szymon_ Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Ja też przymierzam się do tego spita. Już plany sklejone (Cały pokój zajmują xD) I od początku wakacji będę coś wstawiał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Marcus ma rację. Nakrętki kłowe powinny być zamocowane w sklejce, wklejonej w model, tak by wkrecana śruba "wciągała" je głębiej w drewno. Zaś od strony zewnętrznej powinna być nylonowa śruba mocująca. W obecnej postaci to wielki bubel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Chwileczka, nie tak pochopnie. W skrzydle wklejona jest przekładka z kawałka balsy 6mm i dwóch kawałków sklejki 1,5mm, żeby wkleić w sam depron to by mi nawet na myśl nie przyszło, taki głupi nie jestem. Śruba jest nylonowa, a nakrętki są dobrze wbite młotkiem i dodatkowo przed wbiciem posmarowane poxipolem. Zrobiłem próbkę takiego mocowania i prędzej pęknie śruba, próbowałem wyrywać kombinerkami i nie dało rady, więc myślę że wytrzyma te 200g skrzydeł. Szymek życzę powodzenia, jak byś miał jakiś problem konstrukcyjny to zawsze możesz zapytać może będę wiedział co i jak ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Dzięki Może jeszcze wrzucę fotki do tego tematu A co myślicie o zrobieniu tego samego tylko z epp?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Epp to trochę zły pomysł. Większość jest sklejana z kilku warstw i dużo odchodzi po odcięciu, więc szkoda epp, chyba żeby przerobić konstrukcję i tylko okryć 1 warstwą. Co do zdjęć to jak chcesz to wstawiaj, przecież ci nie zabronię, ale wiesz chciałem mieć taki swój temat. :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICHAL_1100 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Co do zdjęć to jak chcesz to wstawiaj, przecież ci nie zabronię, ale wiesz chciałem mieć taki swój temat. :crazy:Temat na pewno będzie Twój, ale im więcej informacji dotyczących konkretnego modelu znajdzie się w jednym miejscu, tym na pewno wszystkim (zainteresowanym) wyjdzie to na dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 18 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 W sumie Michał masz rację, jak ktoś by miał jakiś problem w przyszłości z robieniem tego samolotu, to zagląda tu i może rozwiązuje problem. Więc nie mam nic przeciwko, wstawiajcie zdjęcia i opisujcie różne rozwiązania konstrukcyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MICHAL_1100 Opublikowano 2 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Pomalowałeś, oblatałeś, zrobiłeś fotkę koleżance :twisted: ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Co ty się tak nastawiłeś na te fotki koleżanki :?: :twisted: . Niestety spitfire czeka na pomalowanie a ja aktualnie zrobiłem deltę i jutro idę nią latać tak dla treningu :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 3 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 Pozwolisz, że wrócę do sposobu mocowania skrzydeł. Interesuje mnie, w co w kadłubie wkręcane są śruby mocujące skrzydło, bo na zdjęciach nie mogę się dopatrzyć i czy nakrętki kłowe wklejone w skrzydła nadal mają gwint, czy je rozwierciłeś, aby śruby mogły dociągać skrzydła do kadłuba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 3 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2011 W kadłubie są wklejone nakrętki kłowe a od wewnątrz kadłuba miejsce to wzmacnia przekładka z balsy i sklejki. Po co miał bym rozwiercać nakrętki w skrzydle :crazy: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Ja niestety się nie zabrałem za tego spita. Jestem na wakacjach u kuzyna i ciężko tu coś wyskrobać :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej_t Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Po co miał bym rozwiercać nakrętki w skrzydle :crazy: :?:A po co Ci gwint w skrzydle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 żeby się lepiej dociągało i nie latało bez potrzeby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 żeby się lepiej dociągało i nie latało bez potrzeby.Nigdy nie dociągniesz skrzydła, jeśli śruby będą wkręcane przez nakrętki w skrzydle i w kadłubie. W skrzydle nie powinno być nakrętek, tylko tulejki, przez które będą SWOBODNIE przechodziły śruby, dlatego też Andrzej słusznie dopytywał się o nakrętki w skrzydle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionziom Opublikowano 4 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 Nie wiem jak komu ale ja nie mam najmniejszych problemów z dociągnięciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 4 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2011 ... to z racji wieku zapewne, przejdzie ci :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 5 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Nie wiem jak komu ale ja nie mam najmniejszych problemów z dociągnięciem.No to dobry jesteś, prawie jak Chuck Norris :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz K. Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 no i ? co dalej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prz3m0 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Czemu plany mają 100 stron? I gratulancie, fajny model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.