BartekS Opublikowano 24 Maja 2010 Opublikowano 24 Maja 2010 Cześć Prosiłbym o pomoc jak ustawić mikser klapo-lotek w mx-16s. Czytałem w instrukcji ale nie bardzo umiem się w tym połapać.
meteor Opublikowano 24 Maja 2010 Opublikowano 24 Maja 2010 Nie znam tego nadajnika ale poszukaj czegoś takiego jak "Wing Type" i wybierz "aileron", w ten sposób włączysz mikser.
wojtek-a Opublikowano 24 Maja 2010 Opublikowano 24 Maja 2010 Nie napisales jaki masz dokladnie klopot! Moze nie przyporzadkowales przelacznika do 5 kanalu (control set.) Jeszcze dwie wiadomosci na poczatek: - jesli w opcjach podstawowych zaprogramujesz "motor" to w mikserach nie pojawia sie "klapolotki :wink: ", ale wystarczy ze zaprogramujesz pstryczek, ktorym chcesz zalaczac hamulce na kanale 5 ( np: 0% 110%) jak wczesniej pisalem i bedzie dzialac. - jesli z kolei zaprogramujesz "motor no" to pojawi ci sie automatycznie duzo wiecej mikserow do wyboru, a i tak motor bedzie dzialal :idea: 8) .
M@verick Opublikowano 24 Maja 2010 Opublikowano 24 Maja 2010 Ja tez mialem z tym na poczatku problem (MX-12) ale jak zrobilem krok po kroku to co bylo napisane w instrukcji to zaczelo wszystko dzialac. Tak wiec wczytaj sie ponownie
andrzej_t Opublikowano 25 Maja 2010 Opublikowano 25 Maja 2010 Trudno tak z pamięci ale serwa w odbiorniku trzeba wpiąć w gniazda 2i6 i włączyć funkcję flaperon oraz dwa serwa na lotkach. Pojawi się wtedy w ustawieniach możliwość przypisania wyłącznika do tej funkcji oraz procentowe wychylenie lotek i steru wysokości w górę lub w dół w zależności od Twojego wyboru. Dopiero po przypisaniu wielkości wychyleń wyznaczonym przełącznikiem uruchomisz lotki. Będą się wychylać dużo wolniej niż drążkiem. Jak będę w domu po 16,00, sprawdzę to krok po kroku. ok krok po kroku wygląda tak: w ustawieniach ,,base set" tail type normal aile/flap 2aile phase tu możesz wybrać3 i nazwać np ,,landing" oraz przypisać wyłącznik jak najedziesz kursorem na symbol wyłącznika trzeba wybrany wyłącznik przełączyć w pozycję, w jakiej ma włączać funkcję klapolotek przechodzisz do ,,phase trim" masz phase ,,normal" i phase ,,landing" gwiazdką oznaczoną masz fazę lotu włączoną daną pozycją wybranego przełącznika przełączasz przełącznik aby gwiazdka znalazła się przy ,,landing" ustawiasz wychylenie lotek (i ewentualnie steru wysokości) i tyle próby radzę wykonywać z niewielkimi wartościami wychyleń i na sporej wysokości
BartekS Opublikowano 25 Maja 2010 Autor Opublikowano 25 Maja 2010 Ok dzięki, teraz to się już w tym połapie
wojtek-a Opublikowano 25 Maja 2010 Opublikowano 25 Maja 2010 serwa w odbiorniku trzeba wpiąć w gniazda 2i6 2 i 5
buwi777 Opublikowano 25 Maja 2010 Opublikowano 25 Maja 2010 serwa w odbiorniku trzeba wpiąć w gniazda 2i6 2 i 5 :twisted: 2 dowolne :twisted:
andrzej_t Opublikowano 25 Maja 2010 Opublikowano 25 Maja 2010 Oczywiście gniazdo 2 i 5. Dzięki za czujność. 2 i 6 jest przy MX-12 i odbiorniku R 700 Tak to jest jak się przy obu radiach na przemian .... Można pod dwa dowolne jak pisze buwi np przy czterokanałowym dwa serwa na lotki i przypisać do wejść odbiornika ale nie ma co na razie mieszać koledze
madrian Opublikowano 26 Maja 2010 Opublikowano 26 Maja 2010 W MX-16 nie ma to zupełnie znaczenia. :twisted: Buwi ma racje. Mamy tam taką miłą opcję "Receiver Out" i sam sobie możesz ustawić, na którym kanale ci wygodniej mieć dowolny kanał. :mrgreen: Kanały podane w instrukcji są wyłącznie domyślne fabrycznie, bez grzebania w menu.
BartekS Opublikowano 26 Maja 2010 Autor Opublikowano 26 Maja 2010 Zrobiłem właśnie tak jak napisał andrzej_t i wszystko działa super. Ale ja bym chciał klapy mieć na kanale gazu czyli 1 włączane przełącznikiem.
buwi777 Opublikowano 26 Maja 2010 Opublikowano 26 Maja 2010 Przeczytaj pppooowwwooolllliii instrukcję ( domniemywam że ją masz w j. polskim ) i jak po następnej lekturze tego nie "załapiesz" to zadzwoń na mojego skypa.
robas69 Opublikowano 30 Maja 2010 Opublikowano 30 Maja 2010 Do którego przełącznika w Mx 16s przyporządkowujecie odrębne serwo drugiej lotki?
buwi777 Opublikowano 30 Maja 2010 Opublikowano 30 Maja 2010 Do którego przełącznika w Mx 16s przyporządkowujecie odrębne serwo drugiej lotki? Przemyśl pytanie - chyba Ci chodziło do którego kanału a nie przełącznika ... Zobacz -> typ skrzydła ...
robas69 Opublikowano 30 Maja 2010 Opublikowano 30 Maja 2010 do którego kanału a nie przełącznika ...Przy fabrycznych ustawieniach dla drugiej lotki mamy piąty kanał. Chodziło mi o to, do którego przełącznika przypisać lotkę, żeby ją zmiksować, a potem uzyskać różnicowe wychylenie.
Rafal B. Opublikowano 30 Maja 2010 Opublikowano 30 Maja 2010 Nie trzeba jej przypisywać. W menu podstawowym wybierasz tylko skrzydło z 2 serwami na lotki, podpinasz serwa i działa. W menu wing settings ustawiasz sobie różnicowość lotek.
andrzej_t Opublikowano 30 Maja 2010 Opublikowano 30 Maja 2010 Nie trzeba jej przypisywać.Trzeba ale nie lotkę tylko funkcję klapolotek. Jak wybierzesz skrzydło z dwoma lotkami jak napisał Rafał to w tym samym punkcie przypisujesz dowolny wyłącznik - może być ten z trzema pozycjami. Dalej czytaj kilka wypowiedzi wyżej.
Pawel_W Opublikowano 30 Maja 2010 Opublikowano 30 Maja 2010 Trzeba ale nie lotkę tylko funkcję klapolotek. Nie trzeba, tak jak pisał Rafał. Jeśli chodzi o samą różnicowość lotek, to przy wpięciu w kanały 2 i 5 serw lotek i przy ustawieniu typu skrzydła "aile/flap = 2 aile" zawsze jest aktywny mikser diff aile. Jak ktoś potrzebuje różnicowość na wyłączniku to może przypisać wyłącznik. Chyba że mamy na myśli to samo tylko inaczej to nazywamy A tak w ogóle, to nie wiem jakim cudem można nie zrozumieć jak to zaprogramować, toż to najprostsze radio do programowania jakie miałem... W instrukcji jest przykład programowania modelu, radzę się z nim zapoznać bo jest świetnie wszystko opisane.
andrzej_t Opublikowano 30 Maja 2010 Opublikowano 30 Maja 2010 A tak w ogóle, to nie wiem jakim cudem można nie zrozumieć jak to zaprogramować, toż to najprostsze radio do programowaniaRacja - łatwiej wziąć radio do ręki i zaprogramować na włączonym modelu obserwując co się dzieje niż to opisać bo się można troszkę zamotać. Samo ustawienie skrzydła z dwoma serwami pozwala na ustawienie różnicowe wychyleń a klapolotki to inna bajka.
robas69 Opublikowano 30 Maja 2010 Opublikowano 30 Maja 2010 A tak w ogóle, to nie wiem jakim cudem można nie zrozumieć jak to zaprogramować, toż to najprostsze radio do programowania jakie miałem...Nie śmiej się tak ze starszego człowieka Jak mówiła moja babcia "Ja będziesz miał moje lata to na chleb będziesz mówił >byp<, a na muchy >ptapty<...A całkiem poważnie to moje pierwsze komputerowe radio więc pytam, mając nadzieję na podpowiedź bardziej doświadczonych w tej materii :oops: Dziękuję za odpowiedź
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.