Arturrro Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Cześć. Przeszukałem nasze forum wzdłuż i w szerz, ale nie trafiłem na dokładne rozwiązanie mojego problemu. Buduję sobie Piper'a, ale przed oklejeniem go z zewnątrz Oracoverem chciałbym pomalować wnętrze kabiny, żeby nie straszyło drewnem. Jaką technikę, ewentualnie jaki rodzaj farby (mile widziany spray ) powinienem zastosować? Jak na razie dotarłem do kilku tematów, w których sugerowane było w przypadku elementów zewnętrznych naklejenie japonki, cellonowanie, szlifowanie, malowanie. Jak to się ma do wnętrza kabiny, gdzie nie działają żadne "szkodliwe" czynniki - chociażby brak kontaktu z paliwem? Dodam, że zależy mi na oszczędzaniu masy modelu. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Wewnątrz możesz malować czym chcesz - sprayem, pędzlem - metoda jest dowolna, farba zresztą też. Może to być zwykła nitro, akrylowa, olejna do wyboru do koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Jak na razie dotarłem do kilku tematów, w których sugerowane było w przypadku elementów zewnętrznych naklejenie japonki, cellonowanie, szlifowanie, malowanie.Takie zabiegi stosuje sie tez dla tego ze balsa jak ja bedziesz malował wchłonie farbe, ale tez bedzie widac fakture drewna.Można tez zaimpregnowac balse zeby nie chłoneła farby caponem, caponem z talkiem. Capon z talkiem mozna uzyc do zaszpachlowania małych ubytków itp. bardzo łatwo sie szlifuje na sucho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 takie duperele to malowalbym farbkami do modeli plastikowych np pactra lub humbrolem. Paleta kolorow ogromna. Tym bardziej ze modelik niewielki. W takim modelu nie bawilbym sie w zadne impregnowanie balsy, to nie makieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Rapier - jezeli pomalujwsz balse i nie przeszlifujesz chociaz raz, bedzie wygladala jakby miala dwudniowy zarost. Trzeba toto prysnac byle czym, cellon, capon, przeszlifowac by sie zarostu pozbyc i potem juz czym kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 ale sluchajcie , to polmakieta o rozpietosci 120cm jesli sie nie myle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Dlatego ze 120cm i polmakieta to ma wygladac niechlujnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Nie mowie ze niechlujnie, ale skoro ma to byc podmalowanie kilku listew balsowych i kawalka balsy to ja bym tego nie impregnowal. Tym bardziej ze nie widze tam wnetrza kabiny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrro Opublikowano 14 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Uuu, ale burza. Dziękuję koledzy za podpowiedzi. Rozwiewając kilka wątpliwości - tak, model ma 122cm rozpiętości, ale chciałbym żeby wyszedł schludnie. Zrobiłem tak - kupiłem żółtą farbę w spray'u i robię testy. Na skrawek balsy prysnąłem samej farby, zobaczymy jak będzie wyglądać po wyschnięciu i ewentualnie co można z nią zrobić. Jak będzie lipa, to wtedy zostanie mi cellonowanie i dopiero malowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 ...lepszy capon zamiast cellonu - nie napręża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Dodam, że zależy mi na oszczędzaniu masy modelu. Czy ktoś mógłby mi pomóc? a może markerem i potem bardzo drobnym papierem ściernym, balsa fajnie wciągnie kolorek a papierem powiedzmy 800-1200 pokonasz włoski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 14 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Hej. Wagi Ci nie przybędzie po pomalowaniu balsy Bejcą Rustykalną firmy Dragon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 a może markerem i potem bardzo drobnym papierem ściernym, balsa fajnie wciągnie kolorek a papierem powiedzmy 800-1200 pokonasz włoskiI nie stanie się krucha jak wchłonie farbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 A czy to problem spróbować na jakimś ścinku i samemu się przekonać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrro Opublikowano 15 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 A czy to problem spróbować na jakimś ścinku i samemu się przekonać? Zrobiłem tak - kupiłem żółtą farbę w spray'u i robię testy. A no, zrobiłem. I powiem Wam co zaobserwowałem. Na kawałek balsy prysnąłem farbą w sprayu (Den Braven Uniwersalna), odłożyłem do wyschnięcia. Dziś rano zdziwienie było wielkie, gdyż nie zauważyłem włosków o których pisał Leszek_K. Może mam jakąś dziwną balsę, albo po prostu ilość farby jaką nałożyłem była wystarczająca do uzyskania koloru, a na tyle niewielka, żeby włoski się nie pojawiły? W każdym razie efekt jest zadowalający. Co najwyżej uzyskany odcień koloru jest trochę jaśniejszy od Oracover'u Żółty CUB, ale jakoś przeżyję. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc. Trzeba będzie dziś nasmrodzić farbą w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.