madrian Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Bawiłem się troszeczkę nowym aparatem, taki dziadowski Ultra zoom, od Casio. Chciałem zobaczyć jak wyjdą zdjęcia nocne. Tak wyglądała w sobotnią noc, moja działka, zdjęcie robione w nocy, bez lampy i z ręki, na ustawieniach full auto. Pozostało włączyć ustawienia manualne i zobaczyć co wyjdzie. Tak wyszło to samo miejsce - statyw, Czas 15", maksymalnie otwarta przesłona. I podobnie, tylko czas 30". I nieco inny motyw. Ot, taka amatorka. Sprzęt dziadowski. Umięjętności brak. Ale ciekawie wyszło. Innym razem spróbuję zrobić "ducha" :mrgreen: na takim zdjęciu - Świetlik wędkarski w ręku, narysować szybko sylwetkę i schować się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Mój faworyt to trzecie zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kuba.K Opublikowano 18 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2010 Świetlik wędkarski w ręku, narysować szybko sylwetkę i schować się. Też kiedyś chciałem zrobić coś takiego, ale w moim aparacie nie mogłem ustawić długości naświetlania. Mi też się podoba 3 zdjęcie, najwięcej widać Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 witam ja też kiedyś się bawiłem w takie zdjęcia oto efekt: pozdrawiam rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian06adik Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 dobrą metodą jest nakładanie zdjęć - trzeba mieć włączoną obsługę plików RAW. dzięki specjalnym programom - często są to darmowe programy - nakłada się (przynajmniej) 3 zdjęcia - przesłona ustawiona optymalnie, bardziej przymknięta (ciemniejsze zdjęcie) i bardziej otwarta (jaśniejsze zdjęcie). Wtedy "wychodzą" wszystkie cienie, a efekt jest powalający :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Teżmyślałem o zdjęciach HDR i mój apracik ma funkcję robienia zdjęć w formacie RAW. Niestety tu już gorzej z tym nakładaniem. :wink: RAW-y czyta nie wiele programów, a większość z nich jest płatna i to zdrowo. Z kolei programy darmowe oferują znacznie mniejsze możliwości spasowania i regulacji. Kiedyś bawiłem się trochę DRI, co jest prostszą techniką i mniej spektakularną i wystarcza do tego dowolny program do grafiki rastrowej z warstwami. Ja np. Używałem darmowego Paint.net którym zastępuję ten wybrakowany wyrób Microsftu w Okienkach... Tak mi wyszedł wieczorny widoczek robiony z 5 jpg-ów Mało udane, a roboty z nakładaniem warstw sporo. Mam trochę RAW-ów narobionych, ale czekam aż będę miał jakiś porzadniejszy program. Na razie próbuję wyrabiać się artystycznie. :wink: :devil: Jak chcecie, to mogę zaprezentować kilka fotek, co lepszych w moim odczuciu. Niestety się przekonałem, że trzeba robić setki zdjeć, by wyszło jedno - lepsze. PS - Rafał - to drugie zdjęcie z bramą, wyszło ci super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 rafał: FUJIFILM'em FinePix S6500fd idzie wykonać o wiele lepsze zdjęcie A tak co do zdjęć: Nie wiem co chciałeś osiągnąć tymi zdjęciami, dla mnie są szczerze? Beznadziejne. Pierwsze strasznie leci na prawo, nie ma równowagi na zdjęciu, we wnęce strasznie przepalone... Drugie co ma przedstawiać? Bramę wjazdową w jakiś "las" czy worek na śmieci? Dlaczego na pierwszym zdjęciu przesłonę miałeś f=5,6 a czas naświetlania 20 sekund? Drugie foto wykonane z identycznym setupem, podejrzewam, że przeszedłeś kilka metrów dalej i pstryknąłeś foto - to nie tak :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 19 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 Mi się ostatnio cykneło kilka takich: Jeleń na rykowisku. (Tak, wiem że to sarna, ale tak lepiej brzmi ) Porost z kwiatkiem. Moja Bestia do odstraszania kretów (słabo jej to wychodzi ). Pierwszy wiosenny motyl z rodziny rusałek. Zapomniałem który to gatunek. Po to kupiłem U-Zooma. Pseudo artystyczna fotka topoli. Taki tam widoczek. Kępa Potocka Kwietniowy Trening Białoczerwonych Iskier nad Warszawą. Las Wyobraźcie sobie model, na czubku tej choinki. :mrgreen: Kwiatek, chyba rododendrona - Kiepski ze mnie botanik. :wink: Generalnie to słabizna. Fotografem dobrym nigdy nie będę. Nie mam ku temu dobrego oka, ani zmysłu estetyki. Czysta amatorka. Zresztą praktycznie, poza zdjęciami lotniczymi, mało co mnie interesuje w tym kierunku. Mnie się te fotki podobają, choć wiem, że znawcy tematu zjadą je dokumentnie. :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 19 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2010 No to ja też się pochwalę prostym HDRem Tu Most Grunwaldzki Barcelona Inne z Hiszpanii Jakieś wężowidło (zaskroniec) Próba macro Jakby kogoś interesowało, to w stopce jest adres strony z moją galerią foto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_cbr Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 To i ja coś dodam Jeżeli nie chcemy wydawać "grubszej kasy",na program do edycji fotek,to z darmowych programów polecam Gimp.Jest to najbardziej rozbudowane narzędzie(z darmowych),działające podobnie jak Photoshop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafalgruszka Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 witam rafał: FUJIFILM'em FinePix S6500fd idzie wykonać o wiele lepsze zdjęcie A tak co do zdjęć: Nie wiem co chciałeś osiągnąć tymi zdjęciami, dla mnie są szczerze? Beznadziejne. Pierwsze strasznie leci na prawo, nie ma równowagi na zdjęciu, we wnęce strasznie przepalone... Drugie co ma przedstawiać? Bramę wjazdową w jakiś "las" czy worek na śmieci? Dlaczego na pierwszym zdjęciu przesłonę miałeś f=5,6 a czas naświetlania 20 sekund? Drugie foto wykonane z identycznym setupem, podejrzewam, że przeszedłeś kilka metrów dalej i pstryknąłeś foto - to nie tak :? Przeczytaj sobie tytuł tematu: "Troszeczkę bardzo amatorskiej fotografii" to że Ty zagłębiasz się jakim aparatem było zrobione z jaką przesłona, czasem naświetlania to już Twoja prywatna sprawa... Zdjęcia robione dla zabawy... Swoją drogą masz otwarte pole do popisu... pokaż co "profesjonalista" potrafi pozdrawiam rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Witam. A dla mnie wszystkie wasze zdjęcia są ciekawe. Odzwierciedlają rzeczywistość i to niekiedy w taki sposób w jaki oko nasze tego nigdy nie zobaczy albo nawet sami na to nie zwrócimy uwagi. Oczywiście są piękne artystyczne zdjęcia zrobione przez prawdziwych fachowców, ale my robimy zdjęcia dla siebie. A dla ,,znawców,, z reguły podobają się własne zdjęcia a nie zrobione przez innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 karambolis8 i marcin_cbr ładne fotki Karambolis, czy przypadkiem most grunwaldzki (ta fotka) oraz "Inne z Hiszpanii" nie były w twoim topicu na cyberfoto.pl ? Coś kojarzę te foty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Malker, wrzucaj foty mistrzu i pisz co i jak zrobić by osiągnąć Twoje efekty ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 A to i ja się pochwalę odgrzewanym kotletem (a może ktoś jednak nie widział?) ;-) Tematy w zasadzie modelarskie. http://fatbit.pl/rc/2009/20091031/ http://fatbit.pl/rc/2010/20100129/ http://fatbit.pl/rc/2009/20091219/ Cykam komórką albo małpką . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Kłot z łucintym łogonem Taki tam zwierzu akwariowy To tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Madrian - motylek to wygląda na Rusałkę Żałobnik a z technicznego punktu widzenia zielsko na fotce nie jest porostem i nie ma tam kwiatka. :mrgreen: Malker - ten zwierzu akwariowy to chyba kirysek...? .....takie tam marudzenie niedokończonego biologa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Verid, dokładnie to Kirysek Pstry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 A tu moje robione kompakcikiem bez fotoszopa. A tutaj cmentarz i małe HDR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 20 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2010 Malker, Most Grunwaldzki jest często fotografowanym obiektem w nocy, z racji tego jak wtedy wygląda, a "Inne z Hiszpanii" to takie standardowe ujęcie jakich pełno. Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek umieszczał jakieś zdjęcia na cyberfoto. Dzięki za pozytywny komentarz (: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.