Skocz do zawartości

Chińszczyzna , czyli wyższość tandety za dobre pieniądze.

pilot

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Mam pytanie. Ktora firma produkuje bardzo dobre ARFy i KITy? Czy istnieje jakas firma na ktorej nigdy sie nie przejechaliscie? Wspominaliscie ze firmy czeskie sa dobre. Mozna prosic o konkretne nazwy firm i przyklady modeli ktore byly w tych wersjach bardzo dobrze wykonane? Polski Artex ma swietne KITy, to juz wiadomo, niestety sa tylko 3 modele na dzien dzisiejszy.

z gory dzieki za info ;)

Opublikowano
Aby uniknąć bałaganu na forum, tu masz chyba wszystkie odpowiedzi i przykłady: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=1229

Na przyszłość, częściej używaj funkcji szukaj, oraz zadawaj pytania w istniejących wątkach na interesujący Ciebie temat.

Najmocniej przepraszam wszystkich, których oburzyłem moim pytaniem.

Pragnę jedynie poinformować, że z powodu długoletniej pracy z komputerem podczas projektowania łatwiej kogoś zapytać niż trzepać bezskutecznie obszerną na dzień dzisiejszy zawartość forum. 10 lat siedzenia nad projektami w Cadzie robi swoje.

Poza tym nie jestem tak "doskonale" poinformowany jak co niektórzy użytkownicy tego forum

P.S.

W trosce o oczy pracę przy komputerze ograniczam do minimum.

Za wyrozumiałość dziękuję.

Pozdrawiam

Piotr Pytel

Opublikowano

Jeśli chodzi o chińskie modele to mogę coś na ten temat powiedzieć.

I tak:

- modele obecnie produkowane jakościowo dużo lepiej wypadają od modeli sprzed kilku lat. Chińczycy poprawili jakość. Nie jest to jeszcze perfekcja, która zadowoli najwybredniejszego modelarza ale naprawdę różnice są ogromne.

- konstrukcja modeli jest standardowa: laser-cut wg ostatnio stosowanych wzorów znanych firm - duże arkusze materiału i maksymalna ilość ażurów przeróżnych kształtów.

Zdarza się, że część wręgi po łuku nie dolega do poszycia balsowego - jakby coś było koślawe.

- materiały. I tu można mieć najwięcej zastrzeżeń. Elementy metalowe należy bezwzględnie wymienić na nowe zakupione w kraju: elementy podwozia, popychacze, snapy, blaszki zabezpieczające podwozie przed wysunięciem prawie nie nadają się do użytku. Podwozie z drutu po pierwszym lądowaniu wygnie się jak plastelina.

Balsa tez nie jest selekcjonowana - jedynie może w miejscach, gdzie wymaga się ostrych łuków z uwagi na technologię - jest w miarę miękka.

- pokrycie. Ostatnio Chińczycy opanowali sztukę oklejania folią pod względem wykończenia - folia ładnie przycięta i na ostrych kantach estetycznie zaprasowana.

Niestety jakość folii nie jest rewelacyjna. Czasem niewielkich zmarszczek nie da się zaprasować. Po pewnym czasie pojawiają się ponownie.

Należy zwrócić uwagę, że w Chinach trudno kupić model lekki do 3D. nie wiem, czy to w ogóle możliwe jeśli produkuje się w sposób opisany powyżej ale Chińczycy doskonale o tym wiedzą. Sprzedają w większości modele ładnie wyglądające przeważnie repliki prawdziwych samolotów.

Reasumując. Można kupić model produkowany w Chinach ale koniecznie należy dokonać pewnych poprawek.

Modelarze 3D muszą jeszcze trochę poczekać ...

P.S.

Czy wszyscy są pewni, że model zakupiony w znanej renomowanej firmie nie pochodzi właśnie z Chin ??? Czy ktos widział napis na pudle:

"made in USA" lub "made in Germany" ?????

A ja spotkałem się z tym, że na pudle znanej marki widniał malutki napis:

"made in China" :rotfl:

Pozdrawiam

Piotrek

Opublikowano
P.S.

Czy wszyscy są pewni, że model zakupiony w znanej renomowanej firmie nie pochodzi właśnie z Chin ??? Czy ktos widział napis na pudle:

"made in USA" lub "made in Germany" ?????

Topmodel. Firma Czeska, produkty czeskie. Mają podwykonawcę - Ecotop i tam już pisze made in china :)

Opublikowano

A jak do Chińskich mają się te z napisem made in Vietnam?

Tak z ciekowości.

To jest Wietnamczyk

s6000827rm8.jpg

to co widać waży 500g.Nie wiem czy robiąc samodzielnie utrzymałoby sie tę wagę.

edit:Faktycznie bez wymiarów to nic nie mówi.

rozpiętość 1260mm długość 1380mm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.