gewiner Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 no i w czym jest problem dziecko drogie, autotransformator jest tym co jest potrzebne, a tym bardziej separacyjny. czyli taki ktory jest odizolowany od uzwojenia pierwotnego, wiec w czym problem. zawracacie sobie glowe duperelami a nie myslicie jakie jest ryzyko przy obsludze lipoli, elektrycy ;D a jak sie pomylilem w nazewnictwie to przepraszam, jezeli ktos wie w ktorym kosciele zadzwonilo to tam sie uda, sorry ale jestem wierzacy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 A może raczej regulowany zasilacz prądowy? To, o czym pisałeś wyżej, na pewno w separacji galwanicznej nie miało. Jeżeli piszemy coś publicznie, należy mieć świadomość, że czytają nas tacy, którzy mogą to bezkrytycznie zacząć wprowadzać to w życie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 A ja was zastrzelę swoim pomysłem - regulator obrotów do silnika szczotkowego - działa bez pudła i przy obecnych cenach na HC okazał się dużo tańszą alternatywą dla jakichkolwiek innych zasilaczy, transformatorów itp. Po prostu zasilam go swoim przerobionym ATX od ładowarki i temperaturę reguluję drągiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 regulator obrotów do silnika szczotkowegoI to jest pomysł :-)Zresztą OIDP ktoś tego używa do żarzenia pokładowego świecy w modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Co mi z regulacji napięcia regulatorem do szczotkowych jak moj ATX nie podgrzewa mi wystarczająca drutu by ciąć 1m xps:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 22 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 ... sorry ale jestem wierzacy To Twój problem, nam nic do tego :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Czy ktoś z Was próbował ciąć EPP urządzeniem Termocut Proxxona? Jeżeli tak, to z jakim efektem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Ritmann Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 ja nim ciąłem i muszę ci powiedzieć...super. temp. na 4 i 1cm bloczek pięknie ciął Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Ale to bardziej do takiego dziubdziania co nie? Bo duże to nie jest a wycinanie np. kadłuba do ESA może trochę potrwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Tak, do dziubania a co się da wydziubac to już inna sprawa... (edit) Maciej, gdybyś miał okazję ciąć coś grubszego z EPP, typu 5-10cm to daj proszę znać z jakim efektem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Cześć! Dziś podłączyłem strune gitarową to zasilacza 12v.M.in plus a minus drut po 5s się tak zagrzał że był czerwony.To przez drut czy połączenie?Dodam tylko że zasilacz mam z lampki pokojowej. to nie ta lampka,ale podobna budowa. Skąd wziąść odpowiedni drut.Gdzie mogę taki dostać? Na rysunku jest zaznaczone gdzie drut zrobił się czerwony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 spirala grzejna od np prodiża 500 W tylko trzeba rozwijać a nie rozciągać W sklepach z "elektryką " kosztuje parę zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Tu znajdziesz http://allegro.pl/drut-oporowy-baildonal-10-0-4-mm-10-07-ohm-m-i1408672390.html .Szkoda że to nie ta lampka, ona ma ściemniacz, a właśnie nim się reguluje napięcie by drut się za bardzo nie nagrzewał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Ja mam w tej swojej lampce 2 możliwości świecenie,czyli też mam regulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek350 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 Łukasz - struna się nie nadaje, bo ma za małą rezystancję. Zrobiła się czerwona gdyż zrobiłeś zwarcie, które po dłuższej chwili zniszczy ci lampkę (spali się transformator). Możesz zastosować lampkę jako zasilacz do cięcia, ale musisz zastosować drut OPOROWY i to o odpowiedniej długości, który najprościej znaleść w dużych starych grzałkach urządzeń AGD lub ogrzewczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 W mojej modelarni mam nad biurkiem półkę,gdzie stoi prostownik.Wymyśłiłem taki układ,nie wiem czy nie będzie zwarcia.Nie śmiejcie się jak coś źle zrobiłem,ale ja jestem w temacie elektronik ciemny jak.. . Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin1212 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Łukasz K., nieźle ale krokodylki na końcówkach drutu oporowego. Generalnie wszystko zależy od długości i rezystancji drutu oporowego. Zasada jest taka: im dłuższy drut tym większa rezystancja (opór). Jak krokodylki będą za blisko siebie to faktycznie może skończyć się to zwarciem(wszystko zależy od zasilacza i jego możliwego obciążenia). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek350 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Łukasz dobrze kombinujesz. Do pełni szczęścia przydał by się amperomierz, który pokazywałby wartość przepływającego prądu, a tym samym wiedziałbyś czy nie przeciążasz zasilacza. Zamiast krokodylka pomyśl o jakimś połączeniu na śrubę. Przesuwając po drucie górny kabelek w górę lub w dół miałbyś regulację temperatury drutu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 Łukasz dobrze kombinujesz. Do pełni szczęścia przydał by się amperomierz, który pokazywałby wartość przepływającego prądu, a tym samym wiedziałbyś czy nie przeciążasz zasilacza. Zamiast krokodylka pomyśl o jakimś połączeniu na śrubę. Przesuwając po drucie górny kabelek w górę lub w dół miałbyś regulację temperatury drutu. Tylko że prz prostowniku mam już krokodylki przylutowane,i nie chciałbym tego psuć ;( (bo to nie mój prostownik i służy do ładdowania akumulatora od samochodu ) aha,dodam że odległość stolika od półki to około 60-70cm... i co radzicie: -zastosować zasilacz z lampki o dwóch wartościach temperatury -Prostownik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 16 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2011 Do cięcia styropianu potrzeba dość dokładnie dobranej temperatury drutu oporowego. Najłatwiej użyć ściemniacz do oświetlenia domowego zasilający żarówkę z dołączonym równolegle transformatorem 230/ 24 V około 100 VA. Do ręcznego cięcia najlepiej nadaje się drut chromonikielinowy 0,35 mm. Cieńszy nie rozdziela dobrze a grubszy ciężko się przesuwa i powoduje miejscowe wytopienia gdy się zmieni prędkość przesuwania styropianu. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.