Irek M Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 W żaden sposób nie wychodzi mi ta czynnosć mimo wielkiej desperacji :rotfl: Pewnie problem jak zwykle leży w szczegółach. Rysunek wręgi - kreslony cienkopisem albo z drukarki atramentowej - przykładam stroną zadrukowaną do balsy i wcieram w niego aceton za pomocą pędzla. Niestety nic nie zostaje na balsie. znaczy, że cienkopis i atramentówka odpadają? A może to mój aceton (rozpuszczalnik acetonowy) ma za mało % w sobie :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Próbowałeś Irku sposobu opisanego tutaj ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Niestety ani aceton, ani nitro, ani żelazko nie pomogło. Nawet łączenie żelazka z acetonem. Z folii pewnie by wyszło ale nie chce mi siejuż kolejny raz drukować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Niestety ani aceton, ani nitro, ani żelazko nie pomogło. Nawet łączenie żelazka z acetonem. Z folii pewnie by wyszło ale nie chce mi siejuż kolejny raz drukować. Bo to dotyczy tylko wydruków z laserówki (przesączanie nitro lub acetonem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Rysunek wręgi - kreslony cienkopisem albo z drukarki atramentowej - przykładam stroną zadrukowaną do balsy i wcieram w niego aceton za pomocą pędzla. Niestety nic nie zostaje na balsie.Irku wydruk ale z drukarki laserowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Jeśli chcesz z atramentówki, to drukujesz (mocno) na blyszczącej folii. Obraz będzie ładnie wyglądał, ale będzie nietrwały, bedzie się ścierał palcem. Tak wydrukowaną folię kładziesz stroną zadrukowaną na balsę i dosyć przyciskasz rysunek palcem lub np. grzebieniem. Jakbyś chciał wprasować obraz. Rysunek powinien przejść na balse. Musi. Nie używasz żadnych rozpuszczalników. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIUS1 Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Potwierdzam wydruk na foli jest w 100% skuteczny i śmiało można robić dwie odbitki z jednego drukowania tylko folia musi być grubsza ,ja używałem takich okładek przezroczystych. Po odbiciu ścierasz wilgotną szmatką i możesz dalej drukować na tej samej foli .Dla lepszego efektu pogrób linie żeby było więcej tuszu i nietrzeba się śpieszyć z odbijaniem tusz nie wysycha odrazu pozdrawiam i ładnych odbitek życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 O folii czytałem ale jak napisałem nie chcę kolejny raz drukowac by sie w to bawić. To co jest przeniosę na balsę tradycyjnie czyli za pomoca kleju :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Bo to dotyczy tylko wydruków z laserówki (przesączanie nitro lub acetonem). śmiem się nie zgodzić. Z atramentówki z papieru udało mi się przenieść, użyłem do tego, zdaje się, rozpuszczalnika karbamidowego, z bardzo dobrym efektem. Edit: żeby nie śmiecić bez sensu, do postu poniżej. Chodziło mi głównie o słowo tylkoz Twojej wypowiedzi, sugerujesz jako jedyne rozwiązanie drukarkę laserową co jest nieprawdą, bo sam empirycznie to potwierdziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 7 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2010 Bo to dotyczy tylko wydruków z laserówki (przesączanie nitro lub acetonem). śmiem się nie zgodzić. Z atramentówki z papieru udało mi się przenieść, użyłem do tego, zdaje się, rozpuszczalnika karbamidowego, z bardzo dobrym efektem. A ja bym się z sobą zgodził i to bardzo chętnie. Napisałem że przesączanie nitro lub acetonem dotyczy tylko laserówki - czyli atramentówki nie. Co tu się zgadzać ? Nie kumam o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 Koledzy wszystko to napisane zostalo powyżej, jest tylko chałupniczym sposobem przenoszenia rysunków, planów na balsę. Informuję, że dysponuję profesjonalną technologią nanoszenia nadruków na rózne materiały. Min także na balsę. Sposób jest nieco podobny do niektórych opisywanych tu i na innych forach. Z grubsza opis nanoszenia nadruków na balsę opisałem tu: http://www.fsrv.wroclaw.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=1297 http://www.fsrv.wroclaw.pl/forum/download/file.php?id=2025&t=1 W razie pytań czy wątpliwości chętnie odpowiem. A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 A u mnie w modelarni Artur robi to tak . wydruk z laserówki na np sklejke balsowo lipową , ściereczka i aceton a efekt jest taki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 9 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2010 .... , użyłem do tego, zdaje się, rozpuszczalnika karbamidowego Czyli nie jesteś pewien ? To po co ci ten empiryzm ? Po drugie primo , wydruk z laserówki czy atramentówki można przesączyć również innymi rozpuszczalnikami , być może nawet kwasem mrówkowym żeby uzyskać ten efekt ale czy o tym mowa ? Przeczytaj jeszcze raz mój post i odniesienie do poprzedniego. Nie żebym się czepiał , no skąd .... Oczekuję krytyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 Właśnie mam problem z przeniesieniem wydruku z laserówki na balsę. Aceton techniczny śladu na balsie nie zostawia, dopiero rozpuszczalnik ftalowy ledwo co ale przenosi wydruk. W czym problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 A to ciekawostka - nigdy z laserówką nie miałem problemów by przenieść wydruk . nawet na żelazko można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROTON Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Na żelazko znam metodę, PCB robiłem. Albo aceton albo toner mam podróbkę. Nawet na izopropanol nie daje rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Hehe laser nie laser? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.