mayo Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Zauważ ,że waga w HC zliczana jest w sposób tak jakby każdy przedmiot z osobna był pakowany i wysyłany. Przykładowo dla regulatora, który waży 22g, "weight" do wysyłki podane jest jako 47g Zamawiasz 2 regulatory a przesyłka waży już nie 44g tylko 94g I tak dalej i dalej i stąd wychodzą takie różnice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Ale ja to wszystko rozumiem. Fakt jest jednak faktem. Gdy kupujesz raz na kilka miesięcy nie ma problemu gdy zaczynasz brać często to już się odczuwa. Inne firmy poradziły sobie z tym podając realną wagę do wysyłki po skompletowaniu zamówienia - wydłuża to jednak nieco czas . mayo, - dokładnie to samo zauważyłem zamawiając dużą ilość tanich serw 9gramowych przy okazji ciekawostka : http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8306&Product_Name=HXT900_9g_/_1.6kg_/_.12sec_Servo_(USA_Warehouse) http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=662&Product_Name=HXT900_9g_/_1.6kg_/_.12sec_Micro_Servo ten sam produkt ale w USA "waży więcej" :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayo Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Inne firmy poradziły sobie z tym podając realną wagę do wysyłki po skompletowaniu zamówienia - wydłuża to jednak nieco czas Widać HC nie wprowadziło jeszcze tej praktyki... a szkoda bo rzeczywiście w skali wielu paczek zaoszczędziłoby się sporo $ na przesyłce. przy okazji ciekawostka ten sam produkt ale w USA "waży więcej" :mrgreen: Bo w hameryce wszystko jest większe :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubi120 Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Panowie nareszcie coś ruszyło na poczcie w HK. Sprawdziłem właśnie status mojej paczuszki : 30-Nov-2009 Hong Kong The item left Hong Kong for its destination on 30-Nov-2009 Mam nadzieje, że teraz to już raczej z górki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 30 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Widać HC nie wprowadziło jeszcze tej praktyki... a szkoda bo rzeczywiście w skali wielu paczek zaoszczędziłoby się sporo $ na przesyłce. hm.. chyba u nich to niewykonalne..- taka refleksja mnie dopadła zamawiałem w czerwcu w odstępie doby kilka zamówień numery kolejne średnio wyższe o 2500 do nawet 3500 2500 zamówień w ciągu doby !!!!! Niech im się kręci . i jeszcze poprosimy o szerszy asortyment Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Witam. Jeszcze nie jest tak źle. W ub. tygodniu w poniedziałek moje zamówienie otrzymało status ,,wysłane,, a dzisiaj przesyłkę otrzymałem . Ale kilka miesięcy temu było tak że od momentu wysłania mijały dokładnie cztery dni i trzymałem przesyłkę w rękach. Rekord to siedem dni od momentu złożenia zamówienia, ale tak zdarzyło się tylko raz. Najdłużej to czternaście dni od momentu wysłania. Na pewno przy takiej ilości zamówień zdarzają się skrajnie negatywne przypadki, ale starają się. Oby słońce nigdy nad nimi nie zachodziło ;D , co leży w naszym interesie. Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo24 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 ahaweto A jaką wybrał Pan forme przesyłki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 List gończy! ;-) Zawsze wybieram Air Mail - idzie ok. tygodnia, chyba że naszej poczcie trafia się niespodziewany przypadek losowy typu święta, wtedy w Polsce przesyłka idzie do mnie chyba na piechotę i trwa to nawet 2-3 tyg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Witam. Ładziak ;D chyba muszę zmienić avatar ;D Intrnational (Registered) Air Mail - wysokość opłaty w zależności od wagi - do 1 kilograma. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo24 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Ja też w poniedziałek miałem "wysłane", a jeszcze nie wyszła z HK :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 Witam. Zrobiłem zakupy w HK na 280$ na formularzu wartość wpisałem ok.50$. Po jakimś czasie otrzymałem pismo z UC z prośbą o udokumentowanie wielkości opłaty za paczkę oraz specyfikację zamówienia. Spanikowałem napisałem prawdę i po zapłaceniu cła paczkę otrzymałem. Zdziwiłem się mocno przy odbiorze paczki jak przeczytałem że chińczycy podali wartość paczki na 225$. Zaczęli pisać prawdę? No prawie prawdę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayo Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Mi się tak jeszcze nie zdarzyło. Za każdym razem miałem wpisaną wartość paczki taką jaką podawałem sam... Może błąd ludzki? Nawet chińczykom się zdarza :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubi120 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Z upragnieniem czekam na moją paczuszkę - ostatni status : 30-Nov-2009 Hong Kong The item left Hong Kong for its destination on 30-Nov-2009 Dzisiaj mamy 03.12.2009r i nic do mnie nie przyszło. Może ktoś mnie podbuduje bo chciałbym mieć na weekend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 30-Nov-2009 Hong Kong The item left Hong Kong for its destination on 30-Nov-2009 Dzisiaj mamy 03.12.2009r i nic do mnie nie przyszło. To jeszcze nic! Mam kolegę, który rano kupował coś na Allegro, a wieczorem chciał stawiać negatywy, że jeszcze towaru nie otrzymał... :crazy: Może ktoś mnie podbuduje bo chciałbym mieć na weekend Na mnie nie licz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubi120 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Z tym Allegro to ciekawy kolega Mimo wszystko kurcze paczka w Warszawie a do mojej miejscowości jest tylko 100 km więc zobaczymy ile to potrwa chyba, że z HK nie dotarła jeszcze do Polski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bojler Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Spokojnie ja też czekam na paczkę, zbliża się okres świąteczny więc i paczki będą szły dłużej. Jak będzie w Polsce to tylko zależy od UC czy szybko do nas dotrze informacja. Moja rada to pisać co jest w paczce. Ja zawsze podaję wartość i piszę że są to akcesoria modelarskie i wyszczególniam co. Na razie za 2 paczki nie płaciłem nic a za jedną 40 zł VAT, bez cła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Uwaga! Sensacja - rewelacja! Wczoraj, w oparciu o przedwczorajsze (pierwsze) awizo, odebrałem paczuszkę z HC. Dwa dni wcześniej byłem na poczcie i osobiście upewniłem się, że żadna zagraniczna przesyłka tam nie zalega. Pobytu w UC nie stwierdzono. A teraz clou programu: Sale date 3/11/2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayo Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Czyli gdzieś paczka musiała się zapodziać. Ja swoją ostatnią paczkę "kupiłem" 19.11.2009 wieczorem a 27.11.2009 miałem ją już w domu. Tydzień, licząc pakowanie i przesyłkę. Na to wychodzi, że to nie kwestia długiego pakowania tylko samej drogi przesyłki. Na lotniskach różne cuda się dzieja zarówno w spedycji jak i transporcie osobowym. Kiedyś moja walizka z Wrocławia zamiast do Warszawy (na takiej trasie leciałem) poleciała do... Sztokholmu! Jak to się stało biorąc pod uwagę fakt, że Wrocław nie ma bezpośredniego połączenia ze Sztokholmem, nie mam pojęcia :shock: Zanim się wszystko odkręciło potrwało to 2 tygodnie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barton3 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 http://app3.hongkongpost.com/CGI/mt/e_detail.jsp?mail_type=parcel_ouw&tracknbr=CP813512518HK&localno=CP813512518HK czy na tej stronie jest to ostatni wpis ? ( gdy paczka opuszcza HK ) czy będą jeszcze wpisy gdzie jest w Polsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayo Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Będą jeszcze wpisy kiedy paczka zostanie zarejestrowana w Polsce na cargo i kiedy już ją otrzymasz (pokwitujesz odbiór). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.