Skocz do zawartości

An-2 depron 1,85m

karol p

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Plany Modelarskie kupiłem na allegro ze 2 lata temu (samolotu, a nie modelu) i przez dłuższy czas myślałem jak to zrobić.

W internecie znalazłem dość znany projekt modelu an-2 wykonany z depronu:

http://papykilowatt.free.fr/index.htm

Tamten ma 2,5 metra i 13kg. Ja postanowiłem zrobić trochę mniejszy w skali 1:10 czyli około 1,85m i max 1,5kg.

Dołączona grafika

To co lubię najbardziej, czyli tani podkład, tani klej i zero pyłu

:ok:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Kolejne zdjęcia z postępu prac pewnie gdzieś za miesiąc, także proszę nie poganiać.

Pozdrawiam

karol p

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

ale fajnie koleś lata pulpitową apką na kciukach :D

Żadne wielkie halo. Latałem tak jak miałem MC-12 :P

A projekt... Czy kadłub będzie pokryty czymś więcej niż depronem? Jakiś laminat czy coś? Bo troszkę się obawiam, że sam depron będzie trochę za słaby...

A tak swoją drogą - chcę taki komplet kluczy Jonnesway'a :D

Opublikowano

A projekt... Czy kadłub będzie pokryty czymś więcej niż depronem? Jakiś laminat czy coś? Bo troszkę się obawiam, że sam depron będzie trochę za słaby...

A tak swoją drogą - chcę taki komplet kluczy Jonnesway'a :D

Po bokach kadłuba idą po jednej listwie sosnowej 3x6mm

na górze i na dole po wyażurowaniu środka zostanie listwa depronowa 12x25

Poszycie mieszane 6mm i 3mm oraz wszystko mam zamiar pokryć śniadaniowym na wikol.

Skrzydła , silnik i podwozie połącze wklejoną skrzynką ze sklejki 3mm.

Przy tych założeniach sądzę że będzie całkiem mocny (jak niezniszczalny RWD9 by Skazzo)

Nasadki jako ciężarki spisują się rewelacyjnie :D

Pozdrawiam

karol p

Opublikowano

około 1,85m i max 1,5kg.

moim zdaniem to waga pustego modelu będzie sporo wieksza.

Oscyluj raczej 5kg (albo i więcej) do lotu :wink:

Pustego????chyba żartujesz,robie Catalinkę o podobnej rozpiętości,też depron,kadłub laminowany z zewnątrz,wzmacniany balsą i sklejką,płat(co prawda jeden tylko)częściowo balsowy i jak na razie do 1kg mi jeszcze troszkę brakuje.A gdzie do 5kg??
Opublikowano

moim zdaniem to waga pustego modelu będzie sporo wieksza.

Oscyluj raczej 5kg (albo i więcej) do lotu :wink:

Waga 1,5 kg wyszła mi szacunkowo z porównania z rwd5 by Skazoo 1,3m który waży 600g do lotu.

Narazie nie mam wagi żeby kontrolować na bierząco.

Ile by nie wyszło, kupi się odpowiedni napęd i napewno poleci.

Pozdrawiam

karol p

Opublikowano

A tak przy okazji zapytam: czy wszystkie Plany Modelarskie (PM) są drukowane w skali 1:10 :?:

Różne są skale. Zależy co na nich jest. Akurat An-2 jest w skali 1:25

Pozdrawiam

karol p

Opublikowano

Witam . Ja bym dał 2 listewki i w miejscu mocowania skrzydła dwie wręgi ze sklejki . w połączeniu ze sklejkową wręgą silnika otrzymasz skrzynkę , która przeniesie główne obciążenia , a tylko nieznacznie zwiększy wagę .

Opublikowano

Witam . Ja bym dał 2 listewki i w miejscu mocowania skrzydła dwie wręgi ze sklejki . w połączeniu ze sklejkową wręgą silnika otrzymasz skrzynkę , która przeniesie główne obciążenia , a tylko nieznacznie zwiększy wagę .

Dzięki za propozycje.

Właśnie coś takiego planowałem.

Listewka idzie jedna z boku i tego już nie zmienię na tym etapie.

Ponieważ kadłub sklejam z połówek to wręgi też musiał bym rozcinać na pół.

Wymyśliłem więc że przed sklejeniem połówek włożę gotową skrzynkę ze sklejki 3mm, która połączy oba skrzydła, podwozie i silnik. Skrzynka taka przyda się także do mocowania wyposażenia.

Pozdrawiam

karol p

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Coś tam się dzieje, ale niewiele. Myślę że zbliżający się sezon trochę mnie zdopinguje do pracy.

Mechanizm koła ogonowego, sterów wysokości oraz wklejone bowdeny:

Dołączona grafika

Owiewka silnika oklejona papierem na wikol. Trochę za gruby papier dałem i się troche zbiegła.

Dołączona grafika

Połówki sklejone i tochę przeszlifowane

Dołączona grafika

Tyle to waży. Myślę że 1,5kg jak najbardziej realne.

Dołączona grafika

Zastanawiam się ile serw włożyć w skrzydła. Są 4 lotki i 4 klapy.

Pozdrawiam

karol p

Opublikowano

Jeżeli bedzie to ładnie wszystko pomalowane, to zapewne nie bedzie widać żę to izofloor, a co lotek/klap, dałbym po 1 serwo na lotke/klapy, i kabelkiem y polączyć...

Opublikowano

Najlepiej 7 kanałów i każde serwo na osobnym kanale. Kabelek Y to budżetowe rozwiązanie dla gorszych aparatur i małych modeli. Tutaj szkoda byłoby forsować takie rozwiązania.

Nie wiem jaką masz aparaturę, ale w najgorszym razie klapy tylko na "Y". Lotki, SW i Sk na osobnych kanałach dla serw.

Opublikowano

Dzięki za rady, ale nie zawiele mi to mówi.

Myślałem żeby dać na każdą lotkę serwo, czyli 4 serwa po dwa na kanał połączone dwoma kablami Y.

Klapy będą na jednym serwie w każdym skrzydle połączone Y w jeden kanał

Czyli wyjdzie 6 serw (np: HXT900) 3 kanały i 3 Y-kable.

Bez Y kabla się nie obejdzie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kto mi poradzi jakie serwa zastosować na stery wysokości i kierunku.

Myślałem o czymś trochę mocniejszym od HXT900, ale w podobnej cenie.

To samo odnosi się silnika.Powinien być na 3LiPo i małe KV żeby kręcić śmigłem 14 cali.

Dla przypomnienia model to ledwolot 1,5kg

Opublikowano

Turnigy 3542 / 1000 i śmigło 13x4 APC E, pakiet 3s - da Ci duży ciąg ale małą prędkość.

W sam raz dla tego modelu.

Ten silnik używałem ze śmigłem 13x4 i 4s LiPo i sprawował się wyśmienicie. Model miał 5cm gruby profil, rozpiętość 2m, cięciwa 34cm a ważył 2300g.

Tutaj masz film który pokazuje jak model wznosił się na takiej konfiguracji.

Opublikowano

Niestety nie kupuję w chinach więc nie wiem jaka jest cena HXT ale trochę mocniejsze na metalowych trybach link1 lub najtańszy standard link2 .Obydwa sprawdzone nie ma z nimi problemu.

Z silnikiem gorzej .Ja używam osobiście tego .Przy zasilaniu 4S kręcę śmigłem 13x6 więc przy 3S powinno bez problemu obrócić 14" ,tyle że duża masa i ciąg.

Ale jak założysz duży pakiet to na 1/3 gazu będziesz się turlał cały dzień. :wink:

OOOO Wojtas wrócił

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.