instruktor Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Ponieważ czytanie niektórych działów przyprawia mnie o mdłości, to może tu pogadamy o czymś ciekawszym. Na poniższym zdjęciu jest pilnik ,narzędzie do obróbki metali,jak niektórzy wiedzą twardości ok 60 stopni HRc .Twarde ,no to skąd ta dziura No i tutaj pytanie do młodzieży ,jak to zrobiłem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 instruktor, Podgrzał Pan palnikiem i wiertełko diamentowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 dziura jest z gwoździa na którym wisi pilnik :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Przeciąg był w narzędziowni i przewiało go? :wink: :roll: :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregoorr Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Nie wiem czy mogę odpowiedzieć, po 40 do młodzieży już się chyba się nie zaliczam. Sposób prosty i ciekawy, do zrobienia w domowych warunkach, potrzeba prądu i kilku pierdołków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Photoshop? :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Elektrodrązenie jest zbyt łatwe.. robiłem otwory ale w stalach do 50 HRc wiertła wolframowe , wiertła z płytkami ze spieków - tylko tam średnice były wieksze . można też inaczej . miekkie prowadzenie -np rurka z miedzi i proszek korundowy czy weglik boru trochę plastelinki dla osłony miejsca wierconego woda i ...i wcale nie jazda - obroty muszą być bardzo wolne a idzie jak w masło ( no prawie ) Ogólnie dobór obrotów jest bardzo ważny i to najczęstszy błąd przy wierceniu jest technika odpuszczania miejscowego za pomocą elektrody ale ja tego nawet nie próbowałem więc uznaję za woo-doo do czasu az się kiedyś nie pobawię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoZnY Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Ja stawiam tak jak gregoorr (przynajmniej tak przypuszczam, iż to ma na myśli) ELEKTRODRĄŻENIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 To zrobila blondynka. instruktor dal pilnik blondynce mówiąc: "zrob mi mocowanie do tego pilnika". Blondynka obejrzała towar i nie mówiąc nic zabrała sie do pracy. Kazdy pomysli: pewnie weźmie drucik i zrobi oczko w raczce. Ale nie. Blondynka wzięła piasek krzemowy z bezpiecznika i zrobila stozek z papieru. Kręcąc wiertlem przez stozek wykręciła takowa dziurkę i tak panie władzo to bylo:d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Droga młodzieży( ta po 40- stce też) ,otóż najbliższy prawdy jest Robert :wink: Taki przeciąg się w modelarni zrobił że" przewiało" mi ten pilnik A teraz już całkiem poważnie elektrodrążenie odpada ,drążarki nie mam jeszcze w modelarni a pilnik przecież "przewiało w modelarni na zwykłej wiertarce stołowej.A tak przy okazji jestem jedyny na dziale który wie "co nieco" na temat drążenia na EDEE 40. Qpa aż tak nie znam się na photoshopie Po palniku też zostałby ślad . No już dobrze wywierciłem :oops: wiertłem pełnowidiowym to wiertło fi 1/4" najmniejsze mam 1.98 a największe 10.2 Tymi wiertłami mogę wiercić na sucho bez smarowania a obroty stosuję różne w tym wypdaku ok 400 wiertła firmy Sandvik i Kenmetal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 to teraz dla odmiany weź rurkę z miedzi czy aluminium , podsyp korundem dodaj chłodzenia i powoli zacznij wycinać kółeczko..... można by powiedzieć że miękkie przetnie twarde . Co jakiś czas warto dodać troszkę ścierniwa bo będzie się ono wgniatało w rurkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 6 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Krzysiu ,a jak długo to będzie trwało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 szybciej niz się wydaje początkowo ... Prawda jest taka że większość pilników jest hartowana tylko powierzchniowo . Po przebiciu się przez twarde idzie szybciej potem znowu zwolni ... Na wskroś teraz nie hartują chyba że pilniczki typu iglak - widać po tym jak pięknie się łamią Edit : przebicie się przez resor grubości 16mm zajeło mi prawie 6 godzin - średnica 80mm ale za to narzędzia praktycznie za darmo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Mnie na myśl przyszły korniki... Niejednokrotnie dłubiąc godzinami w drewnie marzę o tresowanym korniku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Mnie na myśl przyszły korniki... Niejednokrotnie dłubiąc godzinami w drewnie marzę o tresowanym korniku Z napędem laserowym ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Skoro poznaliśmy już ową tajemniczą technologie wykonania otworu. Zastanówmy się do czego można użyć dziurawego pilnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Niejednokrotnie dłubiąc godzinami w drewnie marzę o tresowanym korniku Nie lepiej dzięcioła? Podpina się toto pod transformator dzwonkowy i drążarka elektroiskrowa gotowa... A swoją drogą jak można wiercić w szkle (twardość 5-7 w skali Mohsa), to można i hartowaną stal. Ja taką stal wierciłem widiowym wiertłem chłodzonym denaturatem lub mieszanką z naftą(mniej twarde). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 7 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Łukasz zadajesz conajmniej dziwne pytania .Dziurawy pilnik służy do powieszenia go w szafie. Swego czasu wierciłem równierz szkło ale chłodziwo to terpentyna.Co ciekawe tolerancja wykonywanego otworu +0.012 :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MareX Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 A moje pilniczki tak sobie wiszą, zupełnie bez żadnej dziurki: , no nie wszystkie - oczywiście. Te mające dziurkę , wiszą na dziurce, ale obeszło się bez jej wiercenia. Miały swą własną , immanentną dziurkę... :wink: Można i tak - można i tak... Co kto lubi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 W ten sposób nie psujemy sobie pilnika. Bo jakże często trzeba porobić samą końcówka pilnika, a w dodatku jest ona najmniej stępiona. A wiecie, czym się wierci otworki w diamencie (widziałem w Holandii)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.