BodzioPilot Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Witam Zakupiłem ostatnio nowy model- Saphira produkcji graupnera. Rozpiętość 1370 Długość 1340 Model jest przeznaczony pod napęd elektryczny. Producent przewiduje wagę w granicach 2000-2200. Chciałbym tutaj poprosić o pomoc w doborze sprzętu Na dzień dzisiejszy zastanawiam się nad takim wyposażeniem : serwa http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4697 silnik http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3888 Z silnikiem to nie jestem pewien(chciałbym mieć zapas mocy). Będzie to mój pierwszy elektryczny model takich rozmiarów o przeznaczeniu akrobacyjnym. Super by było jakby mógł się wypowiedzieć ktoś posiadający model elektryczny mniej więcej o podobnej rozpiętości. Chciałbym aby ten model nie był latającą cegłą. Druga sprawa to nie wiem jaką wybrać pojemność pakietu. Regulator to dopasuje do silnika, wydaje mi się ze będzie to 60 A. Mile widziane propozycje na temat całego osprzętu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 27 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Jeśli mamy ci pomóc , to musisz zważyć model . Waga do lotu jaką podaje producent niczego nie mówi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 27 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2010 Właśnie mam ten problem, że model zobaczę dopiero za tydzień( mieszkam w internacie). Miałem małą nadzieje, że ktoś się już z tym modelem zetknął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 2 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zważyłem dzisiaj model i wygląda to następująco: prawe skrzydło 189.8 g lewe skrzydło 186.2 g owiewka silnika 51.3 g ster kierunku 65.1 g ster wysokości 73.3 g kadłub 407.7 g bagnet 48.9 g domek silnika 32.1 g podwozie 64.8 g razem wychodzi 1119.2 g Myślę nad takim wyposażeniem: silnik http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3888 regulator http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=3730 serwa x5 http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=4696 akumulator http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9467 waga tego wyposażenia wygląda następująco(według hobbycity) : silnik 163 g regulator 49 g serwa 100 g akumulator 389 g ubec 18 g co daje wagę 719g czyli model razem z wyposażeniem wychodzi 1838 g Wiadomo że dojdą jeszcze jakieś inne pierdoły typu śruby, koła, śmigło, popychacze, przedłużacze itd., które podniosą wagę. Teraz pytanie: czy nadmiar ciągu tego silnika ( 2.8 kg ze śmigłem 14x7 ) wystarczy do nauki akrobacji 3d? Ogólnie byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie odnośnie wyposażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Silnik wybrałbym 3548/800 , ostrożnie ze śmigłem 14/7 do tego silnika przy zasilaniu 4S LiPo . Zastosuj 13/4 . A jeszcze lepiej silnik 4250 /650 i śmigło 14/7 (choć lepszy byłby silnik o 800 obrotach ) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 3 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Dziękuję za odpowiedz w sprawie silnika. A czy reszta wydaje się być dobra? Chciałbym aby model był w miarę lekki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Reszta raczej w porządku . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zastanów się nad regulatorem - moze warto te pare złotych dołożyć - tym bardziej jak wybierzesz 42-50. http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10331&Product_Name=Turnigy__Brushless_ESC_85A_w/_4A_SBEC http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=10943&Product_Name=Turnigy_Super_Brain_80A_Brushless_ESC edit: No i akumulatorek widze lepszy http://www.hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9364 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 25 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Po dość długiej przerwie zabrałem się za model. Na dzień dzisiejszy wygląda tak: Teraz czekam tylko na kołpak i model może lecieć. Niestety mam jeszcze pewien problem, nie mogę zmiksować dwóch polówek steru wysokości. Może miksował już ktoś wysokość w futabie(posiadam 7 )? Nie mam pojęcia pod który kanał podpiąć drugie serwo. Mimo, ze zostały mi tylko 2 wolne kanały( 5 i 7) to i tak nie udało mi się zmiksować. Na dzień dzisiejszy nie wiem gdzie robię błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Kabel Y na serwa od wysokości i to pod jeden kanał. Jezeli powierzchnię wychylaja sie różnicowo na jednym serwie obroc orczyk na druga strone serwa. Piekny model! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Jezeli powierzchnię wychylaja sie różnicowo na jednym serwie obroc orczyk na druga strone serwa.A jeżeli jesteś estetą to rozbierz serwo i przelutuj dwa zewnętrzne kable na potencjometrze zamieniając je miejscami oraz kable na silniczku.Będzie działać w drugą stronę.Poza tym obrócenie orczyka spowoduje inne kąty między orczykiem i popychaczem i nie równe wychylanie się połówek steru w różnych fazach wychyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Jezeli powierzchnię wychylaja sie różnicowoPrzeciwnie, a nie różnicowo. Różnicowo znaczy coś innego i na kablu Y nie da się tego uzyskać (chyba, że mechanicznie). Przy ułożeniu serw jak w tym modelu - po obu stronach kadłuba - najprościej jest obrócić jedno z serw o 180°. Zachowamy symetrię wychyleń i nic nie trzeba lutować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Czyli nie można mieć razem lotek na dwóch kanałach i wysokości na dwóch? Jeżeli faktycznie nie, to chyba zastosuje Y na lotki a wysokość na dwa serwa( jak sie uda...). Obrócenie serwa faktycznie pomoze, jednak już nie mam z czego zrobić popychacza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Czyli nie można mieć razem lotek na dwóch kanałach i wysokości na dwóch?Tego nie powiedziałem, bo nie znam Twojego radia. Odniosłem się jedynie do tego, co napisali koledzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Dziękuję za pomoc. Drugi dzień walki,jednak udało mi się już ustawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 I pięknie. To teraz czekamy na relację z lotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 jest jeszcze jeden sposób - servo cyfrowe - przeprogramowane- tak też zamierzam u siebie zrobić, zasilanie Life 6s2300 , czeski inrunner, serwa coś koło 16g hyperiona, osobne zasilanie odbiornika i serw. Ja na razie zamontowałem silnik, muszę wkleić listwy pod serva bo są dziury pod nie za duże. Świetne jest chłodenie pakietu i regulatora w tym zestawie samolotu. Śmigło 12 cali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Oblot udany, model lata:) Model jest dosc szybki, wiecej mogl bede powiedziec jak sie troche wlatam, jednakze musze sie przyzwyczaic do takiego rozmiaru i wagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 I buty przykrecic przyzwoicie albo zgola zdjac. Na trawie buty to nienajlepszy pomysl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BodzioPilot Opublikowano 3 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Buty sa przekrzywione poniewaz probowalem ruszac na dosc wysokiej trawie, co w efekcie koncowym przekrzywilo kapcie a model poszedl "z reki". Buciki mialy byc tylko ubrane do oblotu zeby ladnie w powietrzu wygladal, teraz juz model bedzie latal bez nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.