mRqS Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Jak napisałem wcześniej, byłby to model z założenia nielatający (np. dla tych, którzy nie mogą, nie chcą, bądź nie potrafią latać a chcą mieć taki model pod sufitem - znam kilka takich osó. Sugestia o tym, że (być może) mógłby latać jest moją własną i nie jest poparta żadnymi "badaniami" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Zdjęcia pokrytego balsą modelu na stronie :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 I to od kilku dni Informowałem o kolejnej porcji fotek 15-go maja (o modelu gotowym do pokrycia folią bądź tkaniną) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Model bardzo fajny i zdaję sobie sprawę, że to prototyp, opracowywanie technologii itp, ale dlaczego na zdjęciu 33 krawędź natarcia jest taka, jakby to powiedzieć, pofalowana? Pewnie aparat zniekształca ;-) Na innych tego nie widać więc akurat to, w celach marketingowych, dobrze by było usunąć z prezentacji. Mnie osobiście razi. Na pozostałych wszystko wygląda imponująco i zachęcająco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 31 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2010 Projekt Komar został zakończony. Na stronie http://oldgliders.com/komar.html znajdują się fotki, film i informacje o cenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Mam takie pytanie. Czy Zbyszek mógłby opracować np Komara troszeczkę mniejszego - 2/2,5 metra rozpiętości i w wersji do samodzielnego złożenia? Nie wszyscy modelarze mają dostęp do holówki i nie wszyscy mają miejsce u siebie w domach na przechwywanie takiego cuda. Zdaję sobie sprawę że duże jest super, ale model mniejszy znalazłby napewno wielu odbiorców, a możliwość zbudowania szybowca własnoręcznie jawi mi się jako dodatkowy plus. Może i cena takiego zestawu troszeczkę by spadła. pozdrawiam milo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 To już pytanie bezpośrednio do Zbyszka. Z tego co wiem, nie jest w tej chwili zainteresowany przygotowywaniem nowego modelu (bo mniejszy model to nie jest tylko pomniejszenie wysunków) chociażby dlatego, że startuje z nowym projektem. Poza tym, 4m to nie jest super duży model. W przypadku modelu szybowca to jest takie optymalne minimum dające przyzwoite własności lotne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Rozumiem Pana Zbyszka bardzo dobrze. Powiem tak: może wystarczy pomiejszyć rysunki i za odpowiednią opłatą wystawić na sprzedaż, chętnie takie plany np Komara bym kupił. Dwóch lewych rąk nie mam i potrafię sam sobie wyciąć wszystkie elementy. Robię to od lat i jakoś moje szybowce latają. A co do tych 4 metrów? No racja , ale mniejsze też dobrze latają - wystarczy popatrzyć na zagranicznych stronach - i wyposażenie jest o wiele tańsze. Pozatym jaka wartość edukacyjna dla młodszych adeptów małego lotnictwa. pozdrawiam milo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Rozumiem chęć posiadania planów przez milo jak i wykonania samodzielnie takiego modelu. Ale wielkim błędęm przynajmniej moim zdaniem było by takie rozpowszechnianie ich na samym początku powstania modelu. Przy pracy jaka zazwyczaj jest włożona w zrobienie ich, kupi kilka osób a będą mieli wszyscy. Oldgliders to firma i coś takiego to strata dla firmy. Co innego jak ktoś robi plany dla siebie i sporadycznie komuś odstąpi lub odsprzeda. Dalsze odstępowanie planów nie biją tak w kieszeń. Minimum na co może sobie firma pozwolić to sprzedaż zestawów kit i rysunki pomagające w montażu. Ale może to tylko moje dywagacje i P. Zbyszek zrobi jak chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Tak jak pisałem, jest to decyzja Zbyszka i ja za niego nie odpowiem. Jeśli chodzi o koszt wyposażenia, to między modelem 3m a 4m różnica jest ...żadna. Serwa standard i tu i tu będą się świetnie spisywać. Co do planów, to nawet nie chodzi o stratę, czy brak zysków. Po prostu wymaga to jakiejś pracy a obecnie wszystkie "siły" przerzucone sa na produkcję kolejnych Komarów jak i opracowanie planów Salamandry, która będzie kolejnym projektem (nie ukrywam, że mam w tym swój mały udział ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Plany Komara zawarte są w modelarzu rocznik 97 jak pomne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 No trudno. Widzę że trzeba dalej dłubać jak dłubałem. Ołówek, linijka, kalka techniczna itd. A tak a propos szkoda, że nie ma dostępnych planów modeli polskich szybowców, tych z przed 1939 i po 1945. Rozumiem zasady rynkowe, prawa autorskie itp. Na stronie Scalesoaring są zamieszczone plany m.in. Bocian, Grunau Baby, są za darmo a ich rozpiętość od 2,5m do ponad 3 m, tylko wymiary w calach. milo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2010 Wracając do konkretów - co tu wymyśleć aby wykonać oryginalne mocowanie stateczników w latającej makiecie RC Komara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 i opracowanie planów Salamandry, która będzie kolejnym projektema jaka wielka ta Salamandra ? 8) też w okolicach 4m ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Skala 1:3, czyli ok. 4.16m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Przepraszam, a po kiego potrzebne temu Komarowi jakieś oryginalne mocowania statecznika :shock: To makieta na zawody, czy do latania ? Chwała Zbyszkowi za to, że podjął temat polskich retroszybowców. Gratulacje i oby tak dalej. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Rozumiem 4m ale 4.16? Toć to gigant. . Jeszcze te 4m pod sufitem bym powiesił ale +.16 to zawadzi mi o żyrandol. :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Rozumiem żartobliwy ton, ale 4.16m wynika ze skali 1:3. Oryginalnie ma rozpiętość 12.5m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Ja tu tak z zapytaniem ogólnym co do mocowania a nie żebym jakąś antyreklame czy też Biniowi na złość robił. Chciałbym taki model zrobić ale mnie osobiście odpycha takie uproszczanie i zapytałem tęgie głowy co o tym myślą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Nikt tu chyba tego tak nie odbiera (jako akcji przeciwko Biniowi), więc nie wiem skąd u Ciebie taki pomysł hehe Co do samego mocowania: przecież widać to na rysunkach i zdjęciach, więc w czym jest problem (jeśli już koniecznie chcesz mieć to w 100% zgodne z oryginałem)? Chodzi o wytrzymałość takiego mocowania przy wykonaniu w skali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.