stepek Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Stałem się właśnie posiadaczem tego cuda, a raczej puzzli z których podobno ma wyjść taki piękny samolocik. Nie mniej chciałbym zadać czysto praktyczne pytanie - ile folii potrzebne jest na ten model oraz czy lepiej kłaść Oracover Standard czy Oralight ? Kolejną kwestią jest napęd - najchętniej zamontował bym C2830-1050 gdyż leży nie latany ani razu, jedynie sprawdzony od roku w szufladzie. Serwa, które planuję zamontować to standardowe SG-90 lub HXT900. Zawiasy, które załączył producent nie wzbudzają zaufania - silikonowe. Może wymienić je na plastykowe ze sztyftem ? Prosiłbym o jakieś sugestię odnośnie postawionych wyżej pytań. Z góry dziękuję za pomoc Kolegom! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GiulioN Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Nie mniej chciałbym zadać czysto praktyczne pytanie - ile folii potrzebne jest na ten model oraz czy lepiej kłaść Oracover Standard czy Oralight ? Nie wiem ile potrzeba folii, ale myślę, że rolka 2m spokojnie wystarczy. Co do rodzaju folii to Oralight jest trochę lżejsza niż Oracover Standard, poza tym i grubością nie ma żadnych różnic, więc myślę, iż Oralight będzie lepszym wyborem. Zawiasy oczywiście można wymienić, chyba nie będzie z tym problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Folia SolarFilm ultra light. Polecam uważać na wagę tego modelu jeśli chce sie polatać 3D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Sprzedałem extrima i kupuje nowy model Na pamiątke mam taki film z maja, Sk jeszcze nie mial zbyt dużych wychyleń żeby zrobić zawis,i wogóle mało miejca koło bloku ;] http://www.youtube.com/watch?v=5U7PUNyxLLg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toretto1995 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Czy tylko mi ten filmik się przycina :evil: :x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Pisałem w poprzednim poście że kupuje nowy model I kupiłem! Oto mój nowy extrim lżejszy o 100 g niż poprzedni-waży 650g. Siedzi w nim: silnik emax gt 2215/12 ze śmigłem 10x4,7 Esc ss 25-30a Serwa, wysokość hxt 900, Kierunek hs-81 (na chwilę bo nie miałem innego pod ręką),lotki e-sky 8g akumulator narazie 800mah ale zmieniam na 1300 Fotki przed oblotem z małym podwoziem (model nie chciał wystartować ze średnio przyciętej trawy i zawadzał czasami śmigłem o ziemię, więc zmieniłem na wyższe)i z odklejającym się pasem w czasie oblotu gdzieś go zgubiłem :] i po oblocie z wyższym (nawet za bardzo) podwoziem ze szprych rowerowych,odpowiedni wygiętych :oops: ale teraz amortyzacja przy lądowaniu powinna być bardzo dobra :lol2: Na tym silniku zapas mocy byłby fajny gdyby nie stary akumulator. W powietrzu czuć to 100g mniej. Oblot odbył się na wietrze 6m/s więc nie fajnie się latało. Wystartowałem, zrobiłem kilka beczek i po minucie koniec-wylądowałem. To tyle ___________________________________________________________________________ Polatałem trochę w weekend.A że sobota u babci to pojechali ze mną kuzyni i tata ;] Powoli wczuwam się w model Całkiem inaczej lata się extrimem 650g i 750g. Parę fotek Kapotaż Prostujemy i lecimy dalej No i po lotach cały i zdrowy wrócił do domu Model jest super,ale chce kupić coś większego :)Czyli krok dalej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 4 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Serwa, które planuję zamontować to standardowe SG-90 lub HXT900.Zawiasy, które załączył producent nie wzbudzają zaufania - silikonowe. Może wymienić je na plastykowe ze sztyftem ? Serwa OK. Zawiasy zostaw - są OK. Miałem 2 extrimy więc więm o czym mówię. Folia - jak najlżejsza, używałem Solarfilm SoLite. Wystarczały 2 małe rolki. Silnik wybierz dopiero jak zbudujesz model. Wcześniej nie ma sensu, bo nie wiesz ile to będzie ważyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stepek Opublikowano 20 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Extrim został skończony, oklejony, wyposażony i okablowany. Nawet pojeździłem nim na podwórku - świetnie służy do zamiatania liści . Pawel_W - masz niestety rację - mam drobny problem z wyważeniem modelu, środek ciężkości wychodzi 6-8 mm za dźwigarem skrzydła. Chciałbym go bardzo oblatać jednak mam niezłego pietra - czy model nie jest zbyt ciężki na ogon. Ponadto obawiam wpływu wysokiej trawy na folię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 16 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2011 Jeśli ktoś ma nie złożonego extrima i skaner-proszę o kontakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kret88 Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Witam, właśnie skończyłem składać extrima i zastanawiam się nad odpowiednim doborem wyposażenia. Waga oklejonego modelu bez elektroniki wyszła ok. 350g. Największy problem mam z wyborem silnika. Poniżej przedstawiam kilka propozycji. Całe wyposażenie chciał bym skompletować z HK. 1)silnik: Turnigy D3530/14 1100KV Turnigy D3536/8 1000KV Turnigy Park480 1020KV Turnigy Park480 1320KV 2)ESC TowerPro W30A 3)Serwa HXT900 4)Pakiet LiPo Turnigy nano-tech 1300mAh 3s 25~50C 119g lub Turningy nano-tech 1600mAh 3s 25~50C 143g Chętnie rozważę inne konfiguracje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__5244__Turnigy_C35_30_1400kv_Bell_Motor_30A.html na tym silniku latałem Extrimem. Polecam. Tylko pod żadnym pozorem nie zakładaj śmigieł GWS pomarańczowych. Ten silnik rozerwał takie na kawałki. Do tego motorka pakiet 3s regler 30-40A i śmigło 10x4.7 czy 10x5 APC E Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Ja przerabiam właśnie mojego extrima . Domek z rurek węglowych i całkiem nowy przód. Fotki niebawem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Chyba ten Extrimek był kiedyś mój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 16 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2011 Całkiem możliwe Kupiłem go od modelarza z Kraśnika Jeżeli to ten co na Twoim filmie, to u mnie się marnuje i niszczy ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.