juras_p@op.pl Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 witam wszystkich. Jeśli mój temat nie jest w dobrym rozdziale, to proszę go przenieść do odpowiedniego. A mianowicie mam pytanie co do kleszczy, komarów i tym podobnych robali. czy macie jakieś skuteczne środki obrony przed tym paskudstwem? O ile komary da się w ostateczności jakoś znieść, to kleszcze powodują straszne choroby. Jak ich unikać. moje "lotnisko" , to kawał sporej łąki za lasem. Niby zwykła łąka, ale kleszcze straszne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł R Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Te robale to średniej wielkości? Do hajd parku z tym !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
buwi777 Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 :shock: Szczepienie ?? :shock: Link to comment Share on other sites More sharing options...
juras_p@op.pl Posted November 15, 2010 Author Share Posted November 15, 2010 A coś odstraszającego? Wczoraj byłem na lataniu i wieczorem na pościeli znalazłem dużego kleszcza ok 4mm średnicy(nie był napity krwią). Wolałbym nie przynosić takich gości do domu. Ja mogę się zaszczepić, ale moi domownicy i tak będą narażeni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojcio69 Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Ja bym je utylizował napalmem :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konrad65 Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Nie chce się wymądrzać ale z tego co pamiętam szczepienie nie ochroni cię prze wszystkimi chorobami,chodzi mi o boreliozę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Muchozol, bross, off itp. W zależności jaki robal.No i wszystko sie znajdzie:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojtass_nt Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Autan zdecydowanie lepszy od OFFa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 To moze antau(ł)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sudik Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Na komary dobrze sprawdza się cynamon pomieszany z olejkiem wanilinowym. Świetnie pachnie i odstrasza komary ( sprawdzone empirycznie ma mazurach ) . P.S. Zapomniałem dodać, że ta mieszanina może również być używana do innych celów. :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Pochwal sie gdzie jeszcze to stosowałeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vertigooo Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Ja jeszcze takiego kleszcza nie złapałem, ale mój pies rasy Golden Retriever z powodu długiej śierści szczgólnie na szyji takich kolegów do domu przynosi całkiem czesto dlatego już w drzwiach jest przepuszczny przez ''bramke'' :mrgreen: czasem coś sie zachaczy poprostu w jego przypadku krople niedziałają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sudik Posted November 15, 2010 Share Posted November 15, 2010 Jako pachnidełko, bardzo zresztą miłe dla nosa płci piękniejszej , ale główne zastosowanie jako odstraszacz na komary. Link to comment Share on other sites More sharing options...
juras_p@op.pl Posted November 16, 2010 Author Share Posted November 16, 2010 Ja też nie złapałem, w sensie żeby wpiął mi się w skórę, ale już dwa razy znalazłem na sobie takiego typa. Nie jest to miłe, a potem przez kilka dni człowiek chodzi przewrażliwiony, coś łaskocze pod bluzką i już myślisz, ze to to cholerstwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
madrian Posted November 16, 2010 Share Posted November 16, 2010 Na komary dobrze sprawdza się cynamon pomieszany z olejkiem wanilinowym. Świetnie pachnie i odstrasza komary ( sprawdzone empirycznie ma mazurach ) . P.S. Zapomniałem dodać, że ta mieszanina może również być używana do innych celów. :wink: Za to przyciąga meszki jak wściekłe. Też sprawdzone empirycznie. :twisted: Polecam olejek lawendowy. Odstrasza niemal wszystko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sudik Posted November 17, 2010 Share Posted November 17, 2010 Co do meszek do nic mi takiego nie wiadomo, na żaglówkę nie wlatywały . Owszem lawendowy olejek też pomaga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.