KrzysiekB. Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2010 Ty jesteś zdziwiony? Trzeba było widzieć moją minę z bliska
kumza Opublikowano 22 Czerwca 2010 Opublikowano 22 Czerwca 2010 bardziej się wgapiłem w ten film i mi się wydaje ze ster wysokosci pochylił się w dół i stąd ten kret,masz dobrze ustawione ja mam jak zaciągne drązek do siebie to model leci do góry.
FERFI Opublikowano 22 Czerwca 2010 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Sw zaciągnięty do siebie - sw w górę Sprawdź to, bo coś mi się wydaje, że masz odwrotnie
KrzysiekB. Opublikowano 23 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2010 a ja dam sobie głowe odciąć, że miałem prawidłowo
Motylasty Opublikowano 23 Czerwca 2010 Opublikowano 23 Czerwca 2010 ToTo-0 (niestety) bardzo wrażliwy jest na położenie SC, róznice w granicach 5 mm dają o sobie znać. Wypadek na wskazanym filmie jednak wyraźnie wskazuje mi na wychylenie steru wysokości w dół. Prototyp latał u mnie w kilku różnych konfirguracjach, różne silniki, pakiety i śmigła, ale takiego upadku nie miał i mimo wszystko zawsze był do opanowania. Zresztą poszedł "później do ludzi", znaczy do Michała ( MiQ27) i praktycznie Michał nim śmigał bez jakichkolwiek problemów. Widzę że chyba raz jeszcze przyjdzie mi się zmierzyć z nowym projektem "pierwszego modelu.
KrzysiekB. Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2010 Miałem nadzieję, że jeszcze dzisiaj pogoda dopisze na oblot, ale niestety. U mnie cały czas mocno wieje i wole nie ryzykować kolejnego kreta, albo jeszcze czegoś innego. Oblot będę musiał przesunąć o jakieś 10 dni z powodu wyjazdu. Dam tu znać, jak TOTO-0 poleci:) Pozdr!.
pawel66 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Opublikowano 24 Czerwca 2010 pisałem ci że masz rewers ale dopiero bardziej doświadczonego się posłuchałeś :wink:
KrzysiekB. Opublikowano 24 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2010 pisałem ci że masz rewers ale dopiero bardziej doświadczonego się posłuchałeś :wink: Ja do końca w to nie wierzyłem, bo dałbym sobie głowę odciąć, że wszystko działało jak należy. Wiem jak powinny pracować powieżchnie sterowe, ale skoro faktycznie tak było to nie mam pojęcia jak to przegapiłem. Pozdr!.
Gość Anonymous Opublikowano 24 Czerwca 2010 Opublikowano 24 Czerwca 2010 Przecież KrzysiekB. lata na szybowcach w aeroklubie i chyba wie jak i który drążek powinien chodzić?
KrzysiekB. Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Opublikowano 8 Lipca 2010 Tym razem poszło lepiej. Na początku prawie cały czas siadał mi w trawie z gazem wychylonym na max. Okazało się, że miałem źle ustawiony drążek przy włączaniu aparatury, bo nie był na pozycji 0. I dlatego raz działało a raz nie. Nie będę się więcej rozpisywał, zobaczcie sami [vimeo] [/vimeo] Pozdrawiam i dziękuje wszystkim, którzy mi pomogli przy tym moim pierwszym latadle !Wielkie Dzięki dla Was! P.S - Kolejnym będzie RWD-5 by skazoo (kadłub prawie gotowy)
pawel66 Opublikowano 8 Lipca 2010 Opublikowano 8 Lipca 2010 bardzo nerwowy lot albo masz łapy z galarety albo środek ciężkości zbyt w tyle :mrgreen:
sudik Opublikowano 8 Lipca 2010 Opublikowano 8 Lipca 2010 Zresztą chyba dosyć wietrzna pogodę wybrałeś na oblot.
KrzysiekB. Opublikowano 8 Lipca 2010 Autor Opublikowano 8 Lipca 2010 No przyznam, że troszkę wiało:D ale nie mogłem się powstrzymać
Mareq Opublikowano 9 Lipca 2010 Opublikowano 9 Lipca 2010 Mam wrażenie jakby ci trochę ciągu brakowało. Ten napęd ledwo daje radę a ty do tego wypuszczasz go w górę. Spróbuj poziomo i troszkę mocniej go wyrzucaj. Model musi nabrać prędkośdci.
Gość Anonymous Opublikowano 9 Lipca 2010 Opublikowano 9 Lipca 2010 Jak dla mnie źle wyważony lub ster wysokości masz źle wytrymerowany. Model leciał tzw. harrierem
KrzysiekB. Opublikowano 9 Lipca 2010 Autor Opublikowano 9 Lipca 2010 Środek ciężkości jest w 1/3 cięciwy skrzydła. Dzisiaj już bardziej panowałem nad modele, i w ogole latało mi się przyjemniej. Martwią mnie dwie sprawy: 1. Mam strasznie kiepski zasięg. Nie wiem, czy sięga on nawet 100 m (tak ma być przy tym sprzęcie którym ja dysponuje?). W nadajniku mam uszkodzoną antenę, tzn. ten ostatni element który się wysuwa jest przytwierdzony na stałe z tym wcześniejszym (nieruchomy) Jest poprostu ściśnięte tak, żeby nie było luzów. 2. Model żeby leciał prosto musi lecieć trawersem , próbowałem trymować ster kierunku, ale nie pomagało
Danielstol Opublikowano 9 Lipca 2010 Opublikowano 9 Lipca 2010 Krzysiek ,po wypuszczeniu oddaj lekko wysokość ,nabierz prędkości i lekko w górę ,z tego co widać masz słaby napęd :wink: Ta bidulka lata prawie cały czas na granicy przeciągniecia Przy starcie możesz biegnąć z modelem aby go więcej rozpędzić :wink: Powodzenia w dalszych lotach
noker Opublikowano 9 Lipca 2010 Opublikowano 9 Lipca 2010 Zdecydowanie filmik z pierwszego oblotu jest ciekawszy
KrzysiekB. Opublikowano 9 Lipca 2010 Autor Opublikowano 9 Lipca 2010 Zdecydowanie filmik z pierwszego oblotu jest ciekawszy :rotfl: Ale dzisiaj naprawdę lepiej latał. Za chwile sami zobaczycie, jak wrzuce film na vimeo Co do zasięgu - jest sens kupować nową antenę? np taką http://www.allegro.pl/item1081659642_antena_do_nadajnika_rc_43_113cm_rozne_anteny_rc.html ?? Pozdr!
noker Opublikowano 9 Lipca 2010 Opublikowano 9 Lipca 2010 Przy cenach osprzętu modelarskiego 10 zł to żadna kwota, kupuj
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.