piotr Opublikowano 7 Października 2010 Opublikowano 7 Października 2010 Trochę już narysowałem tych Edków, więc przyszedł czas też na małe co nie co. Mianowicie powstała wersja jak w tytule. Przygotowanie modelu zajęło mi trochę czasu, więc przyszło mi się go przedstawić( choć za wiele czasu nie mam). Relację postaram się udokumentować zdjęciami. Założenie było takie że: - model nie duży (przez co tani) - najlepiej 3D(czyli lekki) - gruby profil duża powierzchnia - duża moc silnika (ale bez przesady , generalnie chodziło mi po głowie coś dla ludzi, którzy mają dostęp do prostego wyposażenia i nie drogiego zarazem, czyli pod regulator 25A ) - no i przyjemność z latania ( to się okaże) silnik jaki chcę zastosować to TURNIGY C3530-1100, wspomniany regiel, dowolny 25A, śmigło 10x5 , model wykonany jest ze sklejki balsowej 3 mm oraz balsy na stery i skrzydła, w tej chwili samolocik waży 280 gr, do lotu mam nadzieję nie przekroczyć 600gr kabinka, oraz mordka : wytłoczka żeby nie było, że kadłub będzie zbyt wiotki, wstawiłem listwy węglowe 3x1 mm :
Szczepen02 Opublikowano 7 Października 2010 Opublikowano 7 Października 2010 Sam rozrysowałeś plany pod laser? Bedą one dostępne?
robraf Opublikowano 7 Października 2010 Opublikowano 7 Października 2010 bardzo ładny modelik wychodzi.. kurcze coraz wiecej modeli interesuje mnioe do budowy Katana, funtana, teraz ten edzio chyba go popełnie ale na wiosne i pod warunkiem ze plany będą dostepne
leszek-bart Opublikowano 7 Października 2010 Opublikowano 7 Października 2010 A czasem plany nie są umieszczone w Modelarzu 9/2010 (.pierwsza część ) , i druga część będzie pewnie w Modelarzu 10/2010 . Popieram wstawienie płaskowników węglowych do kadłuba . Wzrost wagi niewielki , a wytrzymałości olbrzymi .
Matrik123 Opublikowano 7 Października 2010 Opublikowano 7 Października 2010 Bardzo ładny model się zapowiada ;-) Może kiedyś też coś takiego wykombinuje ;]
piotr Opublikowano 7 Października 2010 Autor Opublikowano 7 Października 2010 Dla osób które są zainteresowane modelem, jest on wystawiony na aukcji: http://allegro.pl/edge-540-i1260225685.html , a tak w ogóle to tak, jestem autorem tego modeliku, ale z braku czasu ze względu na rysowanie, do tego stanu jaki jest na zdjęciach doprowadził go kolega Rafał, który to też go wycina
Szczepen02 Opublikowano 7 Października 2010 Opublikowano 7 Października 2010 Coś nie działa ten link.
piotr Opublikowano 7 Października 2010 Autor Opublikowano 7 Października 2010 Coś nie działa ten link. powinno już być ok 8)
rafał .k Opublikowano 7 Października 2010 Opublikowano 7 Października 2010 Witam wszystkich i potwierdzam słowa Piotra że wycinam ten model. Dostępny będzie w różnych wersjach od tartaku po prawie gotowy i gotowy do lotu .Chętnych zapraszam na PW .
robraf Opublikowano 7 Października 2010 Opublikowano 7 Października 2010 kupilem dzis ostatniego modelarza w kiosku ;p i powiem ze plany fajne dokupie za miesiac kolejny numer ;p
elektronik-adam Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 w jakich cenach będzie ten model w wersji "tartakowej" ?
Marek_Spy Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 model ciekawy ale proponuje zmianę lotek na bezszczelinową . Kiedys tak miała Katana robiona przez Precision Akrobatic o ile się nie mylę.
elektronik-adam Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 Mordka i kabinka będą dostępne do zakupienia ?
Pawel_W Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 model ciekawy ale proponuje zmianę lotek na bezszczelinową . Kiedys tak miała Katana robiona przez Precision Akrobatic o ile się nie mylę. W metrowym modelu? Nie ma sensu. Miała tak Extra MX od PA, tylko że to trochę inna wielkość i inna klasa modelu. Lotka jest tam wykonana w połowie z laminatu a w połowie z balsy. W tej wielkości - i w modelu typu tartak - takie rozwiązanie to trochę ciężka sprawa jeśli chodzi o wykonanie. Najprostsza opcja - po prostu zakleić szczelinę taśmą albo paskiem folii.
Marek_Spy Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 W metrowym modelu? Nie ma sensu.ale ładnie wygląda
Pawel_W Opublikowano 8 Października 2010 Opublikowano 8 Października 2010 ale ładnie wygląda No to, to faktycznie
leszek-bart Opublikowano 9 Października 2010 Opublikowano 9 Października 2010 A czasem plany nie są umieszczone w Modelarzu 9/2010 (.pierwsza część ) , i druga część będzie pewnie w Modelarzu 10/2010 . Jednak ten Edek z Modelarza to inna bardziej uproszczona konstrukcja . Popieram wstawienie płaskowników węglowych do kadłuba . Wzrost wagi niewielki , a wytrzymałości olbrzymi .
jędrek Opublikowano 9 Października 2010 Opublikowano 9 Października 2010 Witam Gwoli ścisłości, to dwa różne Edzie.
piotr Opublikowano 9 Października 2010 Autor Opublikowano 9 Października 2010 Witam Gwoli ścisłości, to dwa różne Edzie. dzięki za sprostowanie, nie chciałem się tłumaczyć 8)
rafał .k Opublikowano 13 Października 2010 Opublikowano 13 Października 2010 W odpowiedzi na zadawane pytania wycięte elementy z balsy Mordka Kabinka a co do typowych zestawów to jest jeszcze za wcześnie przynajmniej dla mnie żeby sprecyzować atrakcyjną cenę kit,arc ,arf rraffall@op.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.