Wieczu Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Witam, od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem modelu Spirit Elite (kadlub laminat,mozna zobaczyc w dziale Moje modele). Gdy latalem na zboczu, przy dosc duzym wietrze zaliczylem dwa twarde londowania. W pewnych miejscach peknal i odpadl zelkot, w to miejsce wlalem kilka kropli CA. Kadlub niebyl jeszcze malowany farba (only bialy zelkot, prosto z fabryki). Chcialbym to zaszpachlowac. I tutaj pojawiaja sie pytania? Jaka szpachla? I jak to najlepiej zrobic? Czy moze jest jakis lepszy sposob?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 słyszałem, że najlepszy jest CA + soda oczyszczona, ale nie wiem czy to nie żart ... Na pewno CA i jakiś biały dodatek naprawi szkodę. Jakby co, to przy odpryskach w mefisto sam sprawdzę CA i sodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Ja uzywam do laminatow szpachlowki uniwersalnej UNI firmy NOVOL i jest ok. Na zbocze moze jednak nie wystarczyc (przy twardych ladowaniach zeby nie popekala). Zalataj zelkotem, przyszlifuj i bedzie dobrze. Tylko dobrze oczysc miejsce do latania na kadlubie (z resztek zelkotu itp.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 CA i soda ciekawe:) warto sprubowac, dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 CA i Soda super dziala - caly spaliniak jest tak pouzupelniany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 słyszałem, że najlepszy jest CA + soda oczyszczona, ale nie wiem czy to nie żart ... To nie żart Jarku, to jeden z tych wynalazków na które wpadasz, chcesz ryknąć EUREKA a potem sie okazuje że pomysł ma wielu ojców. Wpadłem na niego parę lat temu szukając alternatywy dla wypełniacza czy też przyspieszacza do CA, głównie wapadają na niego plastikowcy, później sprawdziłem to na kadłubie laminatowym do elektryka, wychodzi po przeszlifowaniu dosłownie "szkło". Moim zdaniem bardzo dobra alternatywa do "droższych proszków wiodących producentów" - spróbuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 No to bardzo ciekawe, sam bede musiał spróbować bo mam do remontu spory kadłubik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 a tak z innej beczki... jakim spray'em najlepiej malowac kadlubik laminatowy, oczywiscie po zaszpachlowaniu dziurek CA i soda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 9 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2007 Pryśnij MOTIPEM, a najlepiej wpierw daj podkład szary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 10 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2007 Chyba nie muszę mówić kto sprzedaje MOTIP :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 CA i Soda super dziala rozumiem ze sodę należy zmieszać z CA po czy gotowy do klejenia? :oops: tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Jak zmieszasz CA z soda to jest gotowy tylko do łupania młotkiem Soda działa na CA w sposób wybitnie ostry, powoduje jego momentalne stwardnienie i to przy duże emisji ciepła. Z tego powodu się po prostu posypuje miejsce gdzie chce się wypełnić ubytek sodą i zalewa to CA. Wszystko momentalnie twardnieje i można szlifować, nawet na niezły połysk. Trzeba tylko uważać na palce, bo można się poparzyć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 dziękuje, wszystko jasne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Princes Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Co to jest to CA??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmagda3 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Klej CA - Cyjanoakryl np taki - http://www.nastik.pl...esty-p-640.html Można kupić też jako superglu ,kropelka, itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Princes Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 acha - rozumie nie wiedziałem ,ze to taki jest skrót tego kleju...Dzieki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 Ja stosuję białą akrylową jednoskładnikową spachlę do drewna. Farba nadaje się prawie każda, ostatnio malowałem białą farbą do zlewów. Motip jest dobry, ale drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 17 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2012 ..... wypełniacza czy też przyspieszacza do CA, głównie wapadają na niego plastikowcy, później sprawdziłem to na kadłubie laminatowym do elektryka, wychodzi po przeszlifowaniu dosłownie "szkło". Moim zdaniem bardzo dobra alternatywa do "droższych proszków wiodących producentów" - spróbuj To dorzucę możliwość wykorzystania jeszcze jednego dość uniwersalnego wypełniacza - nie tylko do CA. Wypełniaczem tym jest ziemia okrzemkowa (bezpostaciowa forma krzemionki), która charakteryzuje się trzema ciekawymi cechami do wykorzystania w modelarstwie:\ - bardzo mały ciężar właściwy ok 160g/l - po dodaniu do płynów, a więc również jako wypełniacz do żywic powoduje zwiększenie tiksotropowości takiej mieszaniny. Mówiąc ogólnie z racji swojej budow powoduje, iż wypełnina nią ciecz w sposób zdecydowany zmniejsza tendencję płynięcia, Dzięki temu można używać takiej mieszniny (żywica z wypełniaczwm z ziemi okrzemkowej) do uzupełniania ubytków bez większego przejmowania się płynięciem żywicy nawet na ściankach pionowych. Ziemia okremkowa jest obojętna chemicznie, nie powoduje żadnych negatywnych reakcji z żywicami i CA. Jeśli chodzi o zastosowanie do CA to obowiązuje zasada opisana przez Patryka - wypełniamy i zalewamy. W obróbce żywica z tym wypeniaczem jest dużo twardsza od mikrobalonu. I na koniec trzecia cecha - cena na rynku ok 7 PLN/kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 latwiej znalesc pod nazwą - aerosil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.