Skocz do zawartości

Lotki jako Klapy HITEC OPTIC 6 FM

LQ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

LAND uruchamiasz przełącznikiem sW-4 tym 3po.ożeniowym po prawej na górze. ale wczesniej ustalasz sobie procentowe wychylenie klap i s. wysokości. Czyli w sumie sam zadajesz sobie okreslone wychylenia ;D

Opublikowano

Witam. Tym samym przełącznikiem SW-4 ( przesuwając drążek przełącznika w skrajne położenie w dół w stronę ziemi) uruchamiam funkcję E>F. Czy to znaczy że aby włączyć funkcję LAND należy przesunąć drążek do góry w górne skrajne położenie? Muszę zajrzeć do instrukcji.

Pozdrawiam Adam.

Opublikowano
hmm, a ja mam klapolotki na 1 i 5 kanale i mozna jeszcze ustawic roznicowe wychylenie lotek.

wydawalo mi sie ze jak sie ma i klapy i lotki to wtedy lotki 1 kanal a klapy 6.

A na jakim odbiorniku to sprawdzales? Niektore odbiorniki 5 kanalowe obsluguja kanaly 1,2,3,4 i 6 - nie ma kanalu piatego.

Opublikowano

Macie racje z tymi wychyleniami coś mi się pomyrdało - :)

Teraz mam już wszystko super skonfigurowane czyli tak:

zmieniam wszystko za pomocą SW4 - pozycja środkowa powierzchnie sterowe działają normalnie , maksymalnie do dołu - lotki są zmiksowane ze sterem kierunku (model zyskał niesamowita sterowność w osi pionowej) pozycja maksymalnie do góry włączam funkcje land i model wyhamowuje do lądowania - bardzo fajna sprawa na dodatek wszystko dostepne jednym pstryknięciem przełącznika.

Idąc za ciosem - czy miksuje się ster kierunku z sterolotkami ?? jeśli tak to jakie są tego efekty??

Opublikowano

we wszystkich swoich odbiornikach. wczesniej mialem 2x hitec 8 kanalow, a teraz na assanie 6 i 7 kanalow. dziala. przy podpieciu 1 i 6 kanal mieszalo mi sie cos i obydwie lotki chodzily w ta sama strone (pewnie revers, ale dopiero teraz na to wpadlem) :rotfl: a i nic na suwakach sie nie dzialo tylko klapy z przelacznika ktoregos byly. dzial na 1 i 5 i na razie nie zmieniam. :ble:

Opublikowano
Idąc za ciosem - czy miksuje się ster kierunku z sterolotkami ?? jeśli tak to jakie są tego efekty??

sterolotki a klapolotki to dwie rozne zeczy ale to raczej wiesz i celowo pytasz o sterolotki.

Nie spotkalem sie z takim miksowaniem. Tu chyba ma takze znaczenie gdzie znajduja sie powierzchnie sterowe.

Miksuje sie:

Lotki ze sterem kierunku - w zaleznosci od typu modelu i upodoban pilota. Ma to na celu wlasciwsze prowadzenie modelu w zakrecie. W przypadku Piper Cup moze to przyniesc pozytywne efekty.

ster wysokosci z klapami - w celu zwiekszenia mozliwosci manewrowych modelu.

klapy ze sterem wysokosci - w celu poprawnego wytrymowania modelu z wysunietymi klapami. Kierunek wychylenia wysokosci nie jest jednoznaczny i zalezy od typu modelu.

miks klapolotek laczy lotki z klapami a sterolotek lotki z wysokoscia.

Opublikowano

Nie można przecież zmiksować czegoś czego nie ma :rotfl: Sterolotka jest np w latającym skrzydle gdzie ta sama pow. jest raz lotką raz sterwm wysokości. to już jest mix, a w Opticu raczej nie można zmikxować dwóch mixów :rotfl: Chciaz nie... kiedyś miałem latające skrzydło które miało ster kierunku tzn statecznik pionowy bo ster był zablokowany.

Opublikowano
Nie można przecież zmiksować czegoś czego nie ma :rotfl: Sterolotka jest np w latającym skrzydle gdzie ta sama pow. jest raz lotką raz sterwm wysokości. to już jest mix, a w Opticu raczej nie można zmikxować dwóch mixów :rotfl:

Dlatego wlasnie wyzej rozpisalem co miksuje sie z czym po to.... aby taki tekst jak powyzej nie powstal :P

Z powyzszego wynikaloby ze niemozliwe jest zmiksowanie lotek z kierunkiem przy uzyciu klapolotek (klapolotka to polaczenie klapy z lotka jak przy sterolotce lotki z wysokoscia) - co jest nie prawda.

sterolotki z miksowane z kierunkiem to: miks lotek z wysokoscia i miks lotek z kierunkiem.

klapolotki z kierunkiem to: miks lotek z klapami i miks lotek z kierunkiem.

Chyba bardziej obrazowo sie nie da...

Opublikowano

Dobra dobra - już wiem wszystko :) pomyliłem pojęcia - najważniejsze ze wszystko działa mi jak chciałem - może nie potrafię tego fachowo nazwać ważne ze potrafię to wykonać i z tego korzystać :)

Dziękuję wszystkim za fachowe rady i wskazówki - teraz model uzyskał nową bardzo ciekawą twarz :)

Opublikowano

Po co to całe przegadywanie sie?? Robicie tylko OFF-topa - wszystko o co pytałem w poscie zostało wyjaśnione - moderatora proszę o zamkniecie tematu - Pozdrawiam

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam podobny problem jak kolega , który zalożył temat tylko, ze z radiem futaba 6EX :/ Instrukcja nie wiele mowi o tego typu rozwiazaniu.. Pytanie do uzytkowników Futaby 6EX czy da sie ustawic lotki jako klapy "na żądanie" tak, zeby wychylały sie po przełączeniu kanału 6 (flaps) na funkcję klap nie tracac jednoczesnie sterownosci w lotkach?

Ok juz wszystko jasne! Niestety po pracy umysł funkcjonuje nieco gorzej niż przed, ale uzywanie mózgu na szczęscie nie boli :) Zainteresowanych wystapionym problemem chcę poinformować, że w nadajniku Futaba 6EX wszystko zalezy od położenia przełącznika kanłu 6. Na pozycji "A" wybieramy wartość % wychylenia klap np. 50%a na pozycji "H" trymujemy pierwotne wyhylenie klap (w moim przypadku wartosc 0%)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.