kuba r. Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Witam, przyszedł mi do głowy mogłoby się zdawać głupi pomysł (a może jest głupi ) otóż mam sobie shock fly'era ok. 65cm rozpiętości i tak sobie myślę że można by nim coś poholować, padło na Salamandrę, też jakieś 65 cm. Dwa serwa 4g, wysokość, kierunek, Corona 4ch i jakiś mały li-pol. Myślicie, że to przejdzie? Nie wiem jak się skończył ten wątek http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=6132 , ale widziałem gdzieś w necie coś podobnego na zboczu nie mogę teraz znaleźć :? Jaki "profil" zastosować? Clark Y czy co wyjdzie? Wiem, cięciwa i powierzchnia nie za wielka, ale może da się coś z tym zrobić. Z założenia model do holowania w delikatną termikę, wiatr bliski zero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawełG Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Bardzo ciekawy pomysł z tym holowaniem, aczkolwiek nie wiem czy wypali. Czytałem gdzieś (chyba na www.piotrp.de) że profil Clark Y nadaje się do makiet ale nie wiem czy do tej wielkości. Kibicuję (to wcale nie głupi pomysł). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Za pomnij o Clarku, rób AG09 na AG10, nic innego nie będzie tu w ogóle pracować... Chociaż jak mam być szczery to ja bym giętą płytkę zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 czyli jak to widzisz? na prostokątnej części AG09 a na trapezach AG10? czy na samych końcówkach AG10, powiedzmy dwa ostatnie żebra ze schematu? nie będzie żadnej giętej płytki ! będzie full konstrukcja, keson i wszystko jak w oryginale no może sobie odpuszczę co drugie żebro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 AG 10 przez prostokąt, a na końcówce dawaj AG09. Zrób po prostu trapezy w bloczku i samo wyjdzie jak trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Ok, czyli prostokąt - AG09, trapezy-AG10. A co myślisz o samym kierunku? Czy może zrobić linkowe napędy i lotki + kierunek na jednym serwie? Zastanawiam się czy sam kierunek i trochę więcej wzniosu wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Rob sam kierunek i większy wznios. Lotki tu będą mało skuteczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 dzięki, punkcik poleciał wrócę do domu to coś będę majstrował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 widziałem gdzieś w necie coś podobnego na zboczu nie mogę teraz znaleźćZapewne chodzilo Ci o ten modelik:http://www.retroplane.net/cimbora/page1.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 właśnie nie, ten też widziałem. Ale to było coś pokroju CWJ i jakieś 60 cm rozpiętości, model był tylko na jednym zdjęciu. Może jeszcze kiedyś go znajdę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki0506 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zobacz Tutaj: http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=2033313fbee09d85884a857d19f7439f&hl=pl&ct=lc może się przyda :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Zobacz Tutaj: http://sketchup.google.co...39f&hl=pl&ct=lc może się przyda Tylko jak to rozbic do jakiegos ludzkiego formatu np dwg, dxf, rhino, max. Jesli sie da to podejmuje sie z tego zrobic formatki bo model jest pierwsza klasa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Tylko jak to rozbic do jakiegos ludzkiego formatuZapewne trzeba kupić Google Sketchup Pro za niecałe 400 ojro.O ile pamiętam, darmowa wersja nie ma żadnych rozsądnych eksportów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Tylko jak to rozbic do jakiegos ludzkiego formatuZapewne trzeba kupić Google Sketchup Pro za niecałe 400 ojro.O ile pamiętam, darmowa wersja nie ma żadnych rozsądnych eksportów... Ściągam właśnie trial, powinien być export do "export files in a number of 2D and 3D formats, including DXF, DWG, 3DS, OBJ, XSI, EPS, PDF and more". Zaraz zobaczymy . edit. 22:14 już po konwersji, ale ok. czekamy na autora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Wysłałem do twórcy planów i modelu zapytanie o plany w formacie CADa, pliki pod CNC, gotowe elementy. Poczekajmy. edit: przeniosłem edytowaną część do nowego postu - edycja nie aktualizuje wątku i nie widać że coś nowego sie pojawiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Mam dobrą informację od p. Ivo Mikaca: - dostałem dodatkowe linki gdzie można zobaczyć model http://www.lmk-vlasim.cz/gal4/index.html http://flying.isgreat.org/index.php?option=com_kunena&Itemid=18&func=showcat&catid=6 - dostaniemy plany w formacie dxf po wprowadzeniu przez Ivo drobnych modyfikacji wynikających z doświadczeń przy budowaniu i oblocie p. Petr Mikolasek - jest szansa na ew. zakupienie wyciętych na CNC elementów modelu. Na razie komunikację w sprawie Salamandry ograniczę do kol. Rapiera jeżeli na to przystanie - do czasu jak będziemy mieć konkretne informacje dla zainteresowanych osób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Witam. Zdjęcia przedstawiają model budowanej po wojnie Salamandry 53, a nie jak jest opisane na stateczniku pionowym WWS 1 Salamandra. Tak dla ścisłości. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 widziałem gdzieś w necie coś podobnego na zboczu nie mogę teraz znaleźćZapewne chodzilo Ci o ten modelik:http://www.retroplane.net/cimbora/page1.htm WitamMój post nie na temat[salamanrą latałem w latach 50 tych] Chciałem pokazać lot jaki udało mi się wykonać na węgierskim szybowcu o dzwięcznej nazwie Cimbora w 2004 r w Gliwicach na 32 Zlocie zabytkowych szybowców {zainspirowany powyższym linkiem Rapiera] jest to fragment więszej całości,około 1,5 h materiału filmowego który udało mi sie wtedy nagrac. W zlocie brało udział około 100 szybowców z całego świata w tym oczywiście i polskie. Pozdrawiam Henryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Piękny film :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Bóg zapłać za dobre słowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.