Artur Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 cos mu sie tam zapalilo, ale nie pamietam czy na własne zyczenie, czy samoczynnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@verick Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Na pocieszenie dodam, ze latalem na kilku maksymalnie napuchnietych Lipolkach Dulaskiego i nic sie nie dzialo. Na koniec jeden z nich polaczylismy razem plus z minusem i tez nic. Smutne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Lipol na ful zwarciu (przebity nożykiem )wylał połowę z pełnego wiadra wody. A wszytko dlatego ,że oczytałem się , że nie wybuchają bo to bujda. Więc radze jednak trochę ostrożniej z tymi wybulonymi. Mój lipol to 2200 15c -firmy nie pamiętam. A wiaderko z wodą miałem przez przypadek pod ręką (po czyszczeniu instalacji CO zostało) Inaczej pewnie miałbym małe bum w modelarni, bo pakiet latał w wiadrze jak wściekły . :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 15 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2007 Bo to przez chemie,nie elektrony. Lit reaguje z woda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Wybuchają, wybuchają. Ale tylko wtedy, jak się na nie patrzy. Podobno są wstydliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 16 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 No to jak nowy i-pol? A jak nowy to o myślicie o tym: http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p1537,pakiet-lipol-1300mah-11-1v-20c-e-tech Tak myślę o nim bo to jest sklep do którego jeżdżę samochodem przynajmniej nie będę musiał zamawiać w internecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Nie szkoda Ci kasy na kolejny pakiet... I tak pewnie go zepsujesz... Kup sobie nimh albo nicd może z tymi dasz radę.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 16 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Mam nimh ale to ciężkie bydlaki a mi nie szkoda siana na nowy pakiet: KUZYNKA KUPUJE BO ONA ZEPSUŁA - proste co nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Taka mała uwaga.... to nie jest zabawka ! Nie powinieneś dopuszczać dzieci do pakietu ... następnym razem nie mów jej że nie wolno,.. nic jej nie mów tak tylko podsuwasz jej głupie pomysły... :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 16 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Po pierwsze to ona taka mała już nie jest ma 12 lat a ten pakiet był schowany w szufladzie w biurku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Pakiet naładowany ,władował 1024mAh ale nadal jest delikatnie spęczniały.Co z nim jest? Na mój gust, to ten pakiet ma nieodpowiedzialnego właściciela ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 16 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Moja wina że moja kuzynka zrobiła zwarcie i go zepsuła. PRZESTAŃCIE WRESZCIE SIĘ MNIE CZEPIAĆ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Po co zadajesz pytanie na forum skoro i tak robisz po swojemu? Zapytałeś sie co zrobić Dostałeś odpowiedz wywal czym prędzej Ale Ty i tak ładowałeś to po co sie pytałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Kuba, widać wszystkie nasze rady nie docierają do Krystiana.Mam nadzieję że nie spali mieszkania.Swoją drogą to trzeba się cieszyć że kuzynka nie wbiła cyrkla w pakiet.Ciekawe jak tam spalinowy model Krystiana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 PRZESTAŃCIE WRESZCIE SIĘ MNIE CZEPIAĆ Myślę, że nikt się nie czepia, natomiast Ty jako nieliczny z młodszych kolegów zapadłeś mi w pamięci Zapamiętałem Cię nie tylko z tego, ale innych forów; masz zwyczaj niesłuchania co się do Ciebie mówi. Pytasz o coś, a potem robisz swoje. Może i tak być, nie masz zaufania, uczysz się na własnych błędach, Twoja sprawa A wracając do lipoli naprawdę zalecam daleko posuniętą ostrożność. Wybuchający podczas ładowania bez kontroli mały pakiet (2 cele KOKAM 1500mAh) mało nie doprowadził mnie do naprawdę OGROMNYCH STRAT ! Około 3 lata temu miałem pożar spowodowany zapaleniem lipoli w hali w której są łatwopalne tworzywa sztuczne, bardzo drogie maszyny do ich przetwórstwa pełne oleju i inne pomniejsze dobra. Latałem pod domem, a pakiet się ładował. To były dosłownie minuty; może kilka, może kilkanaście - wracam i pali się cały stół warsztatwy, a gorące odpryski powypalały dziury w różnych przedmiotach w promieniu kilku metrów. Po tym zajściu chciałem poznać na czym polega zapłon lipoli i sztucznie (ale szybko) je zapalić: -ładowałem ogromnym prądem - puchły, ale najczęściej upalały się przewody -robiłem zwarcie - to samo, najpierw odpalały się końcówki -dziurawiłem gwoździem - sypały się iskry i nic -dziurawiłem i do wody - nadal nic -podgrzewane (rozcięte) na gazie - nic poza zabarwieniem płomienia Niestety nie udało mi się zapalić lipoli pod okiem kamery - stąd moje stwierdzenie (pożyczone zresztą od Kostka/Kazika), że lipole są wstydliwe i nie zapalają się gdy na nie patrzymy Ale ten jeden raz kiedy się zapaliły, dla mnie wystarczy i dlatego zalecam zachowanie zdrowego rozsądku przy użytkowaniu lipoli - nigdy nie wiadomo co im strzeli do głowy: a to się zapalą, a to stracą pojemność :mrgreen: A tłumaczenie, że to zrobiła siostra, kuzynka, czy inna niezorientowana w zagrożeniu osoba to trochę jak danie dziecku naładowanej broni :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Jedyny fajerwerk jaki mi się przytrafił to zwarty pakiet nadajnika (oryginalny pakiet Hitec 1300mAh w nadajniku Hitec Optic 6 mojego brata) - oczywiście wszystko działo się na tylnym siedzeniu busa i pakiet był w nadajniku. Gdyby nie hałas (który nas ostrzegł) to pewnie byłyby większe straty - udało nam się wyciągnąć pakiet i dokonał żywota na trawie. Aparatura ucierpiała tylko w wewnątrz kieszeni pakietu - całe szczęście. Ale na prawdę wyglądało to niebezpiecznie - kupa dymu i ognia. A powodem było zwykłe zwarcie i to tylko NiMH :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extream Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Marcin : Wiesz dlaczego się zwarł ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzinksu Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Słuchajcie, a co myślicie o zastosowaniu zwykłego bezpiecznika dołączonego do akkumulatora??? Przypuśćmy akumulator o pojemności 2000mAh (10C) potrzebował by bezpiecznika 30-40A w zależności od odbiornika(silnika) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Słuchajcie, a co myślicie o zastosowaniu zwykłego bezpiecznika dołączonego do akkumulatora??? Przypuśćmy akumulator o pojemności 2000mAh (10C) potrzebował by bezpiecznika 30-40A w zależności od odbiornika(silnika) Bezsens, a podrugie jaki to ma miec cel ?? 2000mAh i 10C to jest 20A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 16 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 Zwarcie w końcówkach mocy i tak oznacza przeważnie upieczenie regla, natomiast spalony bezpiecznik uniemożliwia jakiekolwiek sterowanie modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.