szyfon) i czy robisz imitacje szycia, oklein? W jakim malowaniu? Pzdr, Marcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Wszystko będzie oklejone KOVERALLEM(wcześniej używałem tego pokrycia w moim modelu Mucha100A 1/4 i bardzo jestem zadowolony). Co do wykończeń i malowania to jeszcze nie jestem zdecydowany. Mam dosyć mało materiałów, które pomogły by mi go tak dokładnie wykończyć, ale do tego etapu jeszcze daleko więc może zdobędę trochę materiałów, zima cała przede mną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Skrzydła ściągnięte z deski. Pozostały wykończenia. Pewnie zejdzie jeszcze 4 tygodnie czyli jakieś 48h pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 29 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Pierwsze przymiarki całości. Płaty oklejone tkaniną KOVERALL, dolne skrzydło jeszcze nie zaklinowane pod odpowiednim wzniosem. Cała galeria na mojej stronie www.bakcyl.systemart.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMarkov Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 ale fajowy, wielgasny i sliczny czekam na finalna wersje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_b_ Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Ładnie to wygląda. Ciekawe kiedy ja zacznę robić takie cuda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Jeszcze żeby sie dało wozić skrzydła w jednym kawałku ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Wykończenia kadłuba, przygotowanie do oklejenia i wyposażenie kabiny. Płoza amortyzowana gumą. Drążek sterowniczy zrobiony z rurki pcv i polistyrenu, malowana na srebrno i lakierowana farbą akrylową aby zabezpieczyć przed paliwem. Więcej zdjęć na http://www.bakcyl.systemart.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Guma prędzej czy póżniej sparcieje i nici z amortyzacji. Ja w swoim Fokkerze zamiast gumy wstawiłem odp. długości sprężynkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeks Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Kadłub pokryty KOVERALLEM. Kokpit doposażyłem w liczniki wykonane z wąskich pasków polistyrenu 0.3 owiniętych kilka kortonie na walcu formie. Dodałem linki do drążka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 9 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2010 Możesz podać nazwę i producenta bejcy(?) użytej do malowania wnętrza? Mnie kiepsko to wychodziło uzywając Nobilak lakierobejca - żle rozprowadza się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.