Skocz do zawartości

F3F Mistrostwa Polski Tęgoborze

Gość Kamyczek_RC

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Zbocze jest najbardziej tolerancyjne dla modeli można latać F3K , F3J , f3b , elektrykiem z zaplastrowanym śmigiełkiem , da się polatać fornirem i modelem klasycznej konstrukcji. W zasadzie nie ma ograniczeń poza przepisami FAI. Warto powiedzieć że f3f daje szansę polatania wszystkim nawet początkującym z E.G . Nie wymaga drogiego osprzętu typu wyciągarka i kosztownego modelu dlatego w przeciwieństwie do Mp f3B nas było 33 a nie 10 do tego trenować da się w trzech jeden baza a i stoper do pomiaru czasu drugi baza b a trzeci lata ;)

Opublikowano

Hey

Jesli dobrze zrozumialem przepisy FAI, to w F3F nie ma granicy minimalnej powierzchni nosnej (tak jak w F5F), tylko obciazenie powierzchni ( do 75g /dm2). Tak?

Tzn, gdybym byl na urlopie w kraju i w tym terminie bylyby rozgrywane jakies zawody F3F, to np: moja Surpise 12 F5F po zaklejeniu lopatek tasma izolacyjna tez moglbym (z marnym skutkiem) wystartowac?

Wojtek

Opublikowano

musze doczytac regulamin fai,

jedyne ograniczenie jakie znam to promien krzywizny noska-nie kojarze ograniczen rozpietosci,masy,obciazenia itp

niestety niezbyt czesto mam okazje latac na zboczu I planuje sprzedac dwa typowo zboczowe modele. w to miejsce kupilem wlasnie powyzszy model z napedem.

cieszy mnie to ze gdy nadarzy sie okazja - bede mogl go uzyc w zawodach (a lubie rywalizacje)

:)

Opublikowano

w przeciwieństwie do Mp f3B nas było 33 a nie 10

F3F to przedszkole w porównaniu z F3B. Tam dopiero trzeba umieć latać i regulować model. Na zboczu masz dziewięć nawrotów i lądowanie byle gdzie; w F3B cały czas musisz kombinować. Jeśli nie wierzysz - wystartuj raz w F3B; modele masz jak marzenie, a moje wyciągarki są do Twojej dyspozycji.
Opublikowano
:) Michał nie namówisz mnie na F3B jakoś mnie to nie kusi zupełnie. Mam awersję do latania na płaskim . Co do Lądowania na zboczu to często wymaga od pilota więcej niż na lotnisku a to że nie ocenia się celności jest sprawą drugorzędna . Na F3F za plecami las po bokach drzewa a połowa lotniska zaorana i rośnie na niej kapusta ;). Na f3b całe lotnisko . Zauważ że ludzie z F3F lądują jak i gdzie chcą a piloci z płaskiego na zboczu rozwalają modele. To są zupełnie inne klasy zawodów i jak dla mnie F3F mając do dyspozycji zawody w Polsce , Czechach i na Słowacji zapełnia w takim stopniu kalendarz że muszę wybierać kiedy na co jechać ;)
Opublikowano

Cześć

Potrzebuje kilka zdjęć z otwarcia MP F3F na Jodłowcu.

Z góry dziękuję. Proszę podesłać na adres t.kosecki@wisniowski.pl

Wystartować w zawodach to pikuś. Sztuka jest jest je zorganizować.

Kto nie spróbował ten nie wie co to znaczy.

Wiecie kto ma największy stres przed zawodami i w trakcie?

Organizator.

1. Musiał się nachodzić załatwiać nagrody, uzgodnić z właścicielami pól słowem wszystko przygotować.

2. Teraz czeka na pogodę aby zawody się odbyły.

3. Jak już jest pogoda to modli się aby rozegrać min 3 kolejki

4. I żeby nikomu nic się nie stało.

5. A gdy zawodnicy rozpisują się na forum, organizator wypełnia protokoły zbiera zdjęcia

wysyła info do prasy, sponsorów, krótko mówiąc "sprząta" po zawodach

Ale ktoś to musi zrobić abyście mieli o czym pisać na Forum. :lol:

Pozdrawiam

Tomek

Opublikowano

Zapomniałeś Tomek dodać że w niedzielę musi lecieć do kościoła pomodlić się za wszystkich ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć

Na stronie Orlika jest relacja foto z mistrzostw http://www.orlik.sacz.pl/mpf3f2009.php

Pozdrawiam

T. Kosecki

A tak nawiasem mówiąc to wyobrażacie sobie aby np rozgrywać zawody w październiku? Były takie plany ale jak widać październik może już sypnąć śniegiem. Oczywiście może być ciepło ale może być też śnieg, a tego nie da się wcześniej przewidzieć. W związku z powyższym organizowanie zawodów w terminie późniejszym niż 5 październik jest mocno ryzykowne chociaż czasem jest pięknie i super wieje. :lol:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.