Skocz do zawartości

HK-450 - czyli początek mojej przygody z heli ;)

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj aby odkręcić szpindel wirnika głównego musisz posiadać dwa śrubokręty typu imbus 1,5 mm. najlepiej te hartowane mocne bo te w zestawach z OBI, Praktikera itp. są kiepskie i nie nadają się do tego.

• Odpowiedzi 328
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

moze nie mieli co dac i dali nakretki... jak tylko to odkrecisz wymien na srobki...

najlepiej krzyzakowe bo imbusy tylko pogarszają sprawe...

Opublikowano

Takie rozwiązanie, nakretki i zewnetrzny gwint na spindlu mają produkty eskaja. Z jednej strony trza zablokowac nakretkę np śrubokretem a z drugiej mieć klucz nasadowy z przedłużoną końcówką o rozmiarze 5,5 mm.

Opublikowano

witam

ten zestaw copterX nie jest wart tych pieniędzy...

ja do imbusów 1/16 cala czyli takich jak w HK używałem torksy T6 i spisywały się rewelacyjnie...

W Castoramie masz T6 w postaci śrubokręta, czarno-zielona rączka za 11zł z hakiem...

pozdrawiam

rafal

Opublikowano

Wracając do tematu (ostatnio w koncu okiełznałem mojego szalonego HK-450) - ale mam ciekawą przypadłość - GYRO: jak przełączam się z trybu NORMAL do trybu HH to masakra - model nagle pompuje do góry jak szalony. Czy ktoś moze mnie naprowadzić co mogę mieć źle ustawione ? (aparatura/model)

Opublikowano

:idea: Sprawdź sobie wartości krzywej gazu i skoku dla obu położeń przełącznika, którym zmieniasz tryby pracy żyroskopu z NORMAL na HH.

Opublikowano

czy nie chodzilo ci czasem o tryb acro? jesli helik dostaje nagle ogrotow to jest to

z normal na arco ( idle up) powinienes zmieniac przy 0 kącie łopat wtedy jest to neutralne... musisz tak ustawic lopaty by w okolo polowie drązka lopaty w normal i w acro

Opublikowano

no to niewiem skoro leci w gory jak szalony...

na jakiej aparaturze latasz? ja na mx-12 i u mnie na prawym przelaczniku jest tryb acro i jak go przelaczam to gryb hh tez sie przelacza.... moze to jest problem

ja u siebie ustawilem poprostu krzywa skoku i gazy w acro i po wlaczeniu hula dobrze

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdziłem to przełączanie sie miedzy trybami GURO, i na żadnym z wykresów - ani na PITCH ani na THROTLE nie następuje skok krzywej po przełączeniu trybu normal do HH.

Nie wiem gdzie leży przyczyna - może, co innego na to rzutuje (jakieś inne ustawienie), ale ja nie mam pojęcia.

Jeszcze mam jedno ważne pytanie, mój HK-450 ma tendencję do "skakania" w powietrzu, czyli jeśli trzymam go w zawisie to potrafi nagle sie podnieść o kilkanaście a nawet kilkadziesiąt centymetrów i oczywiście to samo w dół.

Co może być przyczyną takiego wahania się wysokości ? (potencjometry mam sprawne bo sprawdzam je za każdym lotem).

Będę bardzo wdzięczny za każdą podpowiedź lub sugestię.

Opublikowano

jesli glowica byla oryginalnie skladana to nie jej wina a jesli sam składałes np po krecie to mogłes założyc mixery ( ramiona) na odwrót

zobacz czy przy małym wychyleniu drazka gazu(skoku) przy zawisie i minimalnych ruchach drążka skok ma dużą amplitudę ruchu... jesli tak to znaczy ze cos z krzywą skoku i to powoduje podskakiwanie helika przy zawisie i minimalnych kontrach

miałem to samo w trybie akro podczas zawisu( wypłaszczyłem krzywą skoku i juz wszystko wrocilo do normy)

Opublikowano

Pytanie ogólnie o heli, więc piszę tu ;)

Jeśli ustawię sobie krzywe skoku i gazu na zasadzie takiej, że mam 80% gazu przy kątach powiedzmy minus 5 stopni, to jak właściwie gasi się silnik elektryczny? Na razie latam w normal i jak dam gaz na zero to wiadomo, silnik staje. A w Idle Up?? A może konieczny jest przełącznik, i po wylądowaniu w Idle UP, przełączam się na normal i w ten sposób gaszę silnik?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.