ECO400 Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Panowie a mogli byście udostępnić mi zdjęcie zbioru gwiazd (najlepiej żeby to nie była wielka niedźwiedzica i wóz tylko coś innego) bo potrzebuję na jutro na fizykę Real foto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalot Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 Panowie a mogli byście udostępnić mi zdjęcie zbioru gwiazd (najlepiej żeby to nie była wielka niedźwiedzica i wóz tylko coś innego) bo potrzebuję na jutro na fizykę Real foto Tu masz kawałek Andromedy z M31 - Wielką Galaktyką. Zdjęcie średnie, totalna amatorka. Testowałem na nim platformę do astrofoto. Jest moje, więc korzystaj jak chcesz.Mam nadzieję że Ci się przyda. W pełnym rozmiarze: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 26 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 oo dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcimek Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Witam! Damian-str - pytanie: Jaki to obiektyw daje Ci zoom 20x ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian-str Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Canon SX 20IS to kompakt a nie lustrzanka, więc niema możliwości wymiany obiektywu. http://stodolatest.pl/produkt/cyfrowe_kompakty_canon_powershot_sx20_is/testy/canon_sx_20_is_-_aparat_wielozadaniowy/0/1 Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcimek Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 No ładne cacko Obiektyw 28 - 560 mm to już coś.... Mój niestety sięga tylko do 125mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
satoo Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 i ja zapisuje sie do grona podglądaczy(21.09.)procz tego obejrzalem Urana(slaba jakosc) , andromede i chyba double cluster.Kosztowało mnie to zlapaniem przeziębienia. piękne zdjęcia andromedy , fotki księżyca robione są z filtrem? pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Ja posiadam taki aparat: http://www.ceneo.pl/1718183 nada się on do czegoś :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vespa Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Bez wątpienia powinieneś dać radę robić fotki na poziomie tych, które pokazał Damian ale poczytaj w końcu instrukcję i zacznij stosować manualne ustawienia. Poszukaj jaki ten aparat oferuje maksymalny czas naświetlania i zobaczymy, czy dałbyś radę zrobić nim ten trick z GP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Tylko pytanie- jak długi czas naświetlania trzeba mieć aby uzyskać takie długie smugi. Bo w ciągu 2 minut raczej na pewno nie damy rady zrobić takiego zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 27 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Ale damy radę zrobić serię zdjęć. Potem tylko edytor do zdjęć. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Ale damy radę zrobić serię zdjęć. Potem tylko edytor do zdjęć. :wink: Ale to już nie będzie zdjęcie tylko fotomontaż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vespa Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 A co w dzisiejszych czasach nie jest fotomontażem... A na poważenie - to tak z godzinę by się powinno naświetlać :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Czas naświetlana około 2 godziny. edit: dla potwierdzenia: http://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/sa/rj/qlbj/GC3bx43PhtZ051oSWB.jpg pentax z-70 ogniskowa 75mm Czas naświetlania ok 2 h przesłona 3,5 czułość 400 iso Ten punkcik w środku to gwiazda polarna ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 No i już widać która jest w osi. O to pewnie chodziło nauczycielowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalot Opublikowano 27 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 A co w dzisiejszych czasach nie jest fotomontażem... W astrofotografii poza księżycem? NIC. Księżyc też zresztą nie zawsze (to co wrzuciłem wyżej, to efekt zsumowania około 100 klatek zrobionych webcamem podpiętym do teleskopu). Dlaczego tak a nie pojedyncze zdjecie? A dlatego, bo: 1. ruchy powietrza. Zawsze wpadnie jakiś rozjazd ostrości. Robiąc wiele klatek sumuje się potem wartości poszczególnych pikseli, oprogramowanie analizuje obraz pod kątem jakości wyciskając z niego maksimum szczegółów 2. łatwiej jest zrobić kilkadziesiąt klatek o w miarę krótkim czasie niż jedno naświetlenie trwające kilka godzin - mniejsze zakłócenia od elektroniki kamery. 3. precyzja prowadzenia teleskopu, efekt jak punkt powyżej, krócej - łatwiej i taniej . itd, itp. Wywód można ciągnąć godzinami Tyle że nie nazywa się tego fotomontażem tylko edycją materiału. Fotomontażem byłoby umieszczenie na przykład cioci Zosi na księżycu A wracajac to pytania - łatwo policzyć ile przejadą gwiazdki w zależności od czasu - 15 stopni na godzinę. 5 minut - 1,25*, 2 godziny - 30*. Na długiej ogniskowej będzie lepiej widać, tyle że ciężko może być złapać w okolicach Polarnej na tyle jasne gwiazdy żeby załapały się na zdjęcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.