Peter Opublikowano 12 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 i masz model co lata sam i jesli wytracisz go z równowagi to bedzie sam dosc dobrze wracal Tylko nie kaczka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 12 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 czyli zalozenie: 1.udzwig dodatkowego wyposazenia 600g 2.duza statecznosc własna 3.czas lotu 30 min 4.ma byc latwy w pilotazu i niezbyt szybki jesli cos jeszcze lub jakies wlasne sugestie to prosze walic, sprubuje jutro cos narysowac (jakis zarys) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 12 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2007 No prosze,cos drgnelo w temacie. Artur,z gory dziekuje.Ciesze sie ze zainteresowal Cie ten temat. Jak bede mial troche miejsca na ,przedstawie material-model praktycznie laduje na 5 m, na kontrolowanym przeciagnieciu-taki dlugi harrier.W powietrzu lata 10 km/h lub maks ale tego nie wiem dokladnie ,chyba cos ok.40 km/h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 ogladałem w necie gotowe rozwiazania, i to co robi konkurecja, co nieco wiem o lataniu modelami i uwazam ze trzeba zrobic gornoplata z 1 silnikiem pchajacym o uciagu okolo 2kg, rozpietosci 200-220 cm potrzebna nam powierzchnia nosna okolo okolo 60 dm2, zeby model o wadze do lotu okolo 3 kg mial rozsadne obciazenie profil 13-14% plasko wypukly i tu mozemy skozystac z proporcji jakiegos amatorskiego samolotuz napedem pchajacym np Przasniczka latalem takim modelem 2,5 m z silnikiem spalina 6,5 cm i musze przyznac ze typowe latadlo chodzi sam i zarazem dosc sterowny kadłub pojemny, na nasze potrzeby mozna by go troszke scienic i lekko poprawic areodynamike uzyskamy wyglad prawdziwego samolotu no i pełna funkcjonalnosc konstrukcja pelno drewniana dosc łatwa w budowie i da sie to zrobic w miare szybko mozna pujsc w pelna funkconalnosc i aerodynamike, wyglad troche futurystyczny, napewno bedzie dobrze latac, troche laminatu i wegla, skrzydla knstr klasyczna mozna dac klapy i lotki da sie wtedy skrocic start i lądowanie wbrew pozorom roboty troche wiecej bo trzeba troche porobic laminatów, ale da sie chyba za masz jakies inne wizje to moge je obejzec i rozwinac, wszelkie uklady wielosilnikowe beda drozsze i bardziej klopotliwe ps: wszelkie sugestie mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Jeśli mogę trochę pokrytykować :wink: Ten drugi układ (podobny do wielu UAV) jest bardzo wygodny. Z tą areodynamiką kadłuba to bym nie przesadzał (przez Atlantyk lecieć nie będzie). Kadłub w postaci rury np. laminat wykonany na kanalizacyjnej PCV "200" + parę wręg i konstrukcja "nie do ubicai". Dziub zakończony czasą ze "szkła węglowego" i za nim umieszczon kamery. Proponuję ustrzeżenie w odwrócone V - nie ma czym zahaczyć przy starcie a akrobacji to kręcić nie ma - prawda. Jeśli dzielone skrzydła (a to zawsze gorsze rozwiązanie wytrzymałościowo) to jednak "uszatek" wtedy centropłat razem z kadłubem, odejmowane rury stateczników, i uszy. Bardziej klapy niż klapolotki i tylko na centropłacie z możliwością mocnego wychylenia prawie hamulce. Trudniej zrobić cyrkiel a podchodzimy na małej prędkości i lotki w układzie klapolotek mogą mieć małą skuteczność. Pozostaje problem spadochronów albo hamujących na dobiegu albo zmiejszających straty przy lądowaniu awaryjnym ale rury aż sie proszą o nie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 czyli moze powzorujemy sie na czyms takim ale to poczekamy na wypowiedz Petra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 15 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Oj nie bylo mnie pare godzin,i porobilo sie. ZEBY BYL WILK SYTY I OWCA CALA-ZROBIMY 2 (DWA) Dwa rozne,oczywiscie.To chyba wyjscie Salomonowe z tej sytuacji. Dziekuje Artur za obszerny material.Armand,jak zwykle na strazy,cieszy mnie to. By wnioski byly tzw. zdrowe,dobrze jest je poddac dyskusji, porownaniom za i przeciw. Tylko nie chcialbym tu wojenki,bo i po co? :crazy: Moj ideal ,raczej zalozenia,juz znacie. Wolno latajacy (nawet 10 km/h ) ,w miare rozsadnie TANI,pancerny,LATWY W NAPRAWIE,tzw.monkey - idiot sterowanie,w skrocie maksymalnie stabilny. Musi miec lotki. Co z tego sie wyloni,zalezy od Was. Przasniczka ze wgledu na swoja brzydote,glosujmy. Ten drugi futurtystyczny-nie mam zdania. Po kilku listach,wiem tyle,maksymalnie wielkie skrzydla (szerokie) minimalny silnik,a udzwig sam sie zrobi. Zostawiam Was z tematem.Co wymyslicie,to tak bedzie,tzn. taki model zrobie. W najwiekszym zarysie,jak tylko mozna uproszczonym,popelnilem w dwie minuty cos takiego. Zwroccie uwage na proporcje skrzydel,uszy i rozmieszczenie maneli.Kamera bedzie pod spodem.W razie wypadku autopilot powinien przezyc,bedzie pod silnikiem. Cos w ten desen,prosty do bolu,tani i latwy w naprawie. http://img119.imageshack.us/my.php?image=untitledwx4.png Niepocieszony jestem ze Motylasty nie pisze.Ze wzgledu na koncepcje,zalezaloby mi na tym, by tez w miare mozliwosci zabral glos,lub cos skrobnal-szkic chociaz. Do konca miesiaca powinien projekt osiagnac faze zero,czyli kosztorys-nastepnie 2 tygodnie i powinien latac.Wiec i czasu nie za duzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Moj ideal ,raczej zalozenia,juz znacie. Wolno latajacy (nawet 10 km/h ) ,w miare rozsadnie TANI,pancerny,LATWY W NAPRAWIE to moze sterowiec ?? tam by załatac dziurke starczy plaster tylko niewiem co z tymi lotkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Moze ja sie podczepie pod dyskusje bo bardzo mnie interesuje ten temat Z czego ( nie moge znalesc) planujecie budowe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 poniewaz ma byc to mocne i lekkie to raczej knst klasyczna + laminat kadlub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 15 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Artur. Ja o malo z krzesla nie spadlem,sterowiec.... Przeciez zaznaczylem ze to tylko zarys (nie sterowca) A lotki musza byc,autopilot je lubi,inaczej dostanie :crazy: Kadlub moze byc nawet rura,prosta belka.Wzgledy estetyczne nie wchodza tu absolutnie w gre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Wcale nie, uroda dodaje wytrzymałości :wink: Artur: Areosonde - tak, jak pisałem wcześniej to dobry wzór do naśladowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Moja propozycja to jednak 2 silniki ,W przypadku awarii to oczywiście większy problem. Ale zakładam że uszkodzenie 2 silników elektrycznych to raczej mało możliwe. A przy lewych i prawych obrotach model będzie stabilny w locie. Skrzydła z uszami. Lotki i klapy ,a raczej hamulce. Koła duże ze 100. Zasobnik z możliwością odczepienia w locie i powrót na ziemie na spadochronie. Konstrukcja balsa plus "kadłuby " węglowe. Waga modelu 1,8-2,0kg + moduł (600g) Rozpiętość 2,2-2,5m Silniki po 1kg ciągu (będą aż nad to) Zasilanie 11,4-14,8 8200mA Szacunkowe wagi 200g silniki (po 100g na sztukę) 600g baterie 800g model (porównuje do Artura Quqtro -nieoklejony 800g ale cegła pod spalinę 1,6m) 100g wyposażenie (2regle,odbiornik) 100g serwa 4 sztuki Oczywiście model może wyjść cięższy ,ale Skoro 2,2 metra 2płat spalinowy może ważyć 3kg do lotu (Artur wie dokładnie ile) to zakładam że elektryk też można zmieścić w tej wadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 15 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 No i co Panowie na to....mnie zamurowalo,tego jeszcze nie bylo. Brawo Tomku,takiej koncepcji to nikt nie bral pod uwage. Czy to lata powoli,obciazenie skrzydelek ile gram ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Tomek nie rozumiem czemu zakladasz ze naped padnie :roll: Dwa silniki to dobry pomysl Spadochron chcesz zrobic na sam zasobnik czy caly model? - Moim skromnym zdaniem lepiej zrobic na caly model. Przypatrzcie sie panowie "modelowi" i filmom na stronie www.itwl.pl Zobaczcie jak dziala spadochron na caly model i jaka jest jakosc nagrania z tej wysokosci- a sprzet tam zastosowany to najwyzsza polka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 czyli wiadomo, uszatek, rozpietosc 2,2-2,5m, dosc szerokie skrzydla, 2 belki ogonowe z kompozytu lotki+klapy (hamulce), usterzenie klasyczne lub odwrocony motylek (podoba mi sie), tylko 1 silnik czy 2 oto jest pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 15 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Ile gram obciazenia na skrzydelku? Jak to moze wolno latac bez przeciagniecia ? Ale fajna ta pokraka Mierzymy w w/w-to chyba nie jest pancerne? Ale za to full safety.Spadochron mialem jak latalem na paralotni,ale w modelu to jeszcze nie :rotfl: A teraz pewnie Armand wrzuci cos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Ile gram obciazenia na skrzydelku? jesli model zmiesci sie w 2800G wagi to takie skrzydełko da na okolo 65 dm powierzchni wyjdzie wtedy 43g/dm, czyli tyle co mam w swoim 2-placie Sharku da sie latac naprawde wolno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Tomek nie rozumiem czemu zakladasz ze naped padnie :roll: Dwa silniki to dobry pomysl Spadochron chcesz zrobic na sam zasobnik czy caly model? - Moim skromnym zdaniem lepiej zrobic na caly model. Przypatrzcie sie panowie "modelowi" i filmom na stronie www.itwl.pl Zobaczcie jak dziala spadochron na caly model i jaka jest jakosc nagrania z tej wysokosci- a sprzet tam zastosowany to najwyzsza polka I słuszne założenie na to trzeba patrzeć trochę inaczej - podnosisz w powietrzę parę ładnych EUR a nie sam model dla fanu :wink: Z tym spadochronem to spokojnie - odzyskiwanie UAV jest problematyczne konstrukcyjnie płatowiec musi przeżyć przyziemienie a siły są straszne (najczęściej skrzydła "idą się szczekać") spadochron jest wymogiem BHP ma zmniejszyć siłę rażenia :wink: P.S. A gdzie są filmy na stronach ITWL'u Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 15 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 uuuuu,to niedobrze. Moj tok myslenia,jakze ulomny,podpowiada mi taka wersje. Majac Easy glidera,latal on super-pusty. Po dolozeniu silnika i calej reszty,juz szybko. Probuje zrobic ciag logicznyxxxxx Cularis pusty latal jeszcze lepiej-pusty. Wiec pomyslalem tak-zalozyc do belki kadluba przewymiarowane skrzydla !!! ponad 40g to juz pocisk. Ja ( taka mialem nadzieje ) celowal bym w 25-30 g .Nie to ze jestem niezdecydowany-n-ty raz pisze -lisc z silnikiem. Panowie jak ja mam wleciec do lasu na polanke o wymiarach 200x200 znad wysokich drzew. Macie pomysl? To ma byc samolot typu Easy Star , ale wolniejszy lub podobnie.Tyle ze na barana ma troche wiecej - ale to nadrabia wymiarami. Jesli sie nie da,no coz...porazka,ale napiszcie mi o tym,ze sie nie da tego zrobic. Pusty w sensie- bez zadnego wyposazenia - nic - tylko elapor,to latalo jak wydmuszka,po prostu super-ale tylko na wprost :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.