gładkilot Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 robert12160, niestety takie połączenie z tej rurki między kołami bardzo przeszkadza przy starcie z trawy będzie o wszystko zahaczać A przynajmniej tak mi się zdaje .....bo takiego nie miałem pozdrawiam i powodzenia .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Dodatkowo ta rurka usztywnia ustrój, a chyba nie o to chodzi? No i przez nią model nie wygląda jak Wicherek, powaga! PS. I zrób coś z tym kotem Koty włażą na płoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 "Teraz widze profesjonalną robotę .Gratulacje!Widziałem cały model pierwszorzędna robota." Co Ty Marcin wypisujesz toz to normalna profanacja :wink: sama "zgnilizna zachodnia" a gdzie "dykta gospodarcza" ,a rurka węglowa, to juz woła o pomstę do nieba,choc wygląda tak jakoś znajomo,Wicherkowato Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Model brzydki nie jest, nie gadajcie Można go nazwać wyrób Wicherkopodobny. Mi się podoba jako "samolot". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Ta rurka w podwoziu to przegięcie. Nie wiem dlaczego dałeś te listewki na skrzydle. Gumy będą dobrze i mocno trzymać a przy nieudanym lądowaniu albo te listewki odłamią się od płata albo pokiereszują ci kadłub w miejscu, w którym się opierają. Jak już chciałeś usztywnić mocowanie płata to trzeba było zrobić na śrubki a nie kombinować jak koń pod górkę. Generalnie z całej idei Wicherka pozostał tylko kształt więc Wicherkiem tego nazwać nie można ale generalnie ładna robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zwal tą balsę z dachu pod gumę. Prawidłowo wkleja się dopasowane kawałki balsy między żeberkami lub wkleja się kawałki jasnobrązowej pianki. Po oszlifowaniu nie powinny wystawać ponad listwy i żeberka. Wiem, więcej pracy ale potem lepiej się okleja i nie ma zmarszczeń, pofalowań. Co do drutu. Szprycha to jeszcze nie drut sprężynowy i bardzo dawno temu przestałem stosować na popychacze. Są gotowe bowdeny. A tak w ogóle to model może być bez podwozia, tylko wzmocniony spód. I tak startuje z ręki a lądowanie na trawie bez podwozia napewno lepiej wygląda od wywrotek. Zyskuje także na wadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 I jeszcze jedno. Przestańcie porównywać ten model do Wicherka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Przestańcie porównywać ten model do Wicherka. Ten z Twojego zdjęcia ? Ok. Jest niekoszerny, bo ma zwężający się kadłub i zmienione stateczniki (kształt i mocowanie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Coby nie ta rurka ,wypisz wymaluj Wicherku jak żywy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PUPI Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Rurkę zdemontuje przy oblocie, bo nie wystartuje z naszego lotniska no chyba, że do piątku będzie pas asfaltowy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodzik Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Widzę kilka zastosowań rurki: - praktyczny uchwyt do noszenia - zaczep do katapulty - element skracający dobieg Gdybyś jednak zmienił zdanie zamiast rurki zamontuj śrubę M3. Przykręć nakrętką do goleni aluminiowej. Załóż koło i zabezpiecz przed odpadnięciem wężykiem paliwowym lub izolacją z przewodu 2,5 mm2. Pozdrawiam Posiadacz 1 zrobionego wicherka z wspólnego projektu z silnikiem cox, 2 czeka…. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Model wygląda super. Tylko czekam na filmi z lotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Wsadź tam 3S ok. 1.3Ah i nie będzie trzeba tyle balastu. Przy okazji zrobi się trochę bardziej dynamiczny Z tym silnikiem na 2S latało mi się przeciętnie modelem 400g. 700g będzie latać na rzęsach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Teraz wszystko jasne. Ta rurka służy do ważenia modelu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino477 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Szczepanie K. Trzeba było napisać coś dobrego żeby kolega Robert nie zniechęcił się za szybko . Wszyscy potrafią tylko innych krytykować, ale sami niczego nie budują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 "wypisz wymaluj Wicherku jak żywy" A to nie jest pochwała? "Wszyscy potrafią tylko innych krytykować, ale sami niczego nie budują" O buduja ,budują tylko nie tak szybko jak Robert Takie ustrojstwo też sobie stoi w modelarni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 O buduja ,budują tylko nie tak szybko jak Robert I tak dobrze :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Robercie, następnym razem jak będziesz coś budował skontaktuj się ze mną. Ten model by ważył nie 710 a 360-400g. Wypracowałem pewne patenty aby model był lekki i wytrzymały. Zawsze możesz zmienić stateczniki na kratownicowe. Z tym serwem w stateczniku przeszedłeś sam siebie. Takiego czegoś jeszcze nie widziałem. Ale nic, najważniejsze, żeby latał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Kaziulek model waży 363g z wyposażeniem 570g. I tak jest dobrze wg guru. Papcio Schier w swojej książce określił masę "10" z silnikiem na 300g, z bezpiecznym udźwigiem wyposażenia RC na 200, góra 250g. Co daje 500-550 g do lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 ciąg 8x6 330g ,8x4 280g .9x4,7 nie sprawdzałem. Spokojnie śmigło 10x4,7 można zakładać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.