Skocz do zawartości

Zakłócenia na 72mhz - teorie przeróbka futaby na 2.4ghz

pawel66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dowiedziałem się od kolegi ze 72 mhz poza tym ze jest nielegalne jest mocno zakłócane w Polsce przez radio czy coś - to prawda? :shock:

nosze sie z zamiarem kupna aparatury na 72mhz i mam taki dylemat

a moze zmienic w aparaturze moduł na 2.4 http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9770&Product_Name=Corona_2.4Ghz_DIY_Module_&_RX_%28DSSS%29_

zmiana modułu na 2.4 jest tansza od nowego odbiornika :mrgreen:

jak to się sprawuje?

• Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

jeśli to futaba z wymiennym modułem to możesz kupić moduł corona dsss do futaby.

jeśli nie jest wymienny to możesz wsadzić tego do linka podałeś.

możesz tez kupić odbiornik 72MHz corony i tez będziesz latał.

Opublikowano

jeśli nie jest wymienny to możesz wsadzić tego do linka podałeś.

moduł nie jest wymienialny

mam zastosować ten z linku który podałem? troszkę niejasno napisałeś

a jak sprawują sie te moduły corony bo dla futaby na 72mhz krążą opowieści o magicznym kilkukilometrowym zasięgu :lol:

widział ktoś instrukcje jak to zamontować w futabie ex6? bo ja znalazłem tylko z modułem assana

a co z tym zakłócaniem na 72mhz? ciekawi mnie to bardzo

a ta corone da sie zbindować z modelami blind and fly?

Opublikowano

Ert chce pokazać jak bardzo jest oburzony, bo piszemy o paśmie zakazanym w Polsce...

a ta corone da sie zbindować z modelami blind and fly?

To zależy jaki system jest w tych modelach... Jeżeli będzie tam spectrum, no to nie. Corona działa tylko z Coroną- tyle.

Co do reszty się nie wypowiem, bo z 72MHz nie miałem do czynienia, tak samo jak nigdy nie podłączałem modułu do Futaby...

Opublikowano

doczytałem się teraz ze niby corona jest słabsza od assana i podobne pierdoły

co mam w końcu wybrać - warto dopłacić do assana?

a może narzekali tylko na poprzednia wersje corony a v2 jest już git :wink:

ertman ja chciałem blindować 2.4 nie 72

Opublikowano

Znajdz mi w slowniku jezyka polskiego slowo "bindowac"

tak samo jak chociażby klikać, a wszyscy klikają :wink: język polski jest żywy i to go odróżnia chociażby od staro-cerkiewno-słowiańskiego, w którym bindować by nie przeszło :P i czy to znaczy, że trzeba wyrzucić z polskiego wszystkie słowa zapożyczone z innych języków? nazbierałoby się trochę tego przez te wieki od czasów Reja i gęsi :)
Opublikowano

tak samo jak chociażby klikać, a wszyscy klikają :wink: język polski jest żywy i to go odróżnia chociażby od staro-cerkiewno-słowiańskiego, w którym bindować by nie przeszło :P i czy to znaczy, że trzeba wyrzucić z polskiego wszystkie słowa zapożyczone z innych języków? nazbierałoby się trochę tego przez te wieki od czasów Reja i gęsi :)

zgadzam się co to języka i w tym przypadku nie widzę uchybień - nie jest to wulgaryzm czy obraza .

klikać, wygooglać , OK i wiele innych ........ są i będą w naszym języku czy chcemy czy nie chcemy ....... Amerykanie maja dość osobliwy sposób na gramatykę czy pisownie , To co sie stosuje i używa potocznie jest właściwe

A może miedzymordzie ? (inteface) :mrgreen: :mrgreen:

Opublikowano

czym sie różnią te dsss i dsssv2 ? jakie były problemy ze zwykłym dsss ze v2 wypuścili?

przy tych v2 nigdzie nie pisze o współpracy z ex6 będzie działać? może to tylko dlatego ze ex6 niema wymiennego modułu?

Gość Anonymous
Opublikowano

dsss i dsss v2 to dwa różne standardy opracowane przez Coronę. Z pierwszym istotnie były problemy z rozdzielczością, bindowaniem i czasami zasięgiem - ot kłopoty "wieku niemowlęcego". O współpracy z ex6 nigdzie nie będzie pisać bo mieszasz 2 rzeczy - typ modułu ze standardem nadawania. Moduł nadawczy Corona dsss v2 będzie działał tylko z odbiornikiem w tym standardzie. Nie zagra z Coroną dsss, Assanem czy innym odbiornikiem 2,4GHz.

Inna sprawa to to że moduły są w różnych kształtach i mają różnie wyprowadzone złącza. W radiach bez wymiennego modułu montuje się tak zwany moduł "HACK". To taka płytka co z jednej strony podpinasz zasilanie i sygnał PPM z aparatury a z drugiej strony antenkę z zestawu i masz 2,4GHz. Pamiętaj tylko żeby wyciągnąć kwarc celem unieruchomienia wbudowanego modułu nadawczego twojej aparatury.

Opublikowano

tylko dlaczego niema modułu hack na dsss v2 ?? da sie wyciągnąć z modułu dsss 2 tą płytkę i podpiąć do mojej aparatury? :cry:

Opublikowano

Rozsądek nakazuje nie używać 72mhz a wiec nie widzę innego wyjścia jak wymiana modułu na 35/2,4.

Dla czego napisałeś rozsądek ?

Czy znasz jakieś urządzenia działające na tej częstotliwości ? bo chyba chodzi ci o zakłócenie czegoś

Opublikowano

ertman_176 napisał/a:

Rozsądek nakazuje nie używać 72mhz [...]

Dla czego napisałeś rozsądek ?

To ja napiszę prawo. Lepiej? Żeby ukrócić ewentualne dyskusje: nieznajomość prawa nie zwalnia z obowiązku jego przestrzegania.
Opublikowano

kefir ty chyba spotkałeś sie z 72mhz :jupi:

widziałeś kiedyś żeby coś to pasmo zakłócało bo miejscowy modelarz mówi mi ze podobno znajomy znajomego miał radio 72mhz i niby kilka modeli przez nie ubił :P

wole 72 bo przy ew. fpv mogę mieć 2.4 video

mnie mało obchodzi prawo bo wiadomo ze w Polsce norma są przestarzałe i "mało sensowne" przepisy

chce wiedzieć tylko czy mam większą szanse na stracenie niż na 35mhz fm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.