Skocz do zawartości

Aparatura dla początkującego modelarza

EKSTRA14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek na pewno tanie zestawy 2,4GHz z HK są OK. Potem wymagania rosną:

- porządna obudowa, czytelny wyświetlacz, łatwe ustawianie, precyzyjne drągi...

To wszystko kupuje się z markową nalepką

Kolega przez kilka lat latał Eclipse Hiteca - samolotami, spalinowymi heli. Po kilku latach latania przesiadł się na FF9 i powiedział - nawet nie przypuszczałem, jakie miałem luzy na drążkach nadajnika... A Eclipse to nie byle jaki nadajnik.

Przy cenie zestawów z HK, to może na pierwsze 2-3 modele nie ma się co napinać na lepszą aparaturę - a nuż zapał minie?.

A potem jak już człowiek chce jakąś krzywą ustawić, DRy, łatwo silnik gasić, 5-6 modeli mieć - to trzeba trochę portfelem potrząsnąć. Ale wtedy warto.

• Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

EKSTRA14 szperaj po allegro . Ciekawe czy ktos , kto sie upiera przy apkach z chin , bo w europie nie ma niektórych marek ,próbował to reklamowac . Mi głównie chodzi o mozliwosc serwisu . A przy rosnacym napływie taniochy z chin markowe produkty tanieja .

Opublikowano

Krzysiek, HK-6 potrafi większość tego o czym piszesz a drążki i obudowa jak w każdej innej aparaturze :wink:

Obudowa - kawał plastiku

Wyświetlacz zbyteczny, mam 22cale w domu + 15,6 laptop

Ustawienia - troche problematyczne ze wzgledu na brak szybkiej mozliwosci zmiany ale możliwe i do tego uczy precyzji

Drążki jak każde inne, powiedziałbym że na mój gust nawet za sztywne ...

D\R - dla 3 kanałów naraz ale są

Gaszenie silnika - jest

Pamieć modeli - ileś milionów ...

5 i 6 kanał do wyboru na dwupozycyjny lub potencjometr

Kabel do symulatora - ten sam co połączeniowy

Dołączona grafika

Opublikowano

Przywilej młodości, w pewnym wieku ludzie pewnych rzeczy nie doceniają:

wykonania aparatur, nie blendowanej whisky, kilku szczepów wina, tajskiej kuchni...

Opublikowano

Nie wiem Sławek ile miałeś aparatur w ręce ale na moje wygląda jak najzwyklejsza 2 drążkowa aparatura w układzie kciukowym [jeż] ... A co do możliwości tej aparatury to wiem troche o niej bo używam i całkowicie mi wystarcza do wiecej niz 3 modeli, jako ze na ten moment nie dysponuje żadnym modelem pod termikę chociaż i tutaj czuję że ma szanse pozytywnie zaskoczyć :wink: Ja wiem że to takie polskie mieć Adidasa wszędzie [niech nikt nie bierze tego osobiscie, chodzi mi o ogół] :wink:

Opublikowano

Poszukuję dobrej aparatury dla amatorów modelarstwa

Moje wymagania to:

-cena do 500 zł

-minimum 5 kanałów

-zasięg: jak najdłuższy

-może być razem z odbiornikiem

Slawek,kolega wyraznie napisal czego szuka i za ile :D

W tym przypadku wyklad na temat luzow na dragach,plastikowych obudowach,ilosci pamieci modeli ,markowych ,nie markowych nadajnikach jest zbedny.

Tania aparatura na poczatek wystarczy.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o moje zdanie nt. wyboru aparatury pod te konkretne wskazania to

Turnigy9 + Assan

A co do whisky to nie pijam perfum, z win to najlepsze są domowe ew. jabole jabłkowe, z tajskiej kuchni to najlepsze są frytki i schabowy z kapuchą kiszoną. A plastik nadal zostanie plastikiem :wink:

Opublikowano

Co jak co ale takiej aparatury to bym wrogowi nie polecił :P Nie chodzi tu o wykonanie (bo tego nie znam) ale o sam sposób jej obsługi - jednym słowem "upierdliwy", przynajmniej dla mnie taki by był :) Oczywiście chodzi o HK 6

Kojot - co rozumiesz pod pojęciem "jakość wykonania" aparatury? Jesteś wstanie porównać Turnigy 9 do innej aparatury? Może być nawet 5x droższa :mrgreen:

Pod jakim względem ta droższa aparatura będzie miała "lepsze wykonanie", co jest lepiej wykonane i dlaczego?

Opublikowano

Witam

Sklep RC711 (sprawdzony jak pamiętam przez paru użytkowników Forum) wyprzedaje Futaby T6EX 2.4 GHz. Cena wraz z kosztami przesyłki, tylko o kilkadziesiąt PLN przekracza zadeklarowane przez Kolegę Extra14 500PLN. Może warto.

FUTABA z RC711

PP

Opublikowano

A co do whisky to nie pijam perfum, z win to najlepsze są domowe ew. jabole jabłkowe, z tajskiej kuchni to najlepsze są frytki i schabowy z kapuchą kiszoną. A plastik nadal zostanie plastikiem

:D .Whisky nie pije jestem POLAKIEM,tylko czysta POLSKA,wina nie,z kuchni wole chinska:kotlety mielone z ziemniczkami i czerwona kapusta.

Co do plastiku to nie mam zdania :D

Opublikowano

Kojot - co rozumiesz pod pojęciem "jakość wykonania" aparatury? Jesteś wstanie porównać Turnigy 9 do innej aparatury? Może być nawet 5x droższa :mrgreen:

Pod jakim względem ta droższa aparatura będzie miała "lepsze wykonanie", co jest lepiej wykonane i dlaczego?

a) nie podejmuję się porównać czegokolwiek do Turnigy 9 - nie miałem jej w ręku

B) "wyższa cena" nie jest gwarantem lepszego wykonania

c) przez jakość wykonania rozumiem jakość plastiku, działania przełączników. Nie ma na to reguły - ale doskonale to widać na wielu przedmiotach - telefonach, laptopach, broni, plastikach samochodowych i często w wykonaniu nadajników, Jak się zbija koszty, to zbija się je z reguły na wszystkim - umiejętnościach, formach, granulacie..

d) mogę porównać swojego dawnego Hitec Flash 5 do np. FF9, FG12 MC-19 czy RE 9 - bo takie nadajniki są na naszym lotnisku. Solidność wykonania, podatność na zarysowania, sposób kształtowania krawędzi, działanie przełączników, czytelność wyświetlacza - inne światy.

e) zupełnie nic nie mam do Turnigy 9*

* tendencyjny cytacik:

"Some customers have found difficulty with the D/R & EXP settings. Please be sure you change D/R first, exit the menu then re-enter the menu to modify the EXP setting.

Modifying them together will reset the D/R."

Opublikowano

Rzeczywiście srebrne MPXy wcale sie nie rysują :wink:

Podam przykład:

Kupujesz sobie plazme 42 cale sony i idzie do naprawy po max 2 latach, serwis podaje ci cene 1000zl za naprawę gdyż podzespół firmy LG jest kiepskiej jakości i po iluś tysiącach godzin się przepala jeden z elementów [sa dwa takie w TV] a wymienić musisz oba o ile dodatkowo nie spaliło mainboarda.

Co do D\R w turnigy to jak dobrze wyczytałem to wycofanie ich ze sklepu było spowodowane potrzebą usunięcia tej "wady".

Aparatur przez moje rece przewineło sie naprawdę wiele w sumie kilkadziesiąt miałem w ręku, poczynając od Signala kończąc na MC24/F28 i wielu podobnych ...

Plastik nadal bedzie plastikiem a za 3 lata znowu coś nawymyślają a więc po co pakować się w sprzęt który:

a. traci wartość prawie jak nowy samochód, szybko marzy nam się nowy

b. nie jest wykorzystywany nawet w połowie przez przeciętnego modelarza

c. aparatura za nas nie bedzie sama latać tak jak "S.R.E.S.Y." za nas nie pojadą samochodem w taka pogodę jaka mamy dzisiaj [-20 stopni C]

Turnigy 9 jest jedna z niewielu aparatur które posiadają wymienny moduł co okazuje się bardzo celne patrząc na ilośc systemów 2,4 które wyszły przez ostatnie 2 lata ...

Opublikowano

Błędy w softach zdarzały się i większym producentom i droższym modelom aparatur :) Nie żebym był źle zrozumiany - za wszelką cenę nie bronię tanich produktów ale jako użytkownik prostej aparatury VG6000 w której przecież na próżno szukać fajerwerków czy też nadzwyczaj przemyślanych rozwiązań technicznych a jednak dość niezawodnej i co najważniejsze - w pełni spełniającej swoje zadanie aparatury chyba nie stojącej na wyższym poziomie technologicznym od dzisiejszych, najtańszych aparatur choćby właśnie wspomnianej wyżej Turingy 9 i jej klonom (Nie porównując możliwości softwareowych). Chyba? Tak myślę....

Być może jak nabędę w końcu moją wymarzoną aparaturę to w końcu się dowiem co to w ogóle jest "modelarski nadajnik" ;D ale to nie znaczy przecież że będę lepiej latał (może troche :P) a nawet że się lepiej będę czuł (pewność połączenia i takie tam).

Opublikowano

Zestaw z odbiornikiem ZESTAW wraz z przesyłką wychodzi nieco ponad 6 stów.

PP

Jesli $=dolar, to cena tego nadajnika to 520,93zł (z odbiornikiem, bez kosztu wysyłki)

Nie umiem dobrze czytać po angielsku, wiec mam pytanie-Czy w zestawie jest interface do usb?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.