juras_p@op.pl Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 witam wszystkich. Jeśli mój temat nie jest w dobrym rozdziale, to proszę go przenieść do odpowiedniego. A mianowicie mam pytanie co do kleszczy, komarów i tym podobnych robali. czy macie jakieś skuteczne środki obrony przed tym paskudstwem? O ile komary da się w ostateczności jakoś znieść, to kleszcze powodują straszne choroby. Jak ich unikać. moje "lotnisko" , to kawał sporej łąki za lasem. Niby zwykła łąka, ale kleszcze straszne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Te robale to średniej wielkości? Do hajd parku z tym !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 :shock: Szczepienie ?? :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras_p@op.pl Opublikowano 15 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 A coś odstraszającego? Wczoraj byłem na lataniu i wieczorem na pościeli znalazłem dużego kleszcza ok 4mm średnicy(nie był napity krwią). Wolałbym nie przynosić takich gości do domu. Ja mogę się zaszczepić, ale moi domownicy i tak będą narażeni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Ja bym je utylizował napalmem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad65 Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Nie chce się wymądrzać ale z tego co pamiętam szczepienie nie ochroni cię prze wszystkimi chorobami,chodzi mi o boreliozę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Muchozol, bross, off itp. W zależności jaki robal.No i wszystko sie znajdzie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Autan zdecydowanie lepszy od OFFa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 To moze antau(ł)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Na komary dobrze sprawdza się cynamon pomieszany z olejkiem wanilinowym. Świetnie pachnie i odstrasza komary ( sprawdzone empirycznie ma mazurach ) . P.S. Zapomniałem dodać, że ta mieszanina może również być używana do innych celów. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Pochwal sie gdzie jeszcze to stosowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vertigooo Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Ja jeszcze takiego kleszcza nie złapałem, ale mój pies rasy Golden Retriever z powodu długiej śierści szczgólnie na szyji takich kolegów do domu przynosi całkiem czesto dlatego już w drzwiach jest przepuszczny przez ''bramke'' :mrgreen: czasem coś sie zachaczy poprostu w jego przypadku krople niedziałają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 15 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2010 Jako pachnidełko, bardzo zresztą miłe dla nosa płci piękniejszej , ale główne zastosowanie jako odstraszacz na komary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras_p@op.pl Opublikowano 16 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Ja też nie złapałem, w sensie żeby wpiął mi się w skórę, ale już dwa razy znalazłem na sobie takiego typa. Nie jest to miłe, a potem przez kilka dni człowiek chodzi przewrażliwiony, coś łaskocze pod bluzką i już myślisz, ze to to cholerstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 16 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2010 Na komary dobrze sprawdza się cynamon pomieszany z olejkiem wanilinowym. Świetnie pachnie i odstrasza komary ( sprawdzone empirycznie ma mazurach ) . P.S. Zapomniałem dodać, że ta mieszanina może również być używana do innych celów. :wink: Za to przyciąga meszki jak wściekłe. Też sprawdzone empirycznie. :twisted: Polecam olejek lawendowy. Odstrasza niemal wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sudik Opublikowano 17 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2010 Co do meszek do nic mi takiego nie wiadomo, na żaglówkę nie wlatywały . Owszem lawendowy olejek też pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.